"Τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος με την συνειδησή μου καθαρή"

"Τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος με την συνειδησή μου καθαρή" Facebook Twitter
Πολλοί άνθρωποι στο δρόμο μου λένε μας δίνεις δύναμη, μη σταματήσεις ποτέ. Ένας πρώην τοξικομανής μου είπε: «Μου έσωσες τη ζωή!». Μια μητέρα μου είπε :" Yπήρξες το στήριγμα σε μια οικογένεια χωρίς πατέρα". Ένα κοριτσάκι μου είπε πως ήταν στο νοσοκομείο για καιρό και τα λόγια μου την έκαναν να ξανασηκωθεί.
0

 

"Τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος με την συνειδησή μου καθαρή" Facebook Twitter
Το μόνο σίγουρο είναι πως για μένα μάγκας είναι αυτός που δεν φοβάται να είναι ο εαυτός του και δεν φοβάται να πει την αλήθεια.

«Τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος με τη συνείδηση μου καθαρή.»

Ανακάλυψες τι ήθελες να κάνεις στην ζωή σου όταν ένας μεγαλύτερος από εσένα σου έδωσε να ακούσεις μια κασέτα με κομμάτια των Public Enemy. Έχεις ακόμα επαφή με αυτόν τον άνθρωπο; Τι θυμάσαι από εκείνη την ημέρα που άκουσες για πρώτη φορά την μουσική των PublicEnemy;

 

Ναι, τον βλέπω μια στο τόσο, γιατί δεν μένει πλέον στη γειτονιά, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι. Τι ένιωσα; Χμμμ...περίεργα. Έχουν περάσει πάρα πάρα πολλά χρόνια, αλλά θυμάμαι πως ένιωσα τρελό ενθουσιασμό και όταν η κασέτα τελείωσε ένιωσα την ανάγκη να βρω και άλλα κομμάτια.

"Τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος με την συνειδησή μου καθαρή" Facebook Twitter
Φυσικά θέλω να ζω αξιοπρεπώς. Δεν είμαι "και καλά" κατά των χρημάτων, αν κάποια στιγμή κερδίσω πολλά χρήματα θα είμαι υπερήφανος, αν είναι με τον κόπο μου, την προσπάθεια μου και τον ιδρώτα μου. Όχι όμως γιατί πρόδωσα τις αξίες μου.

Συχνά αναφέρεσαι στα κομμάτια σου σε μάγκες και αλάνια. Ποια είναι κατά την γνώμη σου τα στοιχεία της προσωπικότητας που κάνουν κάποιον μάγκα και τον διαχωρίζουν από τους υπόλοιπους;

 

 Μάγκας είναι αυτός που στηρίζει πάντα το λόγο του, στηρίζει ότι αγαπάει...όχι μόνο τον κώλο του. Αυτό έγραψα σε ένα νέο μου κομμάτι που λέγετε "Ψεύτικα είδωλα". Σίγουρα μεγαλώνοντας καταλαβαίνεις πολύ περισσότερο την έννοια της λέξης μάγκας και σίγουρα ο καθένας την ερμηνεύει διαφορετικά. Το μόνο σίγουρο είναι πως για μένα μάγκας είναι αυτός που δεν φοβάται να είναι ο εαυτός του και δεν φοβάται να πει την αλήθεια. Αυτός που έχει πιστεύω και αξίες, τα οποία υπερασπίζεται με λόγια και πράξεις.

________________

Χρειάστηκε να σκοτώσεις κάποιο από τα «πρέπει» που συχνά οι περισσότεροι ακούμε μέσα μας για να προχωρήσεις μπροστά;

 

Πολλές φορές.....πάρα πολλές! Τα "πρέπει"  εεε; Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικά πρέπει μέσα του. Από την οικογένεια του, τους φίλους του και κατά κύριο λόγο από την κοινωνία που ζει. Ποιος τα ορίζει όμως; Ποιος μπορεί να πει σε μια ψυχή...ΠΡΕΠΕΙ; Όπως και να έχει για να συμβιώνουμε σε μια κοινωνία υπάρχουν σίγουρα κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε, αλλά στο τέλος της μέρας μας, ο καθένας από εμάς διαλέγει και παίρνει τι πρέπει και τι όχι, με επακόλουθο τις ανάλογες συνέπειες.

 

"Τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος με την συνειδησή μου καθαρή" Facebook Twitter
Μαθαίνω όμως από τα λάθη μου, προσπαθώ τουλάχιστον. Πολλά πράγματα είμαι αλλά ψεύτης και μαλάκας δεν είμαι! Τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος με τη συνείδηση μου καθαρή.

 «Ό,τι σκέφτομαι και νιώθω το εκφράζω αυτό είναι χάρισμα»  τραγουδάς. Θέλω να σε ρωτήσω αν έχεις πληρώσει κάποιο τίμημα διαθέτοντας αυτό το χάρισμα.

 

Το να είναι κάποιος ειλικρινής, αυθόρμητος, ευθύς δεν είναι από όλους αποδεκτό. Σίγουρα πολλοί άνθρωποι το εκτιμάνε άλλοι το παρεξηγούν, γιατί ο καθένας μας είναι διαφορετικός ,νιώθει βλέπει και αντιλαμβάνεται τα πράγματα γύρω του διαφορετικά. Το έχω πληρώσει ουκ ολίγες φορές. Κάποιες φορές έφταιγα, όχι γιατί είχα άδικο αλλά γιατί δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να εκφραστώ.

Μαθαίνω όμως από τα λάθη μου, προσπαθώ τουλάχιστον. Πολλά πράγματα είμαι αλλά  ψεύτης και μαλάκας δεν είμαι! Τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος με τη συνείδηση μου καθαρή.

Είσαι τριάντα. Την σπίθα της δημιουργίας την ανάβουν τα ίδια πράγματα που την άναβαν όταν ήσουν είκοσι;

Ο άνθρωπος, μεγαλώνει ωριμάζει και εξελίσσεται, έτσι τουλάχιστον πιστεύω εγώ. Οπότε αλλάζουν και αυτά που μου δίνουν το ερέθισμα να γράφω.

Άλλες επιρροές έχω, άλλα προβλήματα, υποχρεώσεις και η κοινωνία πάει από το κακό στο χειρότερο. Φυσικά δεν απαρνιέμαι όλα αυτά που με κάνανε να γράφω πιο παλιά και τα αναφέρω συχνά. Όλα αυτά με κάνανε τον άνθρωπο που είμαι σήμερα και σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά κοινά με αυτά που έγραφα στο παρελθόν. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ανάγκη για έκφραση είναι αυτή που με οδηγεί όλα αυτά τα χρόνια.

________________

Τα τριάντα είναι για τους περισσότερους μια ηλικία απολογισμού. Ποιο είναι το κέρδος και ποιες οι απώλειες από την μέχρι τώρα πορεία σου;

 

 Όντως είναι ένα σημείο της ζωής μας που γίνεται ένα ξεκαθάρισμα. Στο θέμα της μουσικής μου δεν υπάρχει μεγαλύτερο κέρδος από τα λόγια και τα συναισθήματα που μου έχουν εκφράσει άνθρωποι που δεν τους γνωρίζω προσωπικά, άλλα κατά κάποιο τρόπο έχουμε γνωριστεί. Πολλοί άνθρωποι στο δρόμο μου λένε μας δίνεις δύναμη, μη σταματήσεις ποτέ. Ένας πρώην τοξικομανής μου είπε: «Μου έσωσες τη ζωή!». Μια μητέρα μου είπε: "Υπήρξες το στήριγμα σε μια οικογένεια χωρίς πατέρα". Ένα κοριτσάκι μου είπε πως ήταν στο νοσοκομείο για καιρό και τα λόγια μου την έκαναν να ξανασηκωθεί. Οι δικοί μου, μου λένε: «Είσαι η φωνή μας».

'Όλα αυτά δεμένα με τη λέξη «Ευχαριστώ». Τι πιο μεγάλο από αυτό; Έχω χάσει πολλά και έχω στερηθεί πολλά. Υπάρχουν βράδια που αναρωτιέμαι μέχρι ποτέ θα το κάνω. Μετά έρχονται στο μυαλό μου όλα αυτά και λέω «Όσο αντέξω!»

"Τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος με την συνειδησή μου καθαρή" Facebook Twitter
Mου έχουνε πει: «Γιατί βγήκες στην τηλεόραση και ξεφτιλίστηκες έτσι;». Αυτός ο άνθρωπος είδε μόνο αυτό που ήθελε να δει. Έδειχνα το δάσος και αυτός έβλεπε το φύλλο!

Το 2002 η ομάδα σου διαλύθηκε. Ο ηχολήπτης σου ο Krase έφυγε στην Αμερική. Το 2004 αποφασίζεις να κυκλοφορήσεις μόνος σου τον δίσκο «Ποιος το περίμενε» και ο ήχος ήταν άσχημος. Το 2004 ήταν επίσης και η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων όπου επικρατούσε ένα αίσθημα ευφορίας στην χώρα ότι όλα αλλάζουν προς το καλύτερο. Θέλω να σε ρωτήσω: Πως αισθανόσουν μέσα σε όλο αυτό το πανηγύρι της χαράς εσύ, ένας καλλιτέχνης που αναγκάστηκε να κυκλοφορήσει τον δίσκο του με άσχημο ήχο, επειδή δεν είχε μηχανήματα να τον ηχογραφήσει. Αισθανόσουν οργή;

 

 Σίγουρα όταν είσαι μικρός, πολλά πράγματα μπορούν να σε θυμώσουν, ένα από αυτά είναι να μην έχεις την οικονομική άνεση να κάνεις κάτι που αγαπάς. Ναι, υπήρξαν πολλές φορές που ένιωθα θυμό επειδή δεν μπορούσα να ηχογραφήσω κάπου, αλλά και γιατί ήμουν μόνος και δεν είχα βοήθεια σε αυτόν τον τομέα. Παρ'όλα αυτά κάτι έκανα και ας μην είχε ακριβώς το αποτέλεσμα που θα ήθελα. Ήμουν όμως χαρούμενος που κατάφερα έστω και αυτό. Φυσικά κάποιοι βοήθησαν για αυτό. Ηλία(Loopa Scava)και Γιώργο(Νekst) σας ευχαριστώ. Ποιος το περίμενε;

 

"Τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος με την συνειδησή μου καθαρή" Facebook Twitter
H ζωή είναι κύκλος. Ό,τι καλό κανείς θα σου γυρίσει, ό,τι κακό κάνεις θα σου γυρίσει. Αργά ή γρήγορα.

Ένα από τα αγαπημένα σου φιλμ είναι το La Haine. Έχω την εντύπωση ότι έχε γίνει η πρόσκρουση της ελληνικής κοινωνίας και τώρα βιώνουμε μια κατάσταση  απάθειας μέσα σε αυτή. Ποια είναι η γνώμη σου;

Δυστυχώς νομίζω πως η πρόσκρουση δεν έχει γίνει ακόμα και είμαστε ακόμα στην πτώση, εύχομαι να βγω ψεύτης και να μην έρθουν χειρότερες μέρες από αυτές που ήδη ζούμε στον τόπο μας.

"Τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος με την συνειδησή μου καθαρή" Facebook Twitter
Οι δικοί μου, μου λένε: «Είσαι η φωνή μας».

Σε άκουσα σε μια συνέντευξη να λες: «Κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα. Βγάζω όσα μου χρειάζεται για να ζήσω. Την υγειά μου να έχω». Δεν έχεις φιλοδοξίες;

 

 Φυσικά έχω πολλές φιλοδοξίες. Καμία από αυτές δεν ήταν όμως ποτέ να γίνω πλούσιος. Μεγάλωσα με κάποιες αξίες που θεωρώ πιο σημαντικές από τα χρήματα. Φυσικά θέλω να ζω αξιοπρεπώς. Δεν είμαι "και καλά" κατά των χρημάτων, αν κάποια στιγμή κερδίσω πολλά χρήματα θα είμαι υπερήφανος, αν είναι με τον κόπο μου, την προσπάθεια μου και τον ιδρώτα μου. Όχι όμως γιατί πρόδωσα τις αξίες μου. Όσο για την ατάκα την υγειά μας να έχουμε δεν το λέω τυπικά, είχα προβλήματα υγείας που με ταλαιπώρησαν και με φόβισαν για καιρό. Τότε όπως όλοι μας θυμήθηκα ότι χωρίς την υγεία μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

 

"Τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος με την συνειδησή μου καθαρή" Facebook Twitter
Ο άνθρωπος, μεγαλώνει ωριμάζει και εξελίσσεται, έτσι τουλάχιστον πιστεύω εγώ. Οπότε αλλάζουν και αυτά που μου δίνουν το ερέθισμα να γράφω.

Μίλησε μου για τις συνεργασίες σου και το γύρισμα του βίντεο κλιπ στο κομμάτι «Το κεφάλι ψηλά».

 Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που έχει κάνει για μένα η μουσική είναι πως μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω εξαιρετικούς καλλιτέχνες- ανθρώπους από Ελλάδα και εξωτερικό και να φτάσουμε σε σημείο κάποιους από αυτούς να τους αγαπάω σαν πραγματικούς φίλους. Νιώθω πολύ τυχερός, ειλικρινά. Η συνεργασία μου στον Καναδά ήταν μία μοναδική εμπειρία. Όλα ξεκίνησαν απο το φίλο μου τον Μadson ο οποίος μου έκλεισε το live στο Τορόντο, με φιλοξένησε στο σπίτι του και μου γνώρισε τους υπόλοιπους. Το θέμα του τραγουδιού εμπνεύστηκε μετά από μια συζήτηση ωρών που κάναμε για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα, αφού τα media  της χώρας τους,  τους δίνουν υπερβολικά λίγες πληροφορίες. Όλο αυτό ήταν μια απίστευτη εμπειρία. Τα χαιρετίσματα μου σε όλους στο FLEMINGDON PARK!

________________

Δώσε μου ένα top5 με αγαπημένα σου κομμάτια που θα άκουγες ξανά και ξανά

 Κοίτα, είναι σκληρό αυτό που μου ζητάς. Είναι πάρα πολλά και δεν μπορώ να διαλέξω αλλά με μια γρήγορη αναδρομή στο κεφάλι μου θα σου πω μερικά.

 Nas -The message ,Methodman & Busta rhymes -Whats Happening, Apollo the great & Sean Price -Strugle no more, NTM - That's my people , Wendy Rene - After Laughter, Swift Guad feat G O D - I try, Baby Huey - Hard Times , Παύλος Σιδηρόπουλος -Στην Κ και άλλα πολλά παλιά και νέα.

________________

 

 

 

"Τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος με την συνειδησή μου καθαρή" Facebook Twitter
Είπα το "Δια πυρός και σιδήρου" ένα κομμάτι που μιλάει για την τραγική κατάσταση που όλοι βιώνουμε, και για να δούνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι εκεί έξω πως το Ηip Hop δεν είναι απλά κάποια παιδάκια με φαρδιά ρούχα ή τύποι που βρίζονται μεταξύ τους ή φραγκάτοι τυποι με χρυσές αλυσίδες ακριβά αμάξια κτλ..

Ποια είναι η γνώμη σου για το ελληνικό φαινόμενο «Ραπάρω και τα χώνω στο σύστημα αλλά τραγουδάω  και με καλλιτέχνες της παραλιακής στα μαγαζιά τους γιατί είναι καλά τα φράγκα. Όμως φίλε μην ξεχνάς, ραπάρω και τα χώνω στο σύστημα» (μακάρι να μπορούσα να βρω μια λέξη για όλο αυτό αλλά δεν μπορώ)

 

Ενός λεπτού σιγή....

"Τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος με την συνειδησή μου καθαρή" Facebook Twitter
Έχω χάσει πολλά και έχω στερηθεί πολλά. Υπάρχουν βράδια που αναρωτιέμαι μέχρι ποτέ θα το κάνω. Μετά έρχονται στο μυαλό μου όλα αυτά και λέω «Όσο αντέξω!»

Πότε κατά την γνώμη σου ένας καλλιτέχνης που λέει ότι κάνει ραπ γίνεται αστείος στα μάτια των ανθρώπων της σκηνής;

 

Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό, ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Βέβαια μια άποψη χωρίς επιχειρήματα είναι το ίδιο σημαντική με μία κουράδα. Για παράδειγμα μου έχουνε πει: «Γιατί βγήκες στην τηλεόραση και ξεφτιλίστηκες έτσι;». Αυτός ο άνθρωπος είδε μόνο αυτό που ήθελε να δει. Έδειχνα το δάσος και αυτός έβλεπε το φύλλο! Είπα το "Δια πυρός και σιδήρου" ένα κομμάτι που μιλάει για την τραγική κατάσταση που όλοι βιώνουμε, και για να δούνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι εκεί έξω πως το Ηip Hop  δεν είναι απλά κάποια παιδάκια με φαρδιά ρούχα ή τύποι που βρίζονται μεταξύ τους ή φραγκάτοι τυποι με χρυσές αλυσίδες ακριβά αμάξια κτλ...Γιατί δυστυχώς αυτό πιστεύει πολύς κόσμος εκεί έξω. Ήταν επίσης ένας τρόπος να μιλήσω στους γονείς μας, δηλαδή στην γενιά τους αφού δεν ασχολούνται τόσο με τα social media, για έκφραση και δημιουργία.

Είναι το μοναδικό είδος μουσικής μαζί με το Punk που ασχολούνται με τα κοινά και θίγουν τα κακώς κείμενα.

________________

Τι θα έλεγες σε εκείνο το παιδί που άκουσε την κασέτα των Public Enemy αν το είχες σήμερα μπροστά σου;

 

Αυτός ο άνθρωπος ακούει τη μουσική μου και γουστάρει απ' οσο γνωρίζω. Είναι τιμή μου, Ευχαριστώ πάρα πολύ ρε Αβραάμ. Να είσαι πάντα καλά αδερφέ!

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρες από την ζωή μέχρι σήμερα;

 

 H ζωή είναι κύκλος.  Ό,τι καλό κανείς θα σου γυρίσει, ό,τι κακό κάνεις θα σου γυρίσει. Αργά ή γρήγορα.

________________

Περισσότερα για τον 12ο Πίθηκο στο καινούριο site του 12P.gr

 Το τελευταίο του άλμπουμ είναι το "Σήμερα" ακούστε το εδώ

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Richie Hawtin

Μουσική / Richie Hawtin: «Θα ήθελα ένα μουσικό μικροσκόπιο για να έρθω κοντά στις συχνότητες που συνθέτουν τον ήχο»

Λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη εμφάνισή του στο φετινό Techniques, ο σούπερ σταρ Βρετανοκαναδός δείχνει τον δρόμο για το μέλλον της μουσικής και του clubbing, μιλώντας για την τεχνητή νοημοσύνη, τα NFTs και όλα τα νέα του σχέδια.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός για τη σεζόν 2022-23

Θέατρο / Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός για τη σεζόν 2022-23

Τζον Μάλκοβιτς, Ρομέο Καστελούτσι, Ρομέν Γαβράς, «Σπιρτόκουτο The Musical», Ευριπίδης Λασκαρίδης, Ευθύμης Φιλίππου και άλλα κορυφαία διεθνή και εγχώρια ονόματα στο ρεπερτόριο της Στέγης για τη νέα σεζόν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αντρέι Ταρκόφσκι

Θέατρο / Εθνική Λυρική Σκηνή: Ένα ιδιότυπο ρέκβιεμ για τον Αντρέι Ταρκόφσκι

Ο Παντελής Μπουκάλας εξηγεί την προσέγγισή του στην πορεία και στους αναστοχασμούς του κορυφαίου Ρώσου κινηματογραφιστή, σε ένα ποιητικό κείμενο για το νέο έργο της συνθέτριας Δήμητρας Τρυπάνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ