Εικαστικός, ενδυματολόγος και αντιστασιακή με ενεργό δράση κατά την εποχή της δικτατορίας, η Ντόρα Λελούδα πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

 

Η κηδεία της τελέστηκε την Κυριακή στο κοιμητήριο ενός μικρού χωριού κοντά στα Λεχαινά.

 

Η ίδια υπήρξε έμπνευση για τον Ροβήρο Μανθούλη στην ταινία του «Lilly's Story», γύρω από τη ζωή μιας αντιστασιακής Ελληνίδας την εποχή της δικτατορίας.

 

Εμβληματική προσωπικότητα η ίδια, υπήρξε σύντροφος του ιδρυτικού μέλους του ΚΚΕ Εσωτερικού, πρωτοπόρου και ακέραιου αγωνιστή στην αντιδικτατορική αντίσταση, Γιάννη Λελούδα, που έφυγε από τη ζωή το 2003.

 

Η Ντόρα Λελούδα κυνηγήθηκε και φυλακίστηκε. Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει καταθέσει τη δική του μαρτυρία για το πώς εκείνη κατέστρεψε αντιστασιακό υλικό για να μην πέσει στα χέρια της αστυνομίας καταπίνοντας τις σελίδες ενός σημειωματάριου και διαλύοντας μια ολόκληρη γραφομηχανή.

 

Διακρίθηκε επαγγελματικά στη ζωγραφική, στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Φίλη και αγαπημένη συνεργάτης του Δημήτρη Μαυρίκιου, υπέγραψε τα κοστούμια στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» που σκηνοθέτησε στο Εθνικό το 1989.

 

«Είχα να κάνω με έναν άνθρωπο εμπνευσμένο, με ευρύτατη παιδεία και θαυμαστά συνεργάσιμο. Μια γυναίκα πανέμορφη, λεπτεπίλεπτη, σαν από εύθραυστη πορσελάνη, πάντα ντυμένη με λεπτό γούστο, τρυφερή και που ήξερε πολύ καλά τη δουλειά της. Ολόκληρη η Ντόρα ήταν μια απαλή μελωδία. Αλησμόνητη μελωδία» αναφέρει ο γνωστός σκηνοθέτης.

 

Ευφάνταστη, δημιουργική και πρωτοπόρος στα καλλιτεχνικά δρώμενα, η Ντόρα Λελούδα έφυγε διακριτικά «αφήνοντας πίσω της το άρωμα του υπερβατικού ταλέντου της, της ποιότητας και της υψηλής αισθητικής της» όπως είπε χαρακτηριστικά η Τατιάνα Λύγαρη, συνεργάτιδά της στις παραστάσεις της στο «Τρένο στο Ρουφ» τα τελευταία 20 χρόνια.

 

Με πληροφορίες από την avgi.gr

.