Τραγούδια των Mike Stuart Span τώρα και σε ελληνικό LP

Τραγούδια των Mike Stuart Span τώρα και σε ελληνικό LP Facebook Twitter
0
Τραγούδια των Mike Stuart Span τώρα και σε ελληνικό LP Facebook Twitter

Οι Mike Stuart Span είναι ένα από τα αγαπημένα μου british psych συγκροτήματα, και τούτο λόγω του θρυλικού τραγουδιού τους «Children of tomorrow», ενός αφάνταστου ύμνου των βρετανικών sixties.

Από τότε που πρωτάκουσα αυτό το άσμα, πριν 30 χρόνια περίπου, στη συλλογή «Chocolate Soup for Diabetics/ Volume Two», είχα πάθει ταραχή. Τι τραγουδάρα ήταν αυτή!! Από το μανιακό open drumming και τις σφοδρές κιθάρες, μέχρι τη φωνή του τραγουδιστή, τους ταξιδιάρικους στίχους και βεβαίως εκείνη την άπιαστη μελωδική γραμμή, όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια προκειμένου το «Children of tomorrow» να αγγίξει… ή και να ξεπεράσει το θαύμα.

Το «Children of tomorrow» των Mike Stuart Span είναι ένας αφάνταστος ύμνος των βρετανικών sixties. Από τότε που άκουσα για πρώτη φορά αυτό το άσμα, πριν 30 χρόνια, στη συλλογή «Chocolate Soup for Diabetics/ Volume Two», είχα πάθει ταραχή. Τι τραγουδάρα ήταν αυτή!!

Αν και το τραγούδι στην εποχή του πέρασε σχετικώς απαρατήρητο, δεν συνέβη το ίδιο και στα eighties. Και δεν ήταν μόνο η παρουσία του, ως lead track μάλιστα, στη «σοκολατόσουπα για διαβητικούς», αλλά και η ανθολόγησή του στο «Rubble 8, All the Colours of Darkness» [Bam-Caruso, 1986], όπως, φυσικά, και η χάραξή του στο πρώτο (πειρατικό) LP που κυκλοφόρησε ποτέ με τραγούδια αυτού του ιστορικού γκρουπ (κάτω από το μεταγενέστερο όνομά τους Leviathan) στη γερμανική Forgotten Jewels το 1990.

Εκεί, από εκείνο τον «πειρατή», είχα αντιληφθεί για πρώτη φορά τη σημασία των Mike Stuart Span –μια διαρκής αναστάτωση καθώς ακούς όχι μόνο το «Children of tomorrow» μα και τα… «Times to remember», «Shades of Autumn», «The war machine» κ.λπ.–, έχοντας, στην πορεία, την ευκαιρία να μάθω όλα τα απαραίτητα ξεκοκαλίζοντας το άρθρο του John Reed και τη συνέντευξη του ντράμερ Gary “Roscoe” Murphy στο περιοδικό «Record Collector» (April 1994, No. 176).

Τραγούδια των Mike Stuart Span τώρα και σε ελληνικό LP Facebook Twitter

Τα επόμενα χρόνια θα κυκλοφορούσαν κι άλλες συλλογές με τραγούδια των Mike Stuart Span, σε LP και CD (και σε ετικέτες Tenth Planet, Grapefruit, Diamond Publishing κ.λπ.), για να φθάσουμε στο 2015, και σε μια ελληνική(!) αυτή τη φορά συλλογή, και μάλιστα πολύ καλή! Και αναφέρομαι στο LP τής Anazitisi Records «Mike Stuart Span», που περιλαμβάνει επτά εγγραφές της μπάντας από demo acetates στην εταιρεία Oak των ετών 1967-68, μαζί με το 45άρι-θρύλος «Children of tomorrow/ Concerto of thoughts» στην Jewel, συν δύο tracks του 1966 («Follow me», «Workout»), κομμένα για ένα δοκιμαστικό της EMI, όταν η μπάντα έπαιζε ακόμη mod/soul κι ήταν εξαμελής.

Βασικά, έχουμε να κάνουμε με όλη τη δισκογραφία των Mike Stuart Span –πλην των δύο επίσημων singles στην Columbia τη διετία 1966-67 και του ενός στη Fontana το 1968–, έτσι όπως εκείνα αποκτούν νέα κυκλική ζωή μέσω του remastering (που έχει βεβαίως την έγκριση των μελών του γκρουπ). Να προσθέσω, επίσης, πως η κοπή έγινε σε 300 αντίτυπα και σε 180άρι βινύλιο, ενώ ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στο 12σέλιδο πολύχρωμο booklet και φυσικά στο πολύ ωραίο εξώφυλλο.

Τα τραγούδια…

Το «Flames» προέρχεται από demo acetate του 1968 (στην Oak) και είναι ένα κλασικό ψυχεδελικό τραγούδι αγάπης, με δραματική ερμηνεία από τον Stuart Hobday. Οι κιθάρες του Brian Bennett με όλα τα «κόλπα» και τα distortions είναι φοβερές, ενώ το rhythm section (Roger McCabe μπάσο, Gary Murphy ντραμς) τα χώνει ασυγκράτητα. Οι Mike Stuart Span το ’68 βρίσκονταν στο απόγαιο της καλλιτεχνικής τους φόρτισης, λίγο πριν… μετατραπούν σε Leviathan.

Τραγούδια των Mike Stuart Span τώρα και σε ελληνικό LP Facebook Twitter

Για το «Children of tomorrow» τι να πω; Κάτι είπα στην αρχή… Ξανακούστε το τραγούδι στο τέλος… και όσοι δεν το γνωρίζετε ας ετοιμαστείτε για ένα αισθητικό σοκ. Αθάνατο track, που δεν έχει χάσει ίχνος της δύναμής του 50 (σχεδόν) χρόνια μετά.

Το «Remember the times» (Oak, demo acetate 9/1968) μόνο με το «Children of tomorrow» μπορεί να συγκριθεί! Φαντάζομαι την ταραχή που θα έπαθαν οι… Jam και ο Paul Weller, όταν θ’ άκουσαν για πρώτη φορά αυτό το τραγούδι εκεί στα late seventies. Αν το είχαν ακούσει δηλαδή από το 45άρι των Leviathan στην Elektra, που επίσης ταρακουνάει το σύμπαν.

1-sided demo acetate ήταν το «Time», «χτυπημένο» για την Oak το 1968. Μέσο προς αργό το τέμπο, με το τραγούδι να περιλαμβάνει και κάποια κοινωνικά μηνύματα αυτή τη φορά… «If I had the time to do all the things I wanted do/ Where would I ever start?/ I might go to parliament, to the seat of government/ Turn them on to better things». Deep emotional vocals από τον Hobday και κιθάρες τελετουργικές και λαμπερές από τον Bennett, άπαντα σ’ ένα καθηλωτικό τραγούδι.

Τραγούδια των Mike Stuart Span τώρα και σε ελληνικό LP Facebook Twitter

Το «Rescue me» είναι το κλασικό soul/r&b, που ανέδειξε η Fontella Bass το 1965. Το τραγούδι ακούστηκε σχεδόν παντού στον κόσμο, για να γίνει μεγάλη επιτυχία και στη Βρετανία αφού έφθασε μέχρι το No 11 του Top 50. Οι Mike Stuart Span το ηχογραφούν σ’ ένα demo acetate τον Οκτώβριο του 1967, βγάζοντας ένα feeling όχι πολύ μακριά από εκείνο των Simon Dupree and the Big Sound, αν και η «γέφυρα» με τα chorus vocals όπως και οι πενιές του Bennett πάνε αλλού το κομμάτι.

Το «World in my head» είναι ένα ψυχεδελικό διαμάντι, με... συγκινητική αλλαγή στο τέμπο, λίγο πριν το τελευταίο κουπλέ. Πρόκειται για ένα από τα εξοχότερα τραγούδια των sixties, που κινείται γύρω από τη νοσταλγία της παιδικότητας και της αλήθειας των ονείρων που κάναμε μικροί – όταν το όνειρο το ζούσαμε, πριν αρχίσει να ρετάρει η μνήμη γεμίζοντας από τ' ασήμαντα.

Η πλευρά θα κλείσει με το «Follow me» των Drifters (1965). Το συγκρότημα έχει χάσει τον κιθαρίστα του Nigel Langham –πήδησε από ψηλό παράθυρο υπό την επήρεια LSD, όπως διαβάζουμε παντού– κι έτσι, άνευ lead κιθάρας, μπαίνουν στο στούντιο και ηχογραφούν ένα demo για την EMIDisc. Το γκρουπ παίζει mod/soul και είναι εξαμελές. Να και η τότε σύνθεσή του: Stuart Hobday φωνή, Roger McCabe μπάσο, Gary Murphy ντραμς, Jon Poulter όργανο, Dave Plumb σαξόφωνα, Gary Parsley τρομπέτα.

Η Side B ανοίγει με το «World in my head» (demo στην Oak από τον Σεπτέμβριο του ’68). Πρόκειται για ένα ψυχεδελικό διαμάντι, με… συγκινητική αλλαγή στο τέμπο, λίγο πριν το τελευταίο κουπλέ. Ένα από τα εξοχότερα τραγούδια της εποχής, που κινείται γύρω από τη νοσταλγία της παιδικότητας και της αλήθειας των ονείρων που κάναμε μικροί – όταν το όνειρο το ζούσαμε, πριν αρχίσει να ρετάρει η μνήμη γεμίζοντας από τ’ ασήμαντα.

Τραγούδια των Mike Stuart Span τώρα και σε ελληνικό LP Facebook Twitter

Στο «Second production» τα φωνητικά βγάζουν μια mod-άδικη χροιά. Ηχογράφηση από τον Οκτώβριο του ’67, στο στυλ των Tomorrow («My white bicycle» κ.λπ. – το τραγούδησαν αργότερα ως Leviathan). Οι κιθάρες και πάλι ακούγονται… πολύ πρώτες, ενώ η φωνή διαχειρίζεται άψογα όλο εκείνο το ψυχεδελικό φορτίο της εποχής. «How many colours in the sun, can you see them every one?». Τέτοια πράγματα…

Flip-side στο «Children of tomorrow» ήταν το «Concerto of thoughts». Ένα ωραίο φασματικό τραγούδι αγάπης, χαρακτηριστικό της ψυχεδελικής… sixty-seven παραζάλης.

Το «Blue day» που ακολουθεί είναι ένα «δύσβατο» psych-blues. Τo ’67 έχει αφήσει τη θέση του στο ’68. Τα όνειρα έχουν ξεθωριάσει, κι η πραγματικότητα έχει στριμώξει στα σχοινιά το «άπιαστο» και την ελπίδα. Το τραγούδι είναι βαρύ και αποτελεί την πιο σύνθετη κατάθεση των Mike Stuart Span, με συνεχή soli και εναλλαγές, που δείχνουν τις… τεθλασμένες γραμμές τις οποίες θ’ ακολουθούσε, έκτοτε, το rock στην ανάπτυξή του. Ορισμένοι αυτά τα κομμάτια τα λένε… underground. Προσωπικώς θα προτιμήσω να τα πω… να το πω, το συγκεκριμένο, έναν κάποιο πρόδρομο του progressive.

Το άλμπουμ θα κλείσει με το «Workout», από το acetate της EMIDisc, του 1966. Soul-mod track (σύνθεση του Hobday), πλήρως ενταγμένο στο dance κλίμα της περιόδου.

Οι Mike Stuart Span υπήρξαν ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα του Swinging London. Μπορεί να μην ευτύχησαν 100% στη δισκογραφία της περιόδου, όμως πέρασαν και από το «Top Gear» του John Peel τον Μάιο του ’68, βγήκαν και στην τηλεόραση του BBC, στο ντοκιμαντέρ του Paul Watson «A Year in the Life» (1968-69), ενώ είχαν και μια cameo εμφάνιση στην ταινία του Duccio Tessari «Better a Widow», με την Virna Lisi και τον Peter McEnery. Άτυχοι, δε, στάθηκαν ακόμη και ως Leviathan (η μετεξέλιξή τους), αφού ένα ολόκληρο LP που έγραψαν για την Elektra το φθινόπωρο του ’69 δεν κυκλοφόρησε ποτέ κανονικά εκείνα τα χρόνια.

Ευτυχώς τον τελευταίο καιρό βρίσκουμε αφορμές (η πιο πρόσφατη είναι το βινύλιο της Anazitisi Records), ώστε να τους θυμόμαστε και ν’ απολαμβάνουμε τις εγγραφές τους…

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT