Στο φως δύο άγνωστα μέχρι σήμερα ποιήματα της Σύλβια Πλαθ

Στο φως δύο άγνωστα μέχρι σήμερα ποιήματα της Σύλβια Πλαθ Facebook Twitter
Μία από τις αδημοσίευτες φωτογραφίες της Σίλβια Πλαθ που ήρθαν στην επιφάνεια μαζί με τα ποιήματα που βρέθηκαν στο σημειωματάριο της © Courtesy of The Lilly Library, Indiana
0

Αν και έχουν περάσει 54 χρόνια από τον θάνατό της και η γενική πεποίθηση ήταν ότι δεν υπάρχει πλέον έργο της Σύλβια Πλαθ που να μην έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι οι μελετητές του έργου της Gail Crowther και Peter K. Steinberg κατάφεραν να αποκαλύψουν κάτι ακόμα από τον λογοτεχνικό της πλούτο. 

Οι δυο τους, κατά τη διάρκεια προετοιμασίας ενός βιβλίου αφιερωμένου στο έργο της ανακάλυψαν δύο ποιήματα της Πλαθ που δεν είχαν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας και απ' ό,τι όλα δείχνουν προέρχονται από την τελευταία περίοδο της ζωής της. Τα ποιήματα βρέθηκαν στο οπισθόφυλλο ενός παλιού σημειωματάριου της Πλαθ, για την ακρίβεια στη θήκη του και γραμμένα πάνω σε ένα καρμπόν χαρτί και κρυμμένο στο εσωτερικό του. 

Κάνοντας χρήση του προγράμματος Photoshop, οι δύο μελέτητες κατάφεραν να εξακριβώσουν τόσο την αυθεντικότητα όσο και το περιεχόμενο των ποιημάτων, τα οποία φέρουν το σήμα - κατατεθέν της χαρακτηριστικής υπογραφής της Πλαθ. Το ένα ποίημα τιτλοφορείται "To a Refractory Santa Claus" («Σε έναν πυρίμαχο Άγιο Βασίλη») και το δεύτερο "Megrims" («Μελαγχολίες»), ενώ και τα δύο γράφηκαν το φθινόπωρο του 1956, στην αρχή της σχέσης της Πλαθ με τον επίσης ποιητή, Τεντ Χιουζ.

Το πρώτο ποίημα είναι γραμμένο για τον καιρό της Ισπανίας και περιέχει δύο μέρη 11 στίχων, στους οποίους η Πλαθ ονειρεύεται το ζεστό κλίμα και τον ηλιόλουστο καιρό της Ισπανίας. Στο δεύτερο ποίημα, που είναι ακόμη πιο δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί, αναφέρονται λεπτομέρειες για τις στιγμές παράνοιας ενός ανθρώπου που μιλά απευθείας στον γιατρό του και περιγράφει περιστατικά που έχουν να κάνουν με «μία αράχνη μέσα σε μια κούπα καφέ και μία κουκουβάγια που είναι έτοιμη να επιτεθεί». Ο Steinberg, μετά από αυτό, πιστεύει ότι βρίσκεται κοντά στην ανακάλυψη ενός ακόμη ποιήματος και ελπίζει ότι η σύγχρονη τεχνολογία θα τον βοηθήσει στο να το ανακαλύψει.

Μετά και την αποκάλυψη μερικών επιστολών που ήρθαν στην επιφάνεια το προηγούμενο διάστημα και αποκάλυπταν σε όλο της το μεγαλείο τη σχέση κακοποίησης και εξάρτησης που ζούσαν η Πλαθ με τον Χιουζ, πλέον ο μελετητής εκτιμά ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη συμπλήρωση ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος λογοτεχνικού -και ψυχολογικού- παζλ.  Όπως δήλωσε στον Guardian ο ίδιος, πρακτικά «ίσως να είμαι και ο πρώτος μετά από 40 χρόνια που θα μπορέσει να εξετάσει ένα τέτοιο ντοκουμέντο». Ο ίδιος θεωρεί αυξημένη την πιθανότητα να βρεθούν περισσότερα έργα της ποιήτριας, αλλά αυτό είναι κάτι που, όπως λέει, «απαιτεί πίστη και ελπίδα».

«Το νιώθω ότι ακόμη υπάρχουν αποσπάσματα ποιημάτων σε χαρτιά και δουλειά της που ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί», λέει και κατά πάσα πιθανότητα έχει δίκιο, αφού μαζί με αυτά τα δύο ποιήματα, ήρθαν στο φως και μερικές ακόμη αδημοσίευτες φωτογραφίες, οι οποίες βρέθηκαν σε ένα ξεχασμένο αρχείο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.  

Με στοιχεία από το Dazed

 

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.