Συγκρουσιακό κλίμα διαμορφώνεται ανάμεσα στην υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, το Ελληνικό φεστιβάλ και τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

 

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό πως παρατείνεται η θητεία του κ. Θεοδωρόπουλου. Χθες ωστόσο ο κ. Θεοδωρόπουλος επιτέθηκε στην υπουργό και δήλωσε ότι θα φύγει από τον Οργανισμό.

 

«Κάναμε μια συμφωνία με την υπουργό η οποία δεν τηρήθηκε στο σύνολό της. Τηρήθηκε το ένα της σκέλος, σε ό,τι αφορά την παράταση που ζήτησα για να ολοκληρώσω το εφετινό πρόγραμμα», ανέφερε.

 

«Το δεύτερο σκέλος, και δεν το βλέπω στην ανακοίνωση του υπουργείου, είναι ότι δήλωσα στην υπουργό ότι δεν ενδιαφέρομαι να ανανεωθεί η θητεία μου γιατί δεν βοήθησε να λυθούν τα προβλήματα που της είχα θέσει για τη βελτίωση του Φεστιβάλ. Και από ό,τι φάνηκε, δεν είχε καμία πρόθεση να τα λύσει» ανέφερε στην εφημερίδα το Βήμα  ο κ. Θεωδορόπουλος ο οποίος επίσης κάνει λόγο για διάφορες δυσλειτουργίες του φεστιβάλ.

 

Άμεση στις δηλώσεις αυτές ήταν η απάντηση του υπουργείου το οποίο σε ανακοίνωσή αναφέρει ότι: το υπουργείο και ο υπουργός έχουν το ρόλο της εποπτείας και όχι οποιαδήποτε άλλης παρέμβασης.

 

«Δεν κατανοούμε τον τίτλο περί "μη τήρησης της συμφωνίας" και τις σχετικές αναφορές του άρθρου. Ο θεσμικός ρόλος του καλλιτεχνικού διευθυντή και του ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών, όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλο εποπτευόμενο πολιτιστικό οργανισμό, προσδιορίζονται από τον ιδρυτικό τους νόμο. Το υπουργείο και ο υπουργός έχουν το ρόλο της εποπτείας. Αυτό όφειλε να κάνει η υπουργός κα Μυρσίνη Ζορμπά και αυτό έκανε, δεδομένου ότι κάθε άλλη παρέμβαση στις σχέσεις ΔΣ και διευθυντή θα παραβίαζε την αυτονομία του νομικού προσώπου. Η συνεργασία με όλους και η προσπάθεια άμβλυνσης των κατά καιρούς αντιθέσεων που προκύπτουν δεν αποτελεί συμφωνία προς τη μία ή την άλλη πλευρά αλλά κανόνα ισόρροπης ομαλής λειτουργίας του οργανισμού».

 

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο καταλήγει: «Η θητεία του κ Β. Θεοδωρόπουλου παρατάθηκε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ολοκληρώσει τον προγραμματισμό του, όπως ο ίδιος ζήτησε και όπως ήταν εύλογο, δεδομένου άλλωστε ότι όπως είχε δημοσίως δηλώσει δεν επιθυμούσε περαιτέρω ανανέωση της θητείας του. Αυτά είναι τα δεδομένα και δεν κατανοούμε τον τίτλο περί "μη τήρησης της συμφωνίας" και τις σχετικές αναφορές του άρθρου».

 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Β. Θεοδωρόπουλου, που έληγε στις 29 Απριλίου, παρατείνεται μέχρι και την ολοκλήρωση του προγράμματος του Φεστιβάλ, ενώ το υπουργείο σύντομα θα προχωρήσει σε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, ο οποίος θα αναλάβει από την 1η Σεπτεμβρίου.

 

Στον κ. Θεοδωρόπουλο απάντησε το διοικητικό συμβούλιο του φεστιβάλ με ανακοίνωση του. 

 

«Τα αποδιδόμενα από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή στον Οργανισμό σχετικά με δυσλειτουργίες, μη εκτέλεση αποφάσεων, διαχείριση του προϋπολογισμού και καφκικό κλίμα δημοσίου, αποτελούν προσωπικές του εκτιμήσεις. Αν τα αποδιδόμενα ήσαν αληθή, μερίδιο ευθύνης θα έφερε και ο ίδιος. Η υπεράσπιση του καλλιτεχνικού προγράμματος αποτελεί μέριμνα, προεχόντως, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Το εποπτεύον Υπουργείο και το Διοικητικό Συμβούλιο μεριμνούν για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος» σχολιάζει η ανακοίνωση, ενώ ξεκαθαρίζει πως «η  επιλογή και η αντικατάσταση τόσο των μελών του ΔΣ, όσο και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργού Πολιτισμού. Δεν προϋποθέτουν συγκατάθεση ή επικύρωση τρίτων, ούτε τελούν υπό προϋποθέσεις.

 

Η Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ», σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, έχει πλήρη αυτοτέλεια έναντι του εποπτεύοντος Υπουργείου. Ζητήματα αναγόμενα στη διαχείριση και λειτουργία της ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου».

 

Η ανακοίνωση επίσης αναφέρει πως ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει στηριχθεί για δύομιση χρόνια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο του καλλιτεχνικού διευθυντή. Σε αντίθεση με όσα ο ίδιος επισημαίνει, έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος, εξασφαλίζοντας ταυτοχρόνως την εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».