Οίκος Christie's: Απέσυρε τέσσερα ελληνικά και ρωμαϊκά έργα από δημοπρασία - «Ήταν λεηλατημένα»

Οίκος Christie's: Απέσυρε τέσσερα ελληνικά και ρωμαϊκά έργα από δημοπρασία - «Ήταν λεηλατημένα» Facebook Twitter
0

Ο Οίκος Christie's αθόρυβα απέσυρε τέσσερις ελληνικες και ρωμαϊκές αρχαιότητες από δημοπρασία που θα πραγματοποιείτο αυτόν το μήνα, εν μέσω καταγγελιών πως είχαν λεηλατηθεί από παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές.

Τα αντικείμενα βρίσκονταν στον αρχικό κατάλογο δημοπράτησης, ωστόσο στη συνέχεια αφαιρέθηκαν από την online λίστα χωρίς κάποια εξήγηση.

Ο καθηγητής Χρήστος Τσιρογιάννης, αρχαιολόγος που εντόπισε την απομάκρυνσή τους από τη δημοπρασία, τόνισε πως έχει στοιχεία που συνδέουν τα τέσσερα αντικείμενα -ένας ρωμαϊκός λαγός από μάρμαρο, ένας επίσης ρωμαϊκός μπρούτζινος αετός καθώς και δύο αττικά βάζα- με καταδικασμένους διακινητές κλεμμένων αντικειμένων.

Ο ίδιος εκφράζει την οργή του για το ότι κορυφαίοι οίκοι δημοπρασιών και έμποροι αποτυγχάνουν επανειλημμένως να κάνουν επαρκείς ελέγχους σε συνεργασία με τις αρχές για το αν συγκεκριμένες αρχαιότητες αποσπάστηκαν παρανόμως από τις χώρες προέλευσής τους.

Οίκος Christie's: Απέσυρε τέσσερα ελληνικά και ρωμαϊκά έργα από δημοπρασία - «Ήταν λεηλατημένα» Facebook Twitter

«Είναι απίστευτο. Είναι το ίδιο μοτίβο. Αυτές οι εταιρείες διαφημίζουν τη δέουσα επιμέλεια και διαφάνεια - ενώ στην πράξη είναι το ακριβώς αντίθετο. Ως αρχαιολόγος η πρώτη μου ευθύνη είναι να ενημερώνω τον κόσμο για την έρευνά μου» αναφέρει ο κ.Τσιρογιάννης.

Ο ίδιος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του πανεπιστημίου του Άαρχους στη Δανία. Κι επειδή η ακαδημαϊκή του έρευνα έχει επικεντρωθεί στις αρχαιότητες και τα δίκτυα διακινητών, οι ελληνικές και οι ιταλικές αρχές τού έχουν δώσει επισήμως πρόσβαση από τις αρχές τού 2000 σε δεκάδες χιλιάδες εικόνες και αρχειακό υλικό που οι αρχές έχουν κατασχέσει από μεμονωμένα άτομα, εμπλεκόμενα σε παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονταν φωτογραφίες και αντικείμενα που κατέσχεσαν οι αρχές από τον διαβόητο έμπορο αρχαιοτήτων, Τζιανφράνκο Μπεκίνα που είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα για παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.

Ο Τσιρογιαννης, όπως γράφει η Guardian, «σοκαρίστηκε» όταν διαπίστωσε προφανείς συνδέσεις τού Μπεκίνα με τις τέσσερις αρχαιότητες που είχαν τεθεί σε δημοπρασία από τον Κρίστις. Κατέβασε τον εκτυπωμένο κατάλογο, ωστόσο αργότερα ανακάλυψε πως τα τέσσερα συγκεκριμένα αντικείμενα είχαν απομακρυνθεί.

Τα τελευταία χρόνια, ο Τσιρογιάννης έχει αναγνωρίσει περίπου 1.100 λεηλατημένα αρχαιολογικά αντικείμενα σε οίκους δημοπρασιών, γκαλερί, ιδιωτικές συλλογές και μουσεία. Μάλιστα, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση της Ιντερπόλ κι αστυνομικών αρχών για τη διασφάλιση τού επαναπατρισμού πολλών από αυτές τις αρχαιοτητες.

«Ο οίκος μπορεί να επιβεβαιώσει πως τα αντικείμενα ν. 25, 49, 113 και 121 αποσύρθηκαν από τη δημοπρασία, μετά από την παροχή νέων πληροφοριών από τις αρμόδιες αρχές, από αρχεία προς το παρόν μη προσβάσιμα στους δικούς μας ερευνητές. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την έρευνά μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος του Οίκου δημοπρασιών Christie's.

Με πληροφορίες από Guardian

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.