Σπάνια και ασυνήθιστη απεικόνιση του νεαρού Ιησού ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ

Σπάνια και ασυνήθιστη απεικόνιση του νεαρού Ιησού ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ Facebook Twitter
0

Μια απεικόνιση του νεαρού Ιησού Χριστού, ηλικίας τουλάχιστον 1500 ετών, ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ. 

Πρόκειται για μια ξεθωριασμένη τοιχογραφία στην οροφή εκκλησίας στην κατεστραμμένη πόλη Σίβτα, στην έρημο Νεγκέβ. 

Η ανακάλυψη έγινε από την ιστορικό της τέχνης Έμα Μααγιάν Φανάρ που εργάζεται στο πανεπιστήμιο της Χάιφα. Πρώτη φορά αντίκρισε αυτό που αποδείχθηκε πως είναι απεικόνιση του Χριστού το 2017. Στην αρχή είδε ζωγραφισμένα μάτια πάνω στο ταβάνι, που αποδείχθηκε πως ήταν τα απομεινάρια μιας τοιχογραφίας που δείχνει τη βάφτιση του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό. 

Τελικά η ξεθωριασμένη εικόνα, αποδείχθηκε πως είναι η παλαιότερη απεικόνιση του Χριστού που έχει ανακαλυφθεί στο Ισραήλ. Ο συγκεκριμένος ναός που εντοπίστηκε η τοιχογραφία χρησιμοποιούνταν για βαφτίσεις. Οι εκκλησίες που έχουν βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο χρονολογούνται μεταξύ 4ου και 6ου μετά Χριστόν αιώνα. 

Στην τοιχογραφία, ο Ιησούς απεικονίζεται ως ένας νέος άντρας με κοντό, σγουρό μαλλί. Σύμφωνα με τη Μααγιάν Φανάρ η απεικόνιση του Χριστού με κοντό μαλλί μπορεί να μην είναι γνώριμη στο ευρύ κοινό, αλλά ήταν συνηθισμένη στο ανατολικό κομμάτι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ειδικά στην Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και τη Συρία.

Σταδιακά όμως επικράτησε η βυζαντινή εκδοχή με μακρύ μαλλί και γένια, που είναι η πιο δημοφιλής σήμερα. 

Σπάνια και ασυνήθιστη απεικόνιση του νεαρού Ιησού ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ Facebook Twitter

Σύμφωνα με την ειδικό, ο Χριστός απεικονίζεται ως ένας πολύ νεαρός άντρας γιατί η βάφτιση του στον Ιορδάνη συμβολίζει «μια νέα γέννηση». Για τον ίδιο λόγο η τοιχογραφία παρουσιάζει μια μεγαλύτερη εικόνα του Ιωάννη του Βαπτιστή.

Στη μελέτη της, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο αρχαιολογικό περιοδικό Antiquity, αναφέρει πως η εικόνα του Χριστού «με κοντό σγουρό μαλλί, μακρύ πρόσωπο, μεγάλα μάτια και στενόμακρη μύτη» αντιπροσωπεύει την αντίληψη για την εμφάνιση του που υπήρχε στον 6ο μ.Χ αιώνα και όχι ομοιότητα με την πραγματική του εμφάνιση, για την οποία τα χριστιανικά κείμενα δεν αναφέρουν κάτι. 

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος είναι γνωστός εδώ και περίπου 150 χρόνια, με την πρώτη ολοκληρωμένη ανασκαφή του να γίνεται το 1914.

Ένας από τους αρχαιολόγους που συμμετείχαν τότε στην ανασκαφή ήταν ο Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, που αργότερα έγινε γνωστός ως «ο Λόρενς της Αραβίας». 

Με πληροφορίες από LiveScience 

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.