Ο Σικελικός Εσπερινός

Ο Σικελικός Εσπερινός Facebook Twitter
1
Ο Σικελικός Εσπερινός Facebook Twitter

Η περίφημη όπερα σε πέντε πράξεις του Τζουζέππε Βέρντι ανεβαίνει στη σκηνή της Αίθουσας Τριάντη, σε μία μεγάλη συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του πιο αναγνωρισμένου ίσως συνθέτη του ιταλικού ρομαντισμού.


Με αφετηρία τον Σικελικό Εσπερινό, δηλαδή την ιστορική εξέγερση των Σικελών κατά της γαλλικής κατοχής (ονομάστηκε έτσι γιατί ξέσπασε κατά τη διάρκεια των Εσπερινών της Μεγάλης Δευτέρας στις 30 Μαρτίου 1282), ο Βέρντι εμπνεύστηκε μια επαναστατική όπερα, που ξεχωρίζει για τη μελωδική μουσική και τους ποιητικούς διαλόγους της.


Η υπόθεσή της εκτυλίσσεται στην υπό γαλλική κατοχή Σικελία το 1282 μ.Χ. Η δούκισσα Έλενα είναι ερωτευμένη με τον Αρίγκο. Όταν κατά τη διάρκεια ενός χορού η Έλενα επιχειρεί να δολοφονήσει τον Γάλλο κυβερνήτη Μονφόρτε, ο Αρίγκο, που μόλις έχει πληροφορηθεί ότι είναι γιος του, τον σώζει, αποτρέποντας έτσι τη δολοφονία. Ο κυβερνήτης, ως αντάλλαγμα για τη ζωή της Έλενας και των υπόλοιπων συνωμοτών, ζητά και πετυχαίνει τη συμφιλίωση με τον γιο του. Η Έλενα απελευθερώνεται, όμως οι καμπάνες στον γάμο της με τον Αρίγκο δίνουν το σύνθημα για την εξέγερση των Σικελών.


Έτσι, λοιπόν, μέσα από το κάδρο αυτό των δύο συγκρούσεων, του πατέρα με τον γιο αλλά και αυτής των Γάλλων με τους Σικελούς, ο θεατής παρακολουθεί τα αδιέξοδα στα οποία μπορεί να οδηγηθεί ένας άνθρωπος που αγαπά την πατρίδα του.


Η σκηνοθεσία της φιλόδοξης παραγωγής είναι του διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ρενάτο Τζανέλλα, ενώ την ορχήστρα της Λυρικής θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Μύρων Μιχαηλίδης.

O Σικελικός Εσπερινός

Μέγαρο Μουσικής (Αίθουσα Τριάντη),

Β. Σοφίας & Κόκκαλη,

210 7282000,

24-27/1.

Ώρα έναρξης: 20:00,

εισ.: €13-80.

www.megaron.gr

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Κοτσιφάκης

Χορός / Γιώργος Κοτσιφάκης: «Θέλω και στη ζωή να κάνω όσα συμβαίνουν στη σκηνή»

Του είπαν «δεν θα γίνει χορευτής με τίποτα» – σήμερα θεωρείται από τους καλύτερους χορευτές της Ευρώπης. Ξεκίνησε την καριέρα του συμμετέχοντας στο «2» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, και σήμερα κάνει διεθνή περιοδεία με το «My fierce ignorant step».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο takis ξεκίνησε από το Κιάτο και έφτασε στα κορυφαία θέατρα του κόσμου

Θέατρο / Ο takis ξεκίνησε από το Κιάτο και έφτασε στα κορυφαία θέατρα του κόσμου

Έχει υπογράψει μερικά από τα πιο τολμηρά ανεβάσματα των τελευταίων ετών. Έφτασε στην πεντάδα υποψηφιοτήτων των Διεθνών Βραβείων Όπερας 2025. Ποιος είναι ο ταλαντούχος Έλληνας σκηνογράφος και ενδυματολόγος;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Απόστολος Βέττας: «Στο θέατρο οι πιστοί δηλώνουν την πίστη τους με το χειροκρότημα»

Βιβλίο / Απόστολος Βέττας: «Στο θέατρο οι πιστοί δηλώνουν την πίστη τους με το χειροκρότημα»

Ο σπουδαίος σκηνογράφος συγκέντρωσε την πολύτιμη σαραντάχρονη εμπειρία του σε ένα δίτομο λεξικό για τη σκηνογραφία, αναδεικνύοντάς την ως αυτόνομη τέχνη και καταγράφοντας την εξέλιξή της στο ελληνικό θέατρο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιάννης Τσουμαράκης: «Στον Οιδίποδα βρίσκουμε τον Έπσταϊν και τους βιασμούς παιδιών»

Θέατρο / Γιάννης Τσουμαράκης: «Στον Οιδίποδα βρίσκουμε τον Έπσταϊν και τους βιασμούς παιδιών»

Με το βραβείο Χορν στις αποσκευές του αλλά και την ερμηνεία του στο ρόλο του Πολυνείκη στον Οιδίποδα του Ρόμπερτ Άικ, ο νεαρός ηθοποιός βρίσκεται ήδη «στον καλό δρόμο». Βραβεία, σημαντικοί ρόλοι, το θέατρο σήμερα. Πώς τα βλέπει όλα αυτά;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Λούλης: «Ανήκω στη γενιά που δούλεψε σε ένα κακοποιητικό θέατρο»

Θέατρο / Χρήστος Λούλης: «Ανήκω στη γενιά που δούλεψε σε ένα κακοποιητικό θέατρο»

25 χρόνια πριν, συμμετείχε στην παράσταση «Καθαροί πια» που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Βογιατζής. Σήμερα επιστρέφει στο σκληρό έργο της Σάρα Κέιν, έχοντας διαγράψει μια πορεία γεμάτη πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τι τον κρατά ακόμα στο θέατρο; Πώς άλλαξε η δουλειά του; Τι θυμάται από τους παλιούς δασκάλους; Πώς ερωτεύτηκε ξανά το θέατρο; Ο σπουδαίος ηθοποιός μιλά για όλα στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Βαγγέλης Μουλαράς: «Θέλω ο κόσμος να ξεχνιέται κι εγώ να είμαι πιο αληθινός από ποτέ»

Θέατρο / Βαγγέλης Μουλαράς: «Θέλω ο κόσμος να ξεχνιέται»

Ο stand-up κωμικός μιλά για τη μετάβαση από το «Δέκα με τόνο» στη νέα του παράσταση, για την ελευθερία της σκηνής, για τις κόντρες της κοινότητας των κωμικών, για την «τυραννία του hook» στα social και για τον μύθο του cancel στην Ελλάδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους πιο ελεύθερη από ποτέ

Θέατρο / Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους πιο ελεύθερη από ποτέ

Κατήγγειλε δημόσια τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στο θέατρο, φέρνοντας στη Δικαιοσύνη την πιο πολύκροτη υπόθεση του ελληνικού MeToo. Σήμερα σκηνοθετεί και παίζει στο θέατρο, ενώ ο τηλεοπτικός της ρόλος διαφέρει πολύ απ' ό,τι έχει κάνει ως τώρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Cleansed: Πώς μπορεί αυτό το έργο ακραίας βίας να μιλά για την αγάπη; 

Θέατρο / Ένα έργο ακραίας βίας. H Σάρα Κέιν έλεγε πως είναι μια ιστορία αγάπης

Το κοινό λιποθυμά ή φεύγει από τις αίθουσες. Οι κριτικοί διχάζονται για την αξία του. Στην Ελλάδα, φέτος, μετά το ανέβασμα του «Cleansed» το 2001 από τον Λευτέρη Βογιατζή, θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε ξανά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Ποια είναι ιστορία του; Τι κρύβεται πίσω από την τόση βία;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Ειδαμε την παρασταση στις 26/01/13 και μαγευτηκαμε. Θριαμβος για τον Δημητρη Πλατανια, συγκλονιστικοι οιΤσελια Κοστεα, Γκρεγκορυ Κουντε, ακομη μια εξοχη σκηνοθεσια του Ρενατο Τζανελλα, μετα τον Φαουστ. Μονο μελανο σημειο η 25λεπτη καθυστερηση της εναρξης, χωρις καμμια εξηγηση, αλλα δεν πειραζει, αποζημιωθηκαμε απο την απολαυση που ακολουθησε.