ΣΗΜΕΡΑ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

Μαρία Χαραμή

Μαρία Χαραμή Facebook Twitter
0

Τούτο τον καιρό δενδιάβασα πολύ, καθώς έγραφα το δικό μουβιβλίο! Ένα μικρό οδηγό γιατην ευτυχία που προσεχώς εκδίδεται απότον Θανάση Καστανιώτη. Με απασχόλησανσυνεπώς συγγενή, σχετικά αναγνώσματα,ευφορικά και αισιόδοξα, που κράτησαντο φρόνημα υψηλό σε κραδασμούς highσυχνοτήτων. Τα ξέρετε αυτά. Μεγάληκουβέντα για άλλη φορά. Πέρασα ένανωραίο Αύγουστο στην Αθήνα. Uneventfulαλλά πλήρη νοήματος. Μεταξύ κρεβατιούκαι γραφείου, επισημαίνοντας ωστόσοκαι μερικά βιβλία όπως:

1. Τα 25 σονέτα τουΣαίξπηρ σε απόδοση του Ντένη Καψάλη,εκδόσεις Άγρα. Με συντροφεύουν πάντααφού κάθε πρωί, με τον πρώτο καφέ, διαβάζωοπωσδήποτε ένα ποίημα, συχνά από τούτηντην συλλογή.

2. Οι ξένες λέξεις τουαγαπημένου μου φίλου Βασίλη Αλεξάκη,εκδόσεις Εξάντας, μαζί με το «θα σεξεχνάω κάθε μέρα» που ξαναδιάβασαπροετοιμάζοντας με συγκίνηση μιασυνέντευξη του συγγραφέα για το«Βημαγκαζίνο». Εκτιμώ ιδιαιτέρωςτη σταθερή σχέση πίστεως του Βασίλη μετην Ελληνίδα εκδότριά του, την αγαπητήμας κ. Μάγδα Κοτζιά, αλλά και με τονθαυμάσιο και ευφυή Γάλλο εκδότη του.

3. Το νόημα της ΜαρίαςΛαΐνά από τις εκδόσεις Καστανιώτη, έναοξύ καταγγελτικό, χειμαρρώδες καισπαρακτικά ειλικρινές κείμενο.Προσυπογράφω τα εναντίον της ψυχανάλυσηςόλης αυτής της υπερτιμημένης μπαρούφας,αναγνωρίζοντας ωστόσο πως οφείλω τρίαπράγματα στον πρώην αναλυτή μου. Τρίακαι χρυσοπληρωμένα. Εκείνος μου χρωστάαπείρως περισσότερα. Πολύ σωστά τα λέειη κυρία Λαΐνά.

4. Βιβλία για... σκύλους!Ελληνικά και μη, μιας και μελετήσαμεαρκετά προτού καταλήξουμε στο ΡοδεσιανόRidgeback που θα είναι αγόρι και θα τον λένεFelix Tζαβ.Θα πάρει λίγο από το επώνυμο του άντραμου.

5. Lemystere dela chambrejeune (το μυστήριοτου κίτρινου δωματίου) του Gastonleroux σε κόλλεςλευκές Α4 που «κατεβάσαμε» από τοΔιαδίκτυο. Το μυστήριο του κίτρινουδωματίου θεωρείται ένα αστυνομικόαναφοράς .Για πολλούς το καλύτερο όλωντων εποχών και φυσικά γραμμένο σε εξαίσιαγαλλικά. Ήταν το πρώτο αστυνομικό πουδιάβασα ποτέ! Κάθε λίγες σελίδεςσηκωνόμουν και χοροπηδούσα χαρούμενηκαι αγωνιώσα. Αξέχαστα μερόνυχτααπολαυστικής ανάγνωσης! Σαν φαΐ ήταν.Ε λοιπόν, παιδιά, θα σας το πω γιατί σαςλυπάμαι και δεν θα το βρείτε: ο δολοφόνοςτελικά είναι ο...

Εύχομαι σε όλους ναπεράσετε τον ωραιότερο χειμώνα της ζωήςσας!
Happy Thoughts

Βιβλίο
0

ΣΗΜΕΡΑ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 29 βιβλία νέων Ελλήνων λογοτεχνών που ξεχώρισαν την τελευταία δεκαπενταετία

Βιβλίο / Τα 30 βιβλία νέων Ελλήνων λογοτεχνών που ξεχώρισαν την τελευταία δεκαπενταετία

Μια επιτροπή από ανθρώπους στον χώρο του βιβλίου και η ομάδα της LiFO επιλέγουν τίτλους νεοεμφανιζόμενων συγγραφέων που άφησαν στίγμα στην ελληνική λογοτεχνία των τελευταίων ετών και αξίζει να γνωρίζετε.
THE LIFO TEAM
Ντάριο Φο «Ο κόσμος μου»

Το πίσω ράφι / Ντάριο Φο: Η συναρπαστική εξομολόγηση του νομπελίστα συγγραφέα για τη ζωή του

Γνήσιος απόγονος των μεσαιωνικών παλιάτσων, ο πολυτάλαντος θεατρικός συγγραφέας Ντάριο Φο ξετύλιξε τη ζωή του σε μια σειρά συνομιλιών που απλώθηκαν στο βιβλίο «Ο κόσμος μου».
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Νταβίντ Ερνό-Μπριό: «Δεν το περιμέναμε το Νόμπελ, αλλά σίγουρα το άξιζε»

Βιβλίο / «Δεν το περιμένε η Ανί Ερνό το Νόμπελ, αλλά σίγουρα το άξιζε»

Ο γιος της νομπελίστριας Ανί Ερνό, Νταβίντ Ερνό-Μπριό, σκηνοθετεί μαζί με τη μητέρα του τα «Χρόνια των super 8» που προβλήθηκαν στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και μιλούν για τις κοινές ανησυχίες και τις προσδοκίες τους, για την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και για το βραβείο Νόμπελ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο φθόνος είναι ο συντριμμένος θαυμασμός

Βιβλίο / Ο φθόνος είναι ο συντετριμμένος θαυμασμός: Ένα επίκαιρο δοκίμιο για τη μνησικακία

Το δοκίμιο του Μένο τερ Μπράακ για την κοινωνική ζήλια, τη συλλογική εκδίκηση και τη βία μάς έρχεται από το 1937 και την απειλούμενη από τον εθνικοσοσιαλισμό Ολλανδία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
O Χάρης Καλαϊτζίδης έγραψε ένα σημαντικό μυθιστόρημα για τη γενιά των millennials

Βιβλίο / «Μου δίνει ελπίδα ό,τι ξεφεύγει»: O 23χρονος Χάρης Καλαϊτζίδης έγραψε ένα σημαντικό μυθιστόρημα για τους millennials

H «Πολεμική Μηχανή» είναι μια κραυγή για τη σεξουαλικότητα αλλά και τον φασισμό και τη δυνατότητα απελευθέρωσης, ένα βιβλίο ερωτικό, φιλοσοφικό, με ήρωες ευάλωτους και διαλυμένους συναισθηματικά, που προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους.
M. HULOT
Χαρτογραφώντας τη νέα ελληνική λογοτεχνία

Ρεπορτάζ / Η άνθηση της νέας ελληνικής πεζογραφίας: μια χαρτογράφηση

Για έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα στην Ελλάδα. Ωστόσο, από το 2010 μέχρι σήμερα οι νέοι πεζογράφοι έχουν κυκλοφορήσει λογοτεχνικά «διαμάντια» που σε πολλές περιπτώσεις έχουν μείνει στην αφάνεια.
M. HULOT
Zέφη Κόλλια: Βελονιές της Πρωτοπορίας

Βιβλίο / «Βελονιές της Πρωτοπορίας»: Μια έκδοση για την περιπετειώδη διαδρομή των ρούχων που φοράμε

Η συγγραφέας Ζέφη Κόλια εξετάζει τις πρωτοπορίες, τους μόδιστρους, τις υποκουλτούρες, τα κινήματα και τις μόδες του δρόμου που διαμόρφωσαν την ενδυματολογική αισθητική του 20ού αιώνα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ