Ο Αντονέν Περσονάζ και οι μοναδικές ιμπρεσιονιστικές του φωτογραφίες στο Musée Camille Pissarro

Ο Αντονέν Περσονάζ και οι μοναδικές ιμπρεσιονιστικές του φωτογραφίες στο μουσείο Musée Camille Pissarro. Facebook Twitter
Méry-sur-Oise, Γυναίκα με κόκκινη ομπρέλλα. | 1907–1914. © Antonin Personnaz / Société française de photographie, Paris
0

Μεταξύ 1907 και 1914, ο Αντονέν Περσονάζ αξιοποίησε την καινούργια τότε τεχνική επεξεργασίας φωτογραφίας, γνωστή ως Autochrome Lumière, για να απαθανατίσει σε χρώμα τη Val-d'Oise. Μια μεγάλη έκθεση στο μουσείο Musée Camille Pissarro στην Ποντουάζ της Γαλλίας ξαναφέρνει αυτές τις ιμπρεσιονιστικές φωτογραφίες στο προσκήνιο. Περίπου 40 φωτογραφίες, όλες τραβηγμένες στη Val-d'Oise, επιλέχθηκαν για την έκθεση.

Οι περισσότεροι φαντάζονται πως όταν μιλάμε για φωτογραφίες των αρχών του εικοστού αιώνα, εννοούμε πορτρέτα ηλικιωμένων σοβαρών ανδρών σε γκρι και σέπια αποχρώσεις και γυναίκες με σφιχτά μακρυά φορέματα και καρφίτσες στο γιακά τους. Παρόλο που οι εικόνες του Αντονέν Περσονάζ χρονολογούνται από την ίδια περίοδο, δημιουργούν έναν κόσμο απαλών τόνων, με λοφώδη τοπία, χιονισμένη ύπαιθρο και αγροτικά τοπία που έχουν συντεθεί από χιλιάδες νότες χρώματος.

Η προτίμηση του Περσονάζ στην ιμπρεσιονιστική ζωγραφική και οι σχετικές γνώσεις του εκπαίδευσαν το μάτι του ως φωτογράφου, και η οικογενειακή δραστηριότητα -εμπόριο υφασμάτων- συνέβαλε στην ευαισθησία του στο χρώμα.

«Ο Αντονέν Περσονάζ χρησιμοποίησε την τεχνική autochrome με τρόπο που ήταν πολύ πρωτότυπος εκείνη την εποχή» εξηγεί ο διευθυντής των μουσείων της Ποντουάζ, Christophe Duvivier. «Οι περισσότεροι, που από το 1907 και μετά χρησιμοποιούσαν αυτή την καινούργια τεχνική, αξιοποίησαν τη δυνατότητα να αιχμαλωτίσουν το χρώμα για να κάνουν πορτρέτα ή νεκρές φύσεις που ήταν πολύ χρωματικές, που "έκαναν μπαμ". Ο Περσονάζ προτιμούσε όμως να φωτογραφίζει τοπία σε τυπικά ιμπρεσιονιστικές στιγμές, όταν απουσιάζει η αντίθεση στα χρώματα: νωρίς το πρωί, το σούρουπο, όταν είχε παγωνιά, στην πρωινή ομίχλη, σε πλημμύρες ή, μετά από χιονόπτωση» προσθέτει.

Η προτίμηση του Περσονάζ στην ιμπρεσιονιστική ζωγραφική και οι σχετικές γνώσεις του, εκπαίδευσαν το μάτι του ως φωτογράφου, και η οικογενειακή δραστηριότητα -εμπόριο υφασμάτων- συνέβαλε στην ευαισθησία του στο χρώμα.

Ο ίδιος ο φωτογράφος επιβεβαίωσε τη σχέση του με τη ζωγραφική, τη χρονιά που οι αδελφοί Λιμιέρ έθεσαν στην αγορά τις γυάλινες πλάκες που έκαναν την έγχρωμη φωτογραφία διαθέσιμη σε όλους και έγραψε στο Δελτίο της Société Française de Photographie (SFP), της οποίας ήταν μέλος από το 1896:

«Οι κύριοι Λιμιέρ μας έδωσαν μια θαυμάσια τεχνική που μας επιτρέπει να δημιουργούμε αυτόματα εικονογραφικά έργα. Ας μην περιοριζόμαστε στη χρήση της για να παράγουμε φωτεινούς τόνους. Ας κοιτάξουμε να μάθουμε τους ζωγράφους τοπίου: τον Μονέ και τον Κορό, ας εμπνευστούμε από το παράδειγμά τους και ας προσπαθήσουμε να αποδώσουμε τις πιο απαλές, πιο λεπτές αποχρώσεις της φύσης και έτσι θα δημιουργήσουμε ένα έργο τέχνης».

Η ευαισθησία του και η μαεστρία του στην τεχνική της φωτογραφίας του χάρισαν σημαντική φήμη ανάμεσα στους ερασιτέχνες φωτογράφους.

Ωστόσο, μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Περσονάζ εγκατέλειψε οριστικά αυτή την τεχνική. Το αρχείο του, που περιλάμβανε περίπου χίλιες αυτόχρωμες πλάκες, καθώς και ασπρόμαυρες φωτογραφίες και στερεοσκοπικές όψεις, το εμπιστεύτηκε η χήρα του στο SFP.

Μετά από μια μακρά περίοδο λήθης, ορισμένες από αυτές τις φωτογραφίες παρουσιάστηκαν στο κοινό στα τέλη της δεκαετίας του 1970, αλλά η πρώτη προσωπική έκθεση αφιερωμένη στη φωτογραφική δραστηριότητα αυτού του λιτού καλλιτέχνη πραγματοποιήθηκε μόλις το 2020, με το κοινό να ανακαλύπτει ξανά έναν εξαιρετικό και ευαίσθητο καλλιτέχνη.

Ο Αντονέν Περσονάζ και οι μοναδικές ιμπρεσιονιστικές του φωτογραφίες στο μουσείο Musée Camille Pissarro. Facebook Twitter
Αγρότισσα ξεκουράζεται σε μονοπάτι στο δάσος, 1907-1914. © Antonin Personnaz / Société française de photographie, Παρίσι
Ο Αντονέν Περσονάζ και οι μοναδικές ιμπρεσιονιστικές του φωτογραφίες στο μουσείο Musée Camille Pissarro. Facebook Twitter
Nesles-la-Vallée, 1907–1914. © Antonin Personnaz / Société française de photographie, Paris
Ο Αντονέν Περσονάζ και οι μοναδικές ιμπρεσιονιστικές του φωτογραφίες στο μουσείο Musée Camille Pissarro. Facebook Twitter
Τα σκαλιά της εκκλησίας d 'Auvers-sur-Oise. | Musée Camille Pissarro
Ο Αντονέν Περσονάζ και οι μοναδικές ιμπρεσιονιστικές του φωτογραφίες στο μουσείο Musée Camille Pissarro. Facebook Twitter
Auvers-sur-Oise, Η συγκομιδή. Ένα φορτωμένο κάρο. 1907-1914. © Antonin Personnaz / Société française de photographie, Παρίσι
Ο Αντονέν Περσονάζ και οι μοναδικές ιμπρεσιονιστικές του φωτογραφίες στο μουσείο Musée Camille Pissarro. Facebook Twitter
Η κυρία Personnaz βγαίνοντας από το σπίτι της στη rue du Montcel | Musée Camille Pissarro
Ο Αντονέν Περσονάζ και οι μοναδικές ιμπρεσιονιστικές του φωτογραφίες στο μουσείο Musée Camille Pissarro. Facebook Twitter
Méry-sur-Oise. Ο ποταμός Oise, 1907–1914. © Antonin Personnaz / Société française de photographie, Paris

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ | Pissarro Museum, Pontoise

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Φλας” στην ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας 

Φωτογραφία / Η ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας σε μια νέα έκδοση

Ένας διεισδυτικός και αιχμηρός διάλογος με την Πηνελόπη Πετσίνη και τον Γιάννη Σταθάτο, συνεπιμελητές της έκδοσης «Φωτογραφία και συλλογικές ταυτότητες – Ελληνικές φωτογραφικές μελέτες Ι» (εκδ. Κουκκίδα).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι εκπληκτικές φωτογραφίες του Φράνσις Μπέντφορντ από τη βασιλική περιοδεία του 1862 στην Ανατολή

Φωτογραφία / Οι εκπληκτικές φωτογραφίες του Φράνσις Μπέντφορντ από τη βασιλική περιοδεία του 1862 στην Ανατολή

Ο Φράνσις Μπέντφορντ συνόδευσε τον Πρίγκιπα της Ουαλίας στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και φωτογράφησε διάσημα αξιοθέατα που είναι αμετάβλητα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

9/11 – Under Attack: Μια σειρά φωτογραφιών από τη επίθεση που άλλαξε τον κόσμο εκτίθεται στη Φρανκφούρτη

Φωτογραφία / 9/11: Συγκλονιστικές φωτογραφίες που βλέπουμε για πρώτη φορά

25 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, μια σειρά ασπρόμαυρων αλλά και έγχρωμων εικόνων από την έκθεση «9/11 – Under Attack» στη Φρανκφούρτη αποτυπώνουν τον τρόμο, την τραγωδία, την εξάντληση αλλά και την ελπίδα.
THE LIFO TEAM
Athens Photo Festival 2026: Το σημαντικό γεγονός καλλιτεχνικής έρευνας, δημόσιας ανταλλαγής και στοχασμού στο Μπενάκη της Πειραιώς

Φωτογραφία / Athens Photo Festival 2026: Το μεγαλύτερο φωτογραφικό event της πόλης επιστρέφει

Σε μια εποχή καταιγισμού εικόνων στο διαδίκτυο, να τι προσφέρει ένα φεστιβάλ φωτογραφίας! Εκατό καλλιτέχνες από τριάντα πέντε χώρες δίνουν το «παρών» στο ετήσιο ραντεβού τους στην Αθήνα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Lifo Portraits 2026

Αφιερώματα / LifO Portraits 2026: Δείτε τις φωτογραφίες της μεγάλης έκθεσης

Με αφορμή τα 20 χρόνια της, η LiFO αποτίει φόρο τιμής στην τέχνη του πορτρέτου και καλεί 12 φωτογράφους να απαθανατίσουν με τον φακό τους 35 σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού. Το υλικό της έκθεσης που έγινε στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Ν. Φαλήρου και του αφιερωματικού τεύχους ψηφιοποιείται για τους αναγνώστες μας σήμερα.
THE LIFO TEAM
ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

LIFO Portraits / Γιάννης Οικονομίδης: «Δεν κάνω βίαιες ταινίες, απλώς μιλάω για τη βία»

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κατάφερε να μεταφέρει στο σινεμά μια αυθεντική εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς να κρύψει τίποτα, ούτε τις βωμολοχίες, ούτε τη φτώχεια, ούτε την αγριότητα. Σήμερα το στυλ του έχει επιβληθεί, και πολλοί προσπαθούν να τον μιμηθούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάποιοι φωτογραφίζουν ακόμα την έξαψη ενός αγώνα στο γήπεδο

Φωτογραφία / Κάποιοι φωτογραφίζουν ακόμα την έξαψη ενός αγώνα στο γήπεδο

Με αφορμή το φετινό Mουντιάλ, το Athens Football Festival οργανώνει μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας του διεθνούς δικτύου Analog Football, φέρνοντας στην Αθήνα εικόνες που αποτυπώνουν την κουλτούρα του ποδοσφαίρου.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Σώματα, ήλιος και queer ευφορία στη Σούγια

Πολιτισμός / Σώματα, ήλιος και queer ευφορία στη Σούγια

Ο φωτογράφος Dani D’Ingeo κατέγραψε το Nature Loves Courage στη νότια Κρήτη: ένα queer φεστιβάλ στην ακτογραμμή της Σούγιας, με σώματα που χορεύουν στο φως, FLINTA DJs, θάλασσα, ιδρώτα, αλάτι και μια διαφορετική εκδοχή της club κουλτούρας έξω από τα σκοτεινά υπόγεια της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM