Ένα βιβλίο γεμάτο σοφίες

Ένα βιβλίο γεμάτο σοφίες Facebook Twitter
2

Το «Φίλων Σοφίες» είναι ένα ελληνικό e-book που κυκλοφόρησε πρόσφατα ελεύθερα, μεταφέροντας 203 «σοφίες», σκέψεις ανθρώπων για τη ζωή, για την καθημερινότητα και Για Τα Πάντα. Είναι λόγια γνωστών συγγραφέων, λιγότερο γνωστών συγγραφέων και πολλών αγνώστων αναγνωστών.


Διαβάζοντάς το μπορεί να χαμογελάσετε, να λυπηθείτε, να χασομερήσετε ή και να βαρεθείτε λίγο, ίσως. Αυτό που το κάνει ευχάριστο είναι αυτή η εναλλαγή. Είναι λίγο, σα να κρυφακούς τυχαία, συνομιλίες αγνώστων στο τηλέφωνο – και μερικούς τελικά, ανακαλύπτεις ότι τους ξέρεις.

Στην περιγραφή του βιβλίου υπάρχει το εξής απόσπασμα:

Το παρόν έργο αποτελεί το πρώτο ψηφιακό βιβλίο σύμπραξης συγγραφέων αναγνωστών και φιλοδοξεί να ανοίξει έναν νέο διάλογο ανάμεσα σε αυτούς που διαβάζουν και σε αυτούς που γράφουν. Αυτούς που διαβάζουν και γράφουν ταυτόχρονα και αυτούς που γράφουν και θέλουν να διαβαστούν.

Για πρώτη φορά μαζί, φιλοξενούνται στις ίδιες σελίδες, ανάμεσα από τα ίδια κόμματα, τις ίδιες τελείες, κρέμονται από τις ίδιες παραγράφους. Συγγραφείς και αναγνώστες συν-γράφουν και συν-διαβάζουν σκέψεις που αξίζει να γραφτούν, σκέψεις που αξίζει να διαβαστούν.

Μερικές από τις σοφίες:

"Τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή δεν περιγράφονται με λόγια αλλά με μουγκρητά."

-Κωστας Γιαννακίδης

Carry On Regardless: τραγούδι των Beautiful South. Ο τίτλος παρωδεί κινηματογραφική σειρά παλιών βρετανικών σεξοκωμωδιών. Ευτυχώς που δεν το γνώριζα όταν τον υιοθέτησα ως μόττο της ζωής μου:
"Συνέχισε, παρ' όλα αυτά"."
-Άρης Δημοκίδης

"Θα ήθελα να πίστευα στην Μέλλουσα Ζωή για να μην τρέμω τον θάνατο. Κι ακόμα να προσδοκώ μία Δεύτερη Παρουσία. Ίσως αυτή με έπειθε για την Πρώτη."
-Νίκος Δήμου

"Τα περισσότερα όντα αυτής της γης είναι σαν ρωσικές κούκλες. Εσύ βλέπεις έναν αλλά περιμένουν κι άλλοι πέντε κρυμμένοι κάτω από το δέρμα του."
-Λένα Διβανη

"Οι μισοί Έλληνες δεν έχουν μπει ποτέ στο internet και οι άλλοι μισοί δεν έχουν βγει ποτέ από αυτό: γι' αυτό δεν συναντιόμαστε πουθενά."
-Χριστίνα Σκούρτη


Στο νούμερο 195 θα βρείτε και τη δική μου εξυπνάδα.

Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.

Ιδέα - επιμέλεια: Νικόλας Σμυρνάκης
Σχεδιασμός γραφικών: Δημήτρης Μολουδάκης

Βιβλίο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΙΤΗ 22/11-Πώς γράφεται σήμερα ένα μυθιστόρημα με θέμα τον πόλεμο;

Βιβλία και Συγγραφείς / Πώς γράφεται σήμερα ένα μυθιστόρημα με θέμα τον πόλεμο;

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Πάνο Καρνέζη για το μυθιστόρημά του «Ο λαβύρινθος» με θέμα την περιπλάνηση μιας αποδεκατισμένης ελληνικής μεραρχίας στα βάθη της Ανατολίας τον Σεπτέμβριο του 2022.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Χέρμαν Μπροχ

Βιβλίο / «Οι Υπνοβάτες» του Χέρμαν Μπροχ: Διαβλέποντας την άβυσσο του 20ού αιώνα

Οι εκδόσεις Έρμα κυκλοφορούν το αριστούργημα του Χέρμαν Μπροχ σε νέα μετάφραση από τη Σοφία Αυγερινού, θυμίζοντάς μας γιατί άλλαξε την πορεία της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα προβλέποντας τα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής ηπείρου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΤΡΙΤΗ 15/11- «Λάδι σε καμβά»: Στον καθρέφτη ενός έργου τέχνης

Βιβλία και Συγγραφείς / «Λάδι σε καμβά»: Ο συγγραφέας Αλέξης Πανσέληνος μιλά για το νέο του μυθιστόρημα

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Αλέξη Πανσέληνο για το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο «Λάδι σε καμβά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Πασκάλ Μπρυκνέρ: «Βιώνουμε έναν νεοπουριτανισμό»

Βιβλίο / Πασκάλ Μπρυκνέρ: «Βιώνουμε έναν νεοπουριτανισμό»

Ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την Ευρώπη, την πολιτική ορθότητα, την πατριαρχία, τη λογοτεχνία και εξηγεί γιατί στις μέρες μας «ο έρωτας έχει μετατραπεί σε όργανο εξουσίας, η ευτυχία έχει γίνει μια καταστροφική αμφιβολία και η απόλαυση ένα συνεχές άγχος».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ελληνική Λογοτεχνία που διαβάζουμε τώρα

Βιβλίο / Εννιά βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας που διαβάζουμε τώρα

Εννιά επιλογές από την εκδοτική παραγωγή του τελευταίου διμήνου, εννιά συγγραφείς, εννιά διαφορετικοί τρόποι μυθοπλασίας, εννιά αντιλήψεις για τη γλώσσα, εννιά αφηγηματικές στρατηγικές, από την παράδοση της κλασικής αφήγησης μέχρι την αποσπασματικότητα της αφήγησης στο διαδίκτυο, από το μυθιστόρημα στο διήγημα και στη μικρή φόρμα, και μια πλούσια ανθρωπογεωγραφία ηρώων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
“Επιτέλους ο άνθρωπος κατάφερε να εξελίξει την τεχνολογία ώστε να έχει προσωπικό χρόνο. Πλέον τον σπαταλάει προσπαθώντας να αποσπάσει την σκέψη του από το γεγονός του θανάτου.”-Λένα Φουτσίτζη
Και μόνο για το γεγονός ότι ξεκίνησες με Γιαννακίδη, τα σπάς!Βάλε όμως και την δική σου 'εξυπνάδα', μη μας αναγκάζεις να κατεβάσουμε όλο το pdf για να τη διαβάσουμε.. (όχι τπτ άλλο, αλλά το ίντερνετ σέρνεται)

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ