WEEKEND

Όλη η Ιλιάδα σε μια πεντάωρη παράσταση

Όλη η Ιλιάδα σε μια πεντάωρη παράσταση Facebook Twitter
2

Με ένα πολύ φιλόδοξο και ταυτόχρονα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα καταπιάνεται αυτή τη φορά ο Στάθης Λιβαθινός. Ο σκηνοθέτης ανεβάζει για πρώτη φορά στο θέατρο, την ομηρική Ιλιάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, χρησιμοποιώντας τη βραβευμένη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη. Το αρχαιοελληνικό, πολυεπίπεδο έπος που έχει στο επίκεντρό του τον Τρωικό πόλεμο, θα παρουσιαστεί ολόκληρο, μέσα από μια πεντάωρη παράσταση, που στοχεύει να αποτυπώσει την ουσία και τα μεγάλα ζητήματα που αναπτύσσονται στις 24 ραψωδίες. Οι παραστάσεις φιλοξενούνται στην Πειραιώς 260, ξεκινούν την Τρίτη 4 Ιουνίου και ολοκληρώνονται το Σάββατο 8 Ιουνίου.

Το έργο και το ανέβασμά του απασχολούσαν τον σκηνοθέτη εδώ και αρκετά χρόνια. Ύστερα από πρόβες εννέα μηνών με ένα πολύ καλό θίασο και μια δημιουργική ομάδα συντελεστών, ο Στάθης Λιβαθινός αφηγείται τη γνωστή ιστορία, με εμφανή στόχο, όπως ομολογεί ο ίδιος, να αναδυθεί η σύγχρονη Ελλάδα. Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες σκληρές, αλλά και τρυφερές, με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.

Όλη η Ιλιάδα σε μια πεντάωρη παράσταση Facebook Twitter

Αναλαμβάνουν διαφορετικούς ρόλους μέσα στο έπος, προσπαθώντας να δώσουν μια πιο πολυσύνθετη ματιά πάνω στην έννοια του πολέμου, του νικητή, του ηττημένου και της ανάγκης σήμερα για εγρήγορση. Είναι μεγάλο στοίχημα γι' αυτούς να κρατήσουν αμείωτη την προσοχή των θεατών σ' αυτή την πολύωρη παράσταση.

Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός στις μέρες μας; Πόσο μπορεί να αντέξει κανείς την επερχόμενη απώλεια; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα, πάνω στα οποία εστιάζει η σκηνοθετική προσέγγιση.

Όλη η Ιλιάδα σε μια πεντάωρη παράσταση Facebook Twitter

Στο έπος του Ομήρου δεν υπάρχει ούτε νικητής ούτε νικημένος. Είναι η συνομιλία δύο γενεών. Του θυμωμένου ήρωα Αχιλλέα, αυτού του αψίκορου νεαρού, και του σοφού πατέρα Πριάμου και το πώς δυο γενιές μπορούν να συμφιλιωθούν έστω για λίγο. Η οργή, η αγανάκτηση, ο θυμός είναι ένα μοντέλο ύπαρξης καταδικασμένο να τελειώσει στην κατανόηση και τη συγχώρεση.

Πηγή: Euronews

2

WEEKEND

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

2 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ