Τώρα, μιλάει το χαρτί

Τώρα, μιλάει το χαρτί Facebook Twitter
0

Η Ελλάδα στο θέμα του βιβλίου φάσκει και αντιφάσκει. Οι άνθρωποί του σου λένε πως η αγορά περνάει κρίση, την ώρα που κάθε μήνα ξεπηδάει ένας εκδοτικός οίκος ή ένα mega βιβλιοπωλείο «φυτρώνει» σε κάθε γωνιά. Έρευνες υποστηρίζουν πως το αναγνωστικό κοινό της χώρας μας βρίσκεται σε χαμηλό ποσοστό, αλλά από ό,τι έδειξε φέτος η μεγάλη προσέλευση του κόσμου στη Γιορτή του Βιβλίου και στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το θέμα είναι ότι, όπου και να βρίσκεται η αλήθεια, η παραγωγή των εκδοτικών οίκων, μικρών και μεγάλων, δείχνει πως σε πείσμα των καιρών το βιβλίο πάει να πάρει τα πάνω του. Στο παρακάτω κείμενο προτείνονται μερικά από τα χιλιάδες φετινά βιβλία για το καλοκαίρι σας. Πάρτε τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου μετά το σκύλο -και πριν από τον άνθρωπο!- και ξεφυλλίστε τον στο σπίτι, στο παγκάκι, στο μετρό και στην παραλία. Σε αντίθεση με τα laptop οι σελίδες χαρτί είναι γνωστό σε όλους πως δε χαλάνε από την άμμο.

Όσο θα βρίσκεστε σε κάποιο ελληνικό νησί ρίξτε μια ματιά στα Ελληνικά Νησιά και τις ξεχωριστές περιγραφές του Λόρενς Ντάρελ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε ένα μεγάλο φιλοσοφικό έρωτα, αυτόν του Σατρ με την Μποβουάρ, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στις σελίδες της βιογραφίας της Χέιζελ Ρόουλι Τετ α Τετ.

Από τα βιβλία των εκδόσεων Καστανιώτη που έχουν ήδη κυκλοφορήσει ξεχωρίζουν οι δύο συλλογικοί τόμοι αφηγημάτων Ελληνικά Εγκλήματα και Συγγραφικές Εμμονές στις οποίες συμμετέχουν τα πιο αντιπροσωπευτικά ονόματα της ελληνικής λογοτεχνίας, το ταξίδι στη μυθολογία και στη λογοτεχνία της Ευγενίας Φακίνου μέσα από τις Φιλοδοξίες Κήπου, το ερωτικό και αδιέξοδο Καλοκαιρινό Ταξίδι του Τρούμαν Καπότε, ο τολμηρός Κήπος της Εδέμ του Χέμινγουει, η Καρτ Ποστάλ της Άννι Πρου, η περιπετειώδης Μέτρηση του Κόσμου του Ντάνιελ Κέλμαν και η Συλλογή της Άμμου του Ιτάλο Καλβίνο.

Οι εκδόσεις Ωκεανίδα μόλις κυκλοφόρησαν το Χιόνι, μια κραυγή πάνω στην καταπίεση της τουρκικής κοινωνίας, του νομπελίστα για το 2006 Ορχάν Παμούκ. Ακόμα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μυθιστόρημα αρχαιολογικού θέματος του Τάκη Θεοδωρόπουλου, Το αριστερό χέρι της Αφροδίτης, και η παρόμοια έρευνα αυτή τη φορά των Πίτερ Γουότσον και Τσετσίλια Τοντεσκίνι, Η συνομωσία Μέντιτσι με θέμα το παράνομο εμπόριο έργων τέχνης. Τέλος μέσα στο καλοκαίρι περιμένουμε μια συναρπαστική ιστορία διαλεύκανσης ενός φόνου στο Πού κρυβόταν η αλήθεια του Νίκολας Έβανς και μια ανατρεπτική σουρεαλιστική ιστορία, στην οποία οι Δώδεκα Θεοί του Ολύμπου μεταφέρονται σε ένα διαμέρισμα του Λονδίνου στο Αυτοί οι θεοί δεν έχουν το θεό τους της Μαρί Φίλιπς.

Οι εκδόσεις Ψυχογιός αυτές τις μέρες θα κυκλοφορήσουν τη Γη των Αθηνών του Άλαν Σπενς, το Γρίφο του φωτός του Τζούλιο Λεόνι και τον Άγγελο και το τέρας του Καρλ- Γιόχαν Βάλγκρεν όσον αφορά τον τομέα της λογοτεχνίας ενηλίκων. Από την άλλη όσον αφορά το χώρο της ψυχανάλυσης θα βγουν δύο σημαντικοί τόμοι αφιερωμένοι σε έναν από τους σπουδαιότερους εκπρόσωπους της, τον Λακάν. Τέλος οι τίτλοι του Ψυχογιού συμπληρώνονται με διάφορα βιβλία για παιδιά και εφήβους.

Το Ροδακιό θα κινηθεί στο χώρο της νουβέλας και του διηγήματος. Τα σύνεργα της γραφής του Γιάννη Γαβαλά, μια περιγραφή ανθρώπων και καταστάσεων σε κρίση ενδοσκόπησης που χτίζουν με συμπάσχοντα τον συγγραφέα περίεργες ιστορίες. Μια στυγνή ανατομία της ελληνικής οικογένειας μέσα από ένα συναρπαστικό ψυχογράφημα ενός ανθρώπου με ειδικές ανάγκες στο Η μαμά δε λέει ψέματα ποτέ της Λένας Ζαχαριάδου και τέλος η μεγάλη πεζογραφική έκπληξη του φετινού καλοκαιριού που ακούει στο όνομα Ιερώνυμος Πολλάτος και τη συλλογή του Συνεχόμενοι Λυγμοί.

Οι εκδόσεις Πόλις, συνεχίζοντας την παραγωγή τους πάνω στα πολιτικά, κοινωνικά και φιλοσοφικά βιβλία, εκδίδουν το βιβλίο του καθηγητή Αντώνη Λιάκου Πώς μετατρέπεται το παρελθόν σε ιστορία;, που παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική πάνω στην ιστορία ως θεσμό κουλτούρα και πρακτική. Στο λογοτεχνικό σκέλος των εκδόσεων τώρα μπορούμε να βρούμε πρόσφατα μυθιστορήματα όπως το πολυσυζητημένο Μέγαρο Γιακουμπιάν του Αλάα Αλ-Ασουάνι, το ανατρεπτικό Σκηνικό γάμου του Μπλαντίν Λε Καλέ, το συγκινητικό και απαισιόδοξο Να 'σαι κοντά μου του Ο’ Χάγκαν και το νουάρ βιβλίο, με πρωταγωνιστή τον Όρσον Γουέλς, του Νταβίντε Φεράριο Σβήσιμο σε μαύρο.

Από τα Ελληνικά Γράμματα κυκλοφόρησαν πρόσφατα τα Δοκίμια του Μπόρχες με 93 δοκίμια του Αργεντινού συγγραφέα και ένα πλήθος σημειώσεων και λημμάτων. Ο Δημήτρης Μητσοτάκης- μουσικός των Ενδελέχεια- πρωτοεμφανίζεται με μια συλλογή μικρών καθημερινών ιστοριών, οι οποίες συνθέτουν το soundtrack της ζωής στη σύγχρονη Αθήνα με τον τίτλο Καυτή σούπα. Τέλος δύο ακόμα μυθιστορήματα, τοΝάδα του Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ, στο οποίο βασίστηκε η ταινία του Κλοντ Σαμπρόλ Επιχείρηση ώρα μηδέν, και μια τυχοδιωκτική περιπέτεια στη Σαχάρα του Κλάιβ Κάσλερ.

Η Άγρα παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό τη δεύτερη και πιο αυτοαναφορική συλλογή διηγημάτων του πολυδιαβασμένου ψυχιάτρου Irvin D. Yalom, Η Μάνα και το νόημα της ζωής. Ένας από τους πιο ιδιόμορφους ντετέκτιβ του Μεξικού, ο μονόφθαλμος Έκτορ Μπελασκοαράν Σάυν, επιστρέφει Στην ίδια πόλη υπό βροχή του Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ. Από τον Μάιο ήδη κυκλοφορούν η συγκλονιστική ολιγοσέλιδη αφήγηση του Πωλ Γκαντέν, Φάλαινα, και το χιουμοριστικό κείμενο του Matthias Deburaeaux,Η τέχνη του να γίνεσαι βαρετός με τις ταξιδιωτικές του αφηγήσεις.

Από τις εκδόσεις Μελάνι στα βιβλιοπωλεία είναι ήδη το σύγχρονο ερωτικό παραμύθι της Τζάνετ Γουίντερσον Πες μου μια ιστορία και από τη σειρά Σύγχρονος Προβληματισμός το δοκίμιο των Σώτη Τριανταφύλλου και Ηλία Ιωακείμογλου Για τη σημαία και το έθνος πάνω στην αξία των συμβόλων την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου τώρα θα κυκλοφορήσουν δύο αστυνομικά μυθιστορήματα: το Εκτός Εαυτού της Κάθριν Σάμσον και τοΣπασμένα Φτερά των Τζον Ντάγκλας & Μαρκ Ολσέικερ. Ακόμα την ίδια χρονική περίοδο είναι προγραμματισμένα να εκδοθούν τα μυθιστορήματα του Μαξ Φρις, Ας με λένε Γκαντεμπάιν και του Στέισυ Μπάλις, Ακατάλληλοι άνδρες. Τέλος μιας και θα βρισκόμαστε κάτω από το μπλε του ουρανού και δίπλα σε αυτό της θάλασσας ας ρίξουμε μια ματιά στην κοινωνιολογική προσέγγιση του Μισέλ Παστουρώ Μπλε, η ιστορία ενός χρώματος.

Τα best seller του Θέμελη, Μια ζωή δυο ζωές και της Γιοβάννας Φεύγω, αγάπησαείναι ίσως αυτά που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον το φετινό καλοκαίρι από τις εκδόσειςΚέδρος. Ακόμα τον Μάιο κυκλοφόρησε και η έβδομη ποιητική συλλογή του Σάκη Σερέφα,Πρώτα πέθανε η κότα και ο πρώτος τόμος με τα θεατρικά έργα της Λούλας Αναγνωστάκη. Τέλος πολύ καλά μυθιστορήματα όπως η αλληγορικήΑδηφαγία του Πολωνού Βιτκίεβιτς, τοWalden Ή Ζωή στο δάσος του Θορώ και τηνΑστυνομική Ιστορία του νομπελίστα Ούγγρου Ιμρέ Κερτές.

Οι μικροί και μεγάλοι φίλοι του Σέρλοκ Χολμς θα απολαύσουν αυτό το καλοκαίρι από τις εκδόσεις Άγκυρα την Πτώση των Τρομερών Ζαλίντα. Από την ελληνική πεζογραφία μόλις κυκλοφόρησαν Το υστερόγραφο μιας συγγνώμης, ένα ρεαλιστικό κείμενο πάνω στη μητρότητα από τον Δημήτρη Βαρβαρήγο και μια συλλογή από μοιραίες ερωτικές ιστορίες στονΠλανόδιο έρωτα του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη. Η εξουσία του σκύλου του Τόμας Σάβατζ, ένα μυθιστόρημα για τις σχέσεις των ανθρώπων στην αμερικανική επαρχία, Η τρελή του σπιτιού της Ρόζα Μοντέρο, ένα παιχνίδι των λέξεων ανάμεσα στη φαντασία, την πραγματικότητα και την καλλιτεχνική δημιουργία και η επαναστατική αληθινή ιστορία Οι συγγραφείς της ελευθερίας συμπληρώνουν τις καλοκαιρινές προτάσεις των εκδόσεων Άγκυρα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα σώσουν η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και η Ντούα Λίπα την αγορά του βιβλίου;

Βιβλίο / Μπορεί η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ να σώσει την αγορά του βιβλίου;

Αυξάνονται οι λέσχες ανάγνωσης που καθιερώνουν οι διάσημοι μπαίνοντας σε κριτικές επιτροπές και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του κριτικού. Και παρά τις αντιρρήσεις, αυτοί έχουν φέρει ξανά το βιβλίο στην πρώτη γραμμή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το ξενοδοχείο της εξορίας: Η ιστορία του Hôtel Lutetia

Βιβλίο / Το ξενοδοχείο της εξορίας: Η ιστορία του Hôtel Lutetia

Λειτούργησε ως κέντρο Γερμανών αντιφρονούντων πριν από τον πόλεμο, έγινε έδρα της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην Κατοχή και κέντρο υποδοχής των διασωθέντων από στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Απελευθέρωση.
THE LIFO TEAM
Έφτιαξε τα πιο φημισμένα εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Δεν ήταν αρκετό

Βιβλίο / Έφτιαξε τα πιο φημισμένα εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Δεν ήταν αρκετό

Στην αυτοβιογραφία του «I Regret Almost Everything», ο Κιθ ΜακΝάλι δεν αφηγείται την ιστορία ενός θριαμβευτή αλλά ενός ανθρώπου που μετέτρεψε την ανασφάλεια σε αισθητική. Η ειλικρινής, ωμή αφήγησή του είναι ένας ανελέητος απολογισμός γεμάτος ενοχές, αποτυχίες και μια επίμονη αίσθηση ότι τίποτα από όσα έχτισε δεν μπόρεσε να καλύψει το εσωτερικό του κενό.
M. HULOT
Μιράντα Τζουλάι: «Στην Αμερική, κάθε μέρα είναι ένας γαμημένος εφιάλτης»

Βιβλίο / Μιράντα Τζουλάι: «Στην Αμερική, κάθε μέρα είναι ένας γαμημένος εφιάλτης»

Καλλιτέχνιδα με πολύπλευρο έργο ‒ σινεμά, περφόρμανς, βιβλία, video art. Μια ανήσυχη, τολμηρή, σύγχρονη Aμερικανίδα που δεν ησυχάζει στιγμή. Έρχεται στην Αθήνα, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Το πίσω ράφι/ Τόνι Μόρισον «Τζαζ»

Το πίσω ράφι / «Τζαζ»: Η σκοτεινή ιστορία που έδωσε στην Τόνι Μόρισον το Νόμπελ

Στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’20, εν μέσω της Μεγάλης Μετανάστευσης και της έκρηξης της τζαζ, η μεγάλη Αφροαμερικανίδα συγγραφέας αφηγείται μια ιστορία έρωτα και βίας, φωτίζοντας τα τραύματα του παρελθόντος που διαμορφώνουν τις ζωές των ηρώων της.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Από τη Λουίζ Μπρουκς στον Γκέμπελς: O ασπρόμαυρος κόσμος του Πάμπστ

The Review / Από τη Λουίζ Μπρουκς στον Γκέμπελς: Η άνοδος και η πτώση ενός σπουδαίου σκηνοθέτη

Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητάει με τον κορυφαίο μοντέρ Γιώργο Μαυροψαρίδη για το μυθιστόρημα «Ασπρόμαυρο» του Ντάνιελ Κέλμαν. Ήρωας του βιβλίου είναι ο Αυστριακός σκηνοθέτης Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ και θέμα του οι καλλιτέχνες που συνθηκολόγησαν με το Κακό στις ποικίλες σατραπείες του κόσμου. Εν προκειμένω, στη ναζιστική Γερμανία.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Δεν είναι δουλειά των πλουσίων να αποφασίζουν τι φόρους θα πληρώνουν»

Γκαμπριέλ Ζουκμάν / «Δεν είναι δουλειά των πλουσίων να αποφασίζουν τι φόρους θα πληρώνουν»

Ο Γάλλος οικονομολόγος, Γκαμπριέλ Ζουκμάν, που έγινε διάσημος με την πρότασή του για άπαξ φορολόγηση 2% σε κάθε μεγιστάνα επιμένει ότι η σκανδαλώδης φοροδιαφυγή των πολλά εχόντων δεν είναι φυσικός νόμος αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που επιβάλλεται να αλλάξουν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
 Τι συμβαίνει όταν οι λέξεις δεν είναι αρκετές; Ο γλωσσολόγος Φοίβος Παναγιωτίδης απαντά

Radio Lifo / Τι συμβαίνει όταν οι λέξεις δεν είναι αρκετές; Ο γλωσσολόγος Φοίβος Παναγιωτίδης απαντά

Ο γλωσσολόγος Φοίβος Παναγιωτίδης κουβεντιάζει με τον Τάσο Μπρεκουλάκη και τη Μαρία Δρουκοπούλου με αφορμή το νέο του βιβλίο «Μέσα από τις λέξεις» και λύνει όλες τους τις απορίες.
THE LIFO TEAM
Ο βουρκόλακας, ο άλιωτος, ο απέθαντος είναι μια χαρά Έλληνες και δικά μας παιδιά.

Βιβλίο / Ο βουρκόλακας, ο άλιωτος κι ο απέθαντος είναι μια χαρά Έλληνες- δικά μας παιδιά

Σύμφωνα με την έκδοση «Ο Βουρκόλακας και άλλα μορμολύκεια», η μορφή του ενυπήρχε στις ελληνικές αφηγήσεις, διαπερνώντας αρχαίες δοξασίες και προφορική παράδοση - έτσι εξηγείται το πρόσφατο ενδιαφέρον για τις ιστορίες λαογραφικού τρόμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Είναι ο Πολ Λιντς ο σπουδαιότερος εν ζωή Ιρλανδός συγγραφέας;

Βιβλίο / Είναι ο Πολ Λιντς ο σπουδαιότερος εν ζωή Ιρλανδός συγγραφέας;

Η πρόσφατη έκδοση του «Πιο πέρα από τη θάλασσα» στα ελληνικά αποδεικνύει με τον πιο παραστατικό τρόπο ότι ο Ιρλανδός συγγραφέας δεν είναι μόνο ο πιο ουσιαστικός αναθεωρητής του μυθιστορήματος του 19ου αιώνα, αλλά ίσως και ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της λογοτεχνίας της χώρας του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Έρση Σωτηροπούλου: «Ταμπού σήμερα είναι να ουρλιάζεις από έρωτα»

ΛΙΓΗ ΖΩΗ / Έρση Σωτηροπούλου: «Ταμπού σήμερα είναι να ουρλιάζεις από έρωτα»

Πολυμεταφρασμένη και πολυβραβευμένη, με παρουσία σχεδόν πέντε δεκαετιών στο λογοτεχνικό προσκήνιο, η γνωστή συγγραφέας ανατρέχει στα νεανικά της χρόνια, μιλά για την έλξη που της ασκούσε ανέκαθεν το διαφορετικό και σχολιάζει τη σύγχρονη πραγματικότητα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Queer καλλιστεία το 1929 μόνο η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να κάνει»

Βιβλίο / «Queer καλλιστεία το 1929 μόνο η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να κάνει»

Στο βιβλίο του «Καλλιστεία» ο Μανώλης Μελισσάρης περιγράφει πώς μια παρέα queer ανδρών έκανε στη συμπρωτεύουσα το 1929 τον δικό της διαγωνισμό ομορφιάς, παράλληλα με τον πρώτο «επίσημο», αναβιώνοντας ταυτόχρονα μια ολόκληρη εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο διαχρονικά επίκαιρος «γιoς της απώλειας»

Βιβλίο / Νίκος Βέλμος: Ο διαχρονικά επίκαιρος «γιoς της απωλείας»

Εκατό χρόνια κλείνουν φέτος από την κυκλοφορία του περιοδικού «Φραγκέλιο» που ίδρυσε ο λογοτέχνης, ηθοποιός, ζωγράφος, εκδότης, γκαλερίστας και κοινωνικός επαναστάτης Νίκος Βέλμος, μια παραγνωρισμένη πλην όμως πολυσχιδής, μποέμικη και άκρως επιδραστική προσωπικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας τολμηρό προσωπικό αντίο

Το πίσω ράφι / Ένα τολμηρό προσωπικό αντίο

Ο Ντέιβιντ Πλαντ γράφει τον «Αγνό εραστή» για να αποχαιρετήσει τον επί τέσσερις δεκαετίες σύντροφό του Νίκο Στάγκο, συστήνοντάς μας ταυτόχρονα με έναν συγκινητικό και αποκαλυπτικό τρόπο αυτόν τον διακεκριμένο ποιητή και επιμελητή εκδόσεων.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ