Τα φιλιά σου είναι φωτιά

Τα φιλιά σου είναι φωτιά Facebook Twitter
0
Πώς βρήκες την Ελλάδα την τελευταία φορά που ήσουν εδώ; Πόσο διαφορετική είναι από την εικόνα που έχουν οι Αμερικάνοι γι' αυτή;

Δεν μπορώ να σου πω με ακρίβεια. Θα ήταν ψευδαίσθηση αν σου έλεγα ότι ξέρω, γιατί τον πιο πολύ χρόνο ζω με τη διασπορά της πόλης της Νέας Υόρκης ή κοντά στο Μεξικό - και εκεί δεν βρίσκεις τον μέσο Αμερικάνο. Ό,τι δεν ξέρω κι ό,τι κρατάω στο μυαλό μου ίσως να είναι τόσο σημαντικά όσο και τα αδιάσειστα στοιχεία που διαπίστωσα η ίδια στη χώρα. Εξάλλου, έχουν υπάρξει παραδοσιακά πολλοί Έλληνες της διασποράς που δεν ήξεραν τίποτα για τη χώρα, αλλά έχουν συνεισφέρει στην κουλτούρα της, με μια βαθιά λαχτάρα για την Ελλάδα, αλλά και με τη βεβαιότητα ότι δεν θα γίνονταν ποτέ αποδεκτοί εδώ. Αυτό το λέω με ένα χαμόγελο, επειδή δεν έχω γράψει ποτέ για κάποιο πρόσωπο που έχει γίνει αποδεκτό ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ! Και ποιος νοιάζεται; Αν έχεις τον εαυτό σου, έχεις το σύμπαν ολόκληρο.

Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στα διάφορα μέρη του κόσμου που εμφανίζεσαι στα τραγούδια για τη Γενοκτονία;

Οι αγγλόφωνες χώρες δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλάω και με προσβάλλουν επειδή παρουσιάζω τα αυθεντικά κείμενα, αμετάφραστα. Αλλά στην Αγγλία, για παράδειγμα, οι Κύπριοι πανηγύρισαν όταν άκουσαν τα κείμενα του Σεφέρη, του Καζαντζάκη και του Ρίτσου, οι Νοτιοαμερικάνοι όταν άκουσαν τα κείμενα του Cesar Vallejo και οι Άραβες όταν άκουσαν τα κείμενα του Adonis. Έτσι, στις συναυλίες μου κάνω συχνά σχόλια σε αυτές τις γλώσσες για να δω πόσοι Έλληνες υπάρχουν στο κοινό. Στη Μελβούρνη πρόσφατα μίλησα ελληνικά για να καταλάβουν οι Αυστραλοί ότι οι Έλληνες της διασποράς δεν είναι μειονότητα, όπως πιστεύουν. Συνήθως τα σχόλια που κάνω είναι πολύ χυδαία και προσβλητικά για τους αγγλόφωνους κριτικούς, που με έχουν προσβάλλει επειδή δεν παρουσιάζω τον Σεφέρη στα αγγλικά, αφού είναι ένας τόσο σπουδαίος συγγραφέας!

Τα κομμάτια σου είναι απροκάλυπτα πολιτικά με τα στάνταρ της avant-garde. Πώς αντιδρούν οι μουσικοί κριτικοί;

Στην Αμερική θεωρείσαι avant-garde όταν είσαι καλός καλλιτέχνης, επειδή είναι κυριολεκτικά αδύνατο να βγάζεις λεφτά για να ζήσεις εκεί. Είναι κυριολεκτικά αδύνατο να επιβιώσεις αν έχεις νέες ιδέες, εκτός κι αν ταξιδεύεις οπουδήποτε αλλού, πέρα απ' την Αμερική. Η λέξη avant-garde πάντα αναφερόταν στην πρώτη γραμμή, τη στρατευμένη, και αν υπάρχει μια ομάδα καλλιτεχνών κάπου στον κόσμο που πρέπει να παλέψει για να μείνει ζωντανή, ενώ δημιουργεί στη Νέα Υόρκη, είναι οι ίδιοι οι Αμερικάνοι καλλιτέχνες. Δεν υπάρχουν χρήματα στη Νέα Υόρκη αυτήν τη στιγμή, πρέπει να ξοδέψεις τα δικά σου λεφτά για να δημιουργήσεις την τέχνη σου και να πληρώσεις το νοίκι τον επόμενο μήνα. Κι η αλήθεια είναι ότι ο σπιτονοικοκύρης μου αυτό ακριβώς περιμένει τώρα που μιλάμε.

Πού έχεις πετύχει το καλύτερο κοινό;

Έχω σπουδαία ακροατήρια παντού. Στη Μεντελίν, στην Πόλη του Μεξικού, στη Μαδρίτη, στη Ρώμη, στο Παρίσι, στην Αθήνα. Ακόμη και στο Λονδίνο, εκεί όμως επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες με ψυχές που καταλαβαίνουν το νόημα, το πάθος και τα βάσανα, ας μην αναφέρω τη γλώσσα, των τραγουδιών. Οι Άγγλοι δεν φημίζονται για την κατανόηση άλλης γλώσσας πέρα απ' της δικιάς τους. Και αν το κάνουν, είναι σχολαστικοί με αυτή, με άλλα λόγια είναι λεπτεπίλεπτοι και δασκαλίστικοι.

Στο site σου γράφεις για τα επεισόδια του περσινού Δεκέμβρη και στην Ελλάδα έρχεσαι λίγες μέρες πριν την πρώτη επέτειο. Πώς τα βλέπεις τα πράγματα;

Αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να πουλάει την Ελλάδα στις μεγάλες δυνάμεις και να βεβαιώνεται ότι σε λίγο δεν θα υπάρχει Ελλάδα για να κάνουμε αναφορά. Ίσως να την ονομάσουν Βουλγαριστάν. Είμαι αηδιασμένη και φυσικά αυτά που έγραψα ήταν σωστά. Μακάρι να μπορούσατε να τα τυπώσετε (βρίσκονται στο http://diamandagalas.com/greece.htm)! Με την ευκαιρία, είμαι θαυμάστρια του Τάσου Μπουγά. Έτσι, όποιος πιστεύει ότι έχω καλό γούστο να πάει να γαμηθεί!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT