Τον Κώστα Κορδάλη αποχαιρετά η Γερμανία: «Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»

Τον Κώστα Κορδάλη αποχαιρετά η Γερμανία: «Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου» Facebook Twitter
0

Στον θάνατο του τραγουδιστή Κώστα Κορδάλη που μεσουράνησε στη Γερμανία, κυρίως τη δεκαετία του 1970 και 1980, αναφέρεται το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ.

Σεβασμός και συγκίνηση από φίλους και συναδέλφους. Ο Κώστας Κορδάλης ήρθε σε ηλικία 16 ετών στη Φρανκφούρτη σπουδάζοντας αρχικά φιλοσοφία και γερμανική φιλολογία για να διακόψει μερικά εξάμηνα αργότερα και να στραφεί οριστικά στη μουσική. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν το 1976 το τραγούδι «Ανίτα», το οποίο και τον καθιέρωσε.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά με το ρεπερτόριό του και τον τρόπο που τον υποδέχθηκαν οι Γερμανοί: «Με τα σγουρά μαύρα του μαλλιά, τα αστραφτερά λευκά δόντια και το ξεκούμπωτο πουκάμισο, ο Κορδάλης παρουσιαζόταν ως ο Έλληνας που ξεπηδούσε από τουριστικούς καταλόγους. Και αυτό ακριβώς ήταν που προσδιόριζε αυτή την επαναπροσέγγιση Βορρά και

Νότου: να μην ανοίξουν πληγές του παρελθόντος, αλλά να ξυπνήσει η επιθυμία για μακρινά ταξίδια. Ήλιος και θάλασσα, χορός και ταβέρνες, μπουζούκι και συρτάκι, αυτές ήταν οι συντεταγμένες μέσα στις οποίες κινούνταν ο Κώστας Κορδάλης. Έναν τέτοιο φιλοξενούμενο τον δέχονταν ευχαρίστως οι Γερμανοί στα σαλόνια τους. Τους έδινε το αίσθημα πως ήταν και πάλι καλοδεχούμενοι στον κόσμο παρά τις θηριωδίες του πολέμου. Το μόνο ΄κόκκινο΄ που έρρεε άφθονο στα γερμανικά ποπ τραγούδια του ήταν το ελληνικό κρασί».

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι «τραγουδούσε στην καρδιά των Γερμανών που τον λάτρευαν και κυρίως με το χορευτικό κομμάτι του Ανίτα. Τώρα ο Κώστας Κορδάλης πέθανε σε ηλικία 75 ετών και οι συνάδελφοί του κάνουν λόγο για έναν πολύ αξιαγάπητο καλλιτέχνη».

Στερεότυπα και αυτοσαρκασμός

Η Süddeutsche Zeitung γράφει για τις επιλογές του: «Στα τραγούδια του Κορδάλη τα θέματα ήταν ο άγγελος από τον Όλυμπο, η δύση του ήλιου στους Δελφούς, τα τριαντάφυλλα που άνθιζαν στην Κρήτη και οι γυναίκες που έμοιαζαν μερικές φορές με δυνατό κρασί από τη Θεσσαλονίκη. Ο Κορδάλης δεν φοβόταν να χρησιμοποιεί όλα τα στερεότυπα που υπήρχαν τότε για την Ελλάδα. Στο κάτω-κάτω του έφερναν και πολλά λεφτά».

Τέλος, η Berliner Zeitung γράφει: «Ο Κώστας Κορδάλης δεν απείχε πολύ ως άνθρωπος από αυτό που ενσάρκωνε. Ένας χαλαρός τύπος με χιούμορ και καλή καρδιά. Σε αυτό προστίθεται και μια σημαντική ποσότητα αυτοσαρκασμού, διότι μόνο έτσι μπορεί να γίνει κατανοητό πως ο παλιός παθιασμένος αθλητής ήθελε να ξεκινήσει καριέρα πολύ αργά και σαν σκιέρ. Ήταν δυο φορές πρωταθλητής στην πατρίδα του και εκπροσώπησε την Ελλάδα το 1985 στο διεθνές πρωτάθλημα σκι του Ζέεφελντ. Του έκανε πολύ κέφι και ακολούθησε και αυτή την πορεία, όπως την καριέρα του στο τραγούδι με φιλοδοξία και επιμονή. Και οι λάτρεις του τον αγαπούσαν για αυτό».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.