Οι πολλαπλές Cindy Sherman σε μία έκθεση στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter

Οι πολλαπλές Cindy Sherman σε μία έκθεση στη Νέα Υόρκη

0

Η Cindy Sherman, μία από τις πιο επιδραστικές μορφές της καλλιτεχνικής σκηνής του 20ου αιώνα, είναι η πρωταγωνίστρια της έκθεσης "Once Upon A Time: 1981-2011," στη Mnuchin Gallery της Νέας Υόρκης. Η ιδιαίτερα δημοφιλής καλλιτέχνης ξεκίνησε να φωτογραφίζει στα τέλη της δεκαετίας του '70 και είναι γνωστή για τις περίτεχνες μεταμορφώσεις της. Αυτοσκηνοθετούμενη, δουλεύει εντελώς μόνη της αναλαμβάνοντας όλους τους ρόλους της φωτογράφισης. Γίνεται η κομμώτρια, η στυλίστρια, η μακιγιέζ, το μοντέλο και βέβαια η φωτογράφος των περσόνων ή των πολλών Cindy Sherman που υποδύεται (θεωρείται αυτή που καθιέρωσε τα σέλφις αν και σε συνέντευξή της στους New York Times είχε δηλώνει ότι απεχθάνεται τα "χυδαία" social media).

Η έκθεση εστιάζει στις τρεις σειρές που η Sherman θεωρεί τις πιο σημαντικές της καριέρας της: τα Centerfolds, τα History Portraits και τα Society Portraits. Ξεκίνησε τη καριέρα της με τη σειρά Centerfolds πριν τρεις δεκαετίες και συγκεκριμένα το 1981. Οι εικόνες δείχνουν τη φωτογράφο να μεταμορφώνεται σε pinup -αλλά πλήρως ντυμένο- που παρωδεί τα στερεότυπα των κλισέ γυναικείων ρόλων. Μεταξύ του 1988 και του 1990 η Sherman ολοκλήρωσε τη δεύτερη σειρά της τα History Portraits. Εδώ πρωταγωνιστεί σε έργα τέχνης της Αναγέννησης, της εποχής του Μπαρόκ, του Νεοκλασικισμού, και του Ροκοκό. Οι φωτογραφίες προκάλεσαν αίσθηση κυρίως λόγω του σατυρικού χαρακτήρα τους αλλά και του γεγονότος ότι η Sherman για πρώτη φορά φωτογραφήθηκε και σαν άντρας.

Στην τελευταία σειρά της έκθεσης, τα Society Portraits, που ολοκληρώθηκε το 2008,  η Sherman διερευνά τι σημαίνει να είσαι μία (πλούσια) γυναίκα που μεγαλώνει. Φωτογραφίζεται ως καρικατούρα μεγαλοκυρίας του Μανχάταν με τα σημάδια του μπότοξ έκδηλα στο πρόσωπό της, φοράει περίτεχνα κουστούμια και βαρύ μέικ απ και ποζάρει σε όλα τα πιθανά σημεία που μία κυρία του Μανχάταν θα μπορούσε να βρεθεί. Η Sherman ασκεί με τη σειρά της αυτή, κριτική για την επιφανειακή υπερβολή και κάνει το σχόλιό της για τον ηλικιακό χαρακτήρα. 

Η έκθεση "Once Upon A Time: 1981-2011," εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 10 Ιουνίου.

Οι πολλαπλές Cindy Sherman σε μία έκθεση στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Άτιτλο #465 (2008). Φωτογραφία: Courtesy of the Cindy Sherman and Metro Pictures, New York
Οι πολλαπλές Cindy Sherman σε μία έκθεση στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Άτιτλο #467 (2008). Φωτογραφία: Courtesy of Cindy Sherman and Metro Pictures; New York
Οι πολλαπλές Cindy Sherman σε μία έκθεση στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Άτιτλο #466, (2008). Φωτογραφία: Courtesy of Cindy Sherman and Metro Pictures; New York
Οι πολλαπλές Cindy Sherman σε μία έκθεση στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Άτιτλο #468 (2008). Φωτογραφία: Courtesy of Cindy Sherman and Metro Pictures; New York
Οι πολλαπλές Cindy Sherman σε μία έκθεση στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Άτιτλο #474, (2008). Φωτογραφία: Courtesy of Cindy Sherman and Metro Pictures; New York
Οι πολλαπλές Cindy Sherman σε μία έκθεση στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Άτιτλο #476 (2008). Φωτογραφία: Courtesy of Cindy Sherman and Metro Pictures; New York
Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μέρα που ο Bowie επισκέφτηκε μια ψυχιατρική κλινική και η εμπειρία άλλαξε τη ζωή του

Φωτογραφία / Η μέρα που ο Bowie επισκέφτηκε μια ψυχιατρική κλινική και η εμπειρία άλλαξε τη ζωή του

Για πρώτη φορά εκτίθενται οι φωτογραφίες από τη «συντριπτική» επίσκεψή του το 1994 σε μια ψυχιατρική δομή της Αυστρίας και η συνάντησή του με τους καλλιτέχνες-τρόφιμους του ιδρύματος.
THE LIFO TEAM
«The Face»: το περιοδικό που σημάδεψε την αισθητική μιας ολόκληρης γενιάς

Φωτογραφία / «The Face»: Το περιοδικό που σου έλεγε πώς να ζεις

Το θρυλικό έντυπο που σημάδεψε την αισθητική μιας ολόκληρης γενιάς, καταγράφοντας όλες τις υποκουλτούρες της δεκαετίας του ’80 και του ’90 με εξαιρετικά κείμενα και πρωτοποριακές φωτογραφίες, είναι ακόμα επιδραστικό.
M. HULOT
Bill Georgoussis: «Από τα περιοδικά δεν ζεις πια, έχουν γίνει πολυτέλεια»

Οι Αθηναίοι / Bill Georgoussis: «Από τα περιοδικά δεν ζεις πια, έχουν γίνει πολυτέλεια»

Κάνοντας σκέιτ, φωτογράφιζε cool και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Όταν κατάλαβε ότι έτσι πιάνει το ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και μετατρέπει το στιγμιότυπο σε έργο τέχνης, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία. Ο Bill Georgoussis αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Enri Canaj: «Η φωτογραφία με έκανε καλύτερο άνθρωπο»

Φωτογραφία / Ένρι Τσανάι: «Η φωτογραφία με έκανε καλύτερο άνθρωπο»

Mια έκθεση με αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του πάνω στο προσφυγικό, μια εμπειρία που του είναι αρκετά οικεία όντας παιδί μεταναστών, είναι η αφορμή για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον διακεκριμένο φωτογράφο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Ιδέες / Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ξαναθυμόμαστε τι είχαν απαντήσει στη LiFO οι Πέπη Ρηγοπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κούτρας και Θεόφιλος Τραμπούλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Juergen Teller: «Παίρνω το χιούμορ πολύ στα σοβαρά»

Φωτογραφία / Juergen Teller: «Παίρνω το χιούμορ πολύ στα σοβαρά»

Παρακολουθώντας τη συζήτηση μεταξύ του φωτογράφου Juergen Teller και της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτης Παναγιωτάκου, στο πλαίσιο της έκθεσης «you are invited» στο Onassis Ready, μας αποκαλύφθηκε πού συναντιέται ο Πάπας Φραγκίσκος με τον O.J. Simpson και η Linda Evangelista με τον Καραβάτζιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Στις φωτογραφίες του Γιούργκεν Τέλερ όλοι μεταμορφώνονται σε καθημερινά πρόσωπα

Φωτογραφία / Στις φωτογραφίες του Γιούργκεν Τέλερ όλοι μεταμορφώνονται σε καθημερινά πρόσωπα

Διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος, είδωλο των ’90s, πρότυπο των ’00s, ένας τύπος που φορά γυαλιστερά σορτσάκια σε φλούο χρώματα, σύζυγος και πατέρας, ντροπαλός ονειροπόλος ή Γερμανός παραμυθάς της εικόνας; Με αφορμή την έκθεσή του που ξεκινά σήμερα στο Onassis Ready ανατρέχουμε στο έργο ενός από τους σημαντικότερους φωτογράφους της εποχής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Χους εις τέφραν, εις ύδωρ. Στα νερά του Γάγγη κλείνει ο κύκλος

Φωτογραφία / Άλλη μια μέρα στον Γάγγη που καίνε νεκρούς

Μια φωτογραφική περιπλάνηση στο Βαρανάσι και στον κόσμο του, με τελικό προορισμό τον Γάγγη, όπου η καύση νεκρών, παρότι ενέχει το στοιχείο του μεταφυσικού, μοιάζει με μία ακόμα καθημερινή δραστηριότητα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ