Ο Μίκαελ Χάνεκε, σκηνοθέτης της βραβευμένης με Χρυσό Φοίνικα ταινίας «Αγάπη», τιμήθηκε με το μεγαλύτερο βραβείο που δίνει η Ένωση Αμερικανών Κριτικών, αυτό της καλύτερης ταινίας για το 2012. (Η ηθοποιός Emmanuelle Riva πήρε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας, ενώ ο Χάνεκε βραβεύτηκε και για τη σκηνοθεσία του.)

 

Παράλληλα όμως, ο Αυστριακός σκηνοθέτης αποφάσισε να αποσύρει την "Αγάπη" απ' τις υποψηφιότητες των βραβείων της Αυστριακής Ακαδημίας Κινηματογράφου που θα απονεμηθούν στις 23 Ιανουαρίου.

 

Όπως αναφέρει το Screendaily, η πρόεδρος της Ακαδημίας Μαρλένε Ρόπακ χαρακτήρισε την απόφαση του σκηνοθέτη ως «μία πολύ ευγενή χειρονομία». 

 

Ο Βάιτ Χαϊντούσκα, παραγωγός της ταινίας, μέσω επιστολής που έστειλε στην Ακαδημία εκ μέρους του Χάνεκε, εξηγεί:

 

«Ο Χάνεκε πιστεύει πως ένα βραβείο από την Αυστριακή Ακαδημία Κινηματογράφου, θα βοηθήσει πολύ περισσότερο άλλους σκηνοθέτες στην προσπάθειά τους να γυρίσουν μια επόμενη ταινία, απ' ό,τι θα βοηθούσε τον ίδιο. Χωρίς να θέλει να υποτιμήσει τα Αυστριακά Βραβεία Κινηματογράφου, αισθάνεται ότι έχει τιμηθεί ήδη αρκετά διεθνώς με αυτό το φιλμ και πως κάποια άλλη αυστριακή ταινία πρέπει να έχει την ευκαιρία να τιμηθεί από την Ακαδημία».