Πέθανε η Έφη Στρούζα, μια σημαντική Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης που επί σειρά δεκαετιών υπηρέτησε την προβολή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Την είδηση για την απώλεια της Έφης Στρούζα έκανε γνωστή η ΑΣΚΤ.

 

Οι Πρυτανικές Αρχές της Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών εκφράζουν τη θλίψη τους για την απώλεια της σπουδαίας Ιστορικού και Κριτικού Τέχνης και διεθνούς εμβέλειας Επιμελήτριας εκθέσεων.

 

Η πρακτική της υπήρξε παραδειγματική ως προς την υποστήριξη και προβολή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Επί σειρά ετών συνεργάστηκε συστηματικά με καλλιτέχνες πραγματοποιώντας πλήθος σημαντικών ατομικών και ομαδικών εκθέσεων. Η απώλεια της αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της σύγχρονης τέχνης.

 

Η κηδεία θα τελεστεί την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου και ώρα 13:00 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών εκφράζει τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

- Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων στη νεκρώσιμη ακολουθία να γίνει κατάθεση στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στον κάτωθι αριθμό λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας, για την υποστήριξη φοιτητή/τριας της Α.Σ.Κ.Τ.

Ειδικός Λογαριασμός ΕΛΚΕ ΑΣΚΤ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

IBAN GR4401101290000012954000076

Αιτιολογία: Έφη Στρούζα 

 

Η Εφη Στρούζα σπούδασε Ιστορία της Τέχνης, Ιστορία της Κριτικής της Τέχνης και Μουσειολογία, στο Courtauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1969, B.A., 1971, M.A.), και στο Ινστιτούτο της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Ρώμης (1973-76).

 

Από το 1972 έως το 1983 έζησε και εργάστηκε στη Ρώμη. Συνεργάστηκε στα ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Αρχείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας (Gabinetto Fotografico Nazionale del Patrimonio Culturale).

 

Η κριτική της δραστηριότητα επικεντρώθηκε στην προώθηση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο διεθνή χώρο και στη θεσμική διασύνδεση του ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου με το διεθνή.


Διοργάνωσε και επιμελήθηκε πολυάριθμες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, στην Ιταλία, το Βέλγιο, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.

 

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και την περίοδο 1983-89 διετέλεσε μέλος Δ.Σ. και Διευθύντρια του Ιδρύματος για τη Σύγχρονη Τέχνη ΔΕΣΤΕ (Διεθνής Ελληνική Σύγχρονη Τέχνη). Το 1992 πρότεινε και συντόνισε τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου πνευματικών τόπων στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και το Δήμο της Ρόδου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και τη Νομαρχία των Δωδεκανήσων.

 

Τη διετία 1996-97 υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού για τη χάραξη της εθνικής πολιτικής στον τομέα των εικαστικών τεχνών. Το 1997 υπήρξε Εθνική Επίτροπος στη 47η Μπιενάλε Βενετίας, όπου η κριτική Επιτροπή της Μπιενάλε απένειμε για πρώτη φορά στην Ελληνική αντιπροσωπεία, στο πρόσωπο και έργο του Αλέξανδρου Ψυχούλη, το Βραβείο Benesse.

 

Το 2002 η Έφη Στρούζαορίστηκε επίτροπος στην Μπιενάλε του Σάο Πάουλο.

 

Δίδαξε Ιστορία της Τέχνης, Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Κρήτης (1999-2002).

 

Έχει συγγράψει μονογραφίες για το έργο Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και συντάξει τον Κατάλογο Συλλογών (Συλλογή Εμφιετζόγλου. Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη, 1998, 2005), κ.ά.

 

Εχει συνεργαστεί στη σύνταξη λημμάτων αναφορικά με τη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη για την Εγκυκλοπαίδεια TRECCANI, GRECIA, ARTE 1970-1990 (Ιταλία), και υπήρξε μέλος της ομάδας σύνταξης του Λεξικού Ελλήνων Καλλιτεχνών της εκδοτικής εταιρείας ΜΕΛΙΣΣΑ (1993-97).


Θεωρητικά και κριτικά της κείμενα έχουν δημοσιευτεί από το 1976 έως σήμερα σε περιοδικά τέχνης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στα Πρακτικά Συμποσίων και Συνεδρίων, σε καταλόγους ομαδικών και ατομικών εκθέσεων, καθώς και στον ημερήσιο τύπο, πάνω σε θέματα της ιστορίας τη νεότερης και σύγχρονης τέχνης.

 

Υπήρξε Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς ΄Ενωσης Κριτικών Τέχνης, 2001-2009 (AICA, Association Internationale des Critiques d'Art), Αντιπρόεδρος της AICA Ιnternational (2004-2007), Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της AICA Ιnternational (2012- )