Σπάνιες προτομές 1700 ετών βρέθηκαν σε νεκροταφείο του Ισραήλ

Σπάνιες προτομές 1700 ετών βρέθηκαν σε νεκροταφείο του Ισραήλ Facebook Twitter
0

Για πρώτη φορά, ένα ζευγάρι σπάνιων ταφικών προτομών της Ύστερης Ρωμαϊκής περιόδου (3ος-4ος αιώνας) - ανακαλύφθηκαν στην πόλη Beit She'an του Ισραήλ.

Μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις, ένας πεζοπόρος εντόπισε περπατώντας στο νεκροταφείο του Beit She'an, ένα μικρό τμήμα γλυπτού να ξεπροβάλλει από τη γη.

Γρήγορα τηλεφώνησε στην Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, η οποία έσπευσε να στείλει μια ομάδα για να συλλέξει τη  πολύ σπάνια ταφική ασβεστολιθική προτομή.

Ενώ οι αρχαιολόγοι δούλευαν για την αφαίρεσή της από το έδαφος, ανακάλυψαν μια δεύτερη ασβεστολιθική προτομή.

Κάθε προτομή ζυγίζει περίπου 30 κιλά και η ανακάλυψή τους είχε ως αποτέλεσμα να προγραμματιστεί εκτενής ανασκαφή για το μέλλον στην περιοχή όπου βρέθηκαν.

Ενώ η απεικόνιση κάθε επιμέρους ταφικής προτομής είναι μοναδική, το ύφος, το υλικό και η τεχνοτροπία τους είναι χαρακτηριστικά γνώριμα στην περιοχή Beit She'an, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας, Eitan Klein.

Σπάνιες προτομές 1700 ετών βρέθηκαν σε νεκροταφείο του Ισραήλ Facebook Twitter

Από τις λίγες δωδεκάδες προτομές σαν αυτές, που είναι γνωστές στους μελετητές, ο Klein είπε πως όλες έχουν διοχετευθεί σε αγορές αρχαιοτήτων του κόσμου και αγοράστηκαν από μεμονωμένους συλλέκτες ή από αμερικανικά πανεπιστήμια.

Υπάρχουν δύο στιλ προτομών που έχουν βρεθεί στην περιοχή, το ελληνιστικό / κλασικό και το ανατολίτικο, και χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις ταφές μελών της ελίτ της εποχής.

«Αυτές οι προτομές είναι σε ανατολίτικο στιλ, κάτι που δείχνει ότι στο τέλος της ρωμαϊκής περιόδου η επιρροή της κλασικής τέχνης είχε υποχωρήσει και οι τοπικές τάσεις είχαν αρχίσει να παίρνουν τη θέση της» δήλωσε ο Klein.

Η ταυτότητα των δύο αντρών που απεικονίζονται δεν έχει προσδιοριστεί.

Σπάνιες προτομές 1700 ετών βρέθηκαν σε νεκροταφείο του Ισραήλ Facebook Twitter
Σπάνιες προτομές 1700 ετών βρέθηκαν σε νεκροταφείο του Ισραήλ Facebook Twitter
Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.