Δωρεάν και χωρίς περιορισμούς διατίθενται πλέον, στους χρήστες του διαδικτύου, εκατό χιλιάδες ψηφιακές αναπαραγωγές έργων τέχνης που βρίσκονται σε συλλογές μουσείων του Παρισιού

 

Το γεγονός ανακοίνωσε η Paris Musées η οποία επιβλέπει 14 δημοτικά μουσεία στο Παρίσι, μεταξύ των οποίων τα Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, Petit Palais και Catacombes de Paris. Έτσι είναι πλέον ελεύθερη η ψηφιακή πρόσβαση σε αριστουργήματα πασίγνωστων καλλιτεχνών, όπως οι Ρέμπραντ, Κουρμπέ, Ντελακρουά και βαν Ντάικ, αλλά και άλλων λιγότερο γνωστών. Έτσι, ο χρήστης του διαδικτύου μπορεί να χρησιμοποιήσει έργα του Σεζάν και του Μονέ ή φωτογραφίες του Ευγένιου Ατζέ, ο οποίος κατέγραψε και απαθανάτισε το Παρίσι της εποχής του.

 

Τα μουσεία του Παρισιού διαθέτουν ψηφιακά πάνω από 100.000 έργα - Σεζάν και Μονέ ανάμεσά τους
Claude Monet, “Soleil couchant sur la Seine à Lavacourt, effet d’hiver” (1880), (CC0 Paris Musées / Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, Petit Palais)

 

«Το ότι κάνουμε διαθέσιμα αυτά τα δεδομένα εγγυάται το ότι οι ψηφιακοί φάκελοί μας μπορούν να είναι ελεύθερα προσβάσιμοι και να επαναχρησιμοποιηθούν από τον οποιονδήποτε και από όλους, χωρίς τεχνικούς, νομικούς και οικονομικούς περιορισμούς, είτε για εμπορικό σκοπό είτε για άλλον» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Paris Musées. Οι χρήστες μπορούν να «κατεβάζουν» έναν φάκελο ο οποίος περιέχει μια υψηλής ανάλυσης φωτογραφία του έργου, πληροφορίες για αυτό και έναν οδηγό για την καλύτερη χρήση και αναφορά των πηγών της φωτογραφίας. 

 

Τα μουσεία του Παρισιού διαθέτουν ψηφιακά πάνω από 100.000 έργα - Σεζάν και Μονέ ανάμεσά τους
Gustave Courbet, “Les demoiselles des bords de la Seine (été)” (1857), (CC0 Paris Musées / Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, Petit Palais)

 

Επιπλέον, στον ιστότοπο της Paris Musées, τα έργα θα περιλαμβάνονται σε εικονικές εκθέσεις για να υπογραμμιστεί η προσβασιμότητα σε αυτά και για να ενθαρρυνθούν χρήστες να τα «κατεβάσουν» και να τα επαναχρησιμοποιήσουν. «Από τα αρχαία στη μόδα και τη σύγχρονη τέχνη, οι συλλογές έχουν εντυπωσιακό εύρος και η ψηφιοποίησή τους συνεχίζεται», ανέφερε ο Philippe Riviere εκ μέρους των μουσείων σε συνέντευξή του. Οι ψηφιοποιήσεις ξεκίνησαν το 2016.

 

  

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/artsy.net