Οι Shut The Fuck Up είναι μια κολεκτίβα διαδικτυακών φίλων που συναντήθηκαν και σχημάτισαν μια κοινότητα» μου λέει o Jukka Santanen (aka V.C.) απ’ το Ελσίνκι, εξηγώντας μου το σκεπτικό του τριήμερου φεστιβάλ που διοργανώνεται στο Bios. «Για τη ζωή, την ποπ μουσική ή τη μουσική γενικά. Πολλοί άνθρωποι φτιάχνουν ηλεκτρονική μουσική επειδή είναι φτηνή και μπορείς να την κάνεις ολομόναχος. Ξεκίνησε πριν το 2005 με ανθρώπους που ήθελαν να γνωρίσουν άλλους με παρόμοια ενδιαφέροντα, που κάνουν παρόμοια πράγματα, χωρίς μεσάζοντες ή εταιρείες προώθησης. Αυτοί που συμμετέχουν θέλουν απλά να βρεθούν μαζί και να κάνουν γνωστή τη μουσική τους». Στην παρέα στο Bios είναι ο Petteri Turtiainen (aka PJVM) και οι Έλληνες Eskaiei, Aza και Fogge_D που ασχολούνται με όλες τις μορφές της electronica, συζητούν και κάνουν δοκιμές και προετοιμασίες για το φεστιβάλ που ξεκινάει αύριο Παρασκευή 29/2 και θα γίνεται μέχρι την Κυριακή 2/3 το βράδυ. Οι υπόλοιποι ξένοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν (περίπου 25 συνολικά) θα έρθουν στην Αθήνα την Πέμπτη το βράδυ.

«Σκοπός του φεστιβάλ είναι να περάσει ο κόσμος καλά, να ακούσει φρέσκια μουσική και να ασχοληθεί το ακροατήριο λίγο παραπάνω», προσθέτει ο Στέφανος Κούρτης που υπογράφει σαν Eskaei, «είναι μια αντιστοιχία με τις net labels, τις διαδικτυακές δισκογραφικές εταιρείες που προωθούν τη μουσική καλλιτεχνών, αυτήν τη φορά για προώθηση των live. Οι καλλιτέχνες αναλαμβάνουν να προωθήσουν οι ίδιοι τη μουσική τους, συνεργαζόμενοι μεταξύ τους. Παρ’ όλο που η κολεκτίβα είναι ανοιχτή και μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να γίνει μέλος, διατηρείται ένα επίπεδο στη μουσική που παίζεται. Κατά έναν περίεργο τρόπο, μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να απορριφθεί κάποιος. Η διάδοση έγινε μέσα από ένα site, το www.em411.com, στο forum του οποίου μπαίναμε όλοι μας και ο καθένας είχε το δικό του blog».

«Ποιος πληρώνει τα έξοδα; Ο κάθε καλλιτέχνης πληρώνει τα αεροπορικά του. Συνήθως η διαμονή εξασφαλίζεται με κάποιον τρόπο, όπως εδώ στον ξενώνα του Bios, γιατί οι περισσότεροι είναι φοιτητές και δεν έχουν οικονομική δυνατότητα. Είναι μία καλή ευκαιρία να ταξιδέψεις στον κόσμο, να κάνεις φίλους και να παρουσιάσεις τη μουσική σου. Να δημιουργήσεις ένα fanbase και να δείξεις ότι είσαι ενεργός».

Στο φεστιβάλ θα υπάρχουν live εμφανίσεις, DJ sets και κάποια visuals, ενώ θα υπάρχουν εργαστήρια με τεχνικές παραγωγής και σύνθεσης ηλεκτρονικής μουσικής, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για το STFU και κάποιου μικρού μήκους ταινίες». «Είναι περισσότερο μάζεμα παρά events με την αυστηρή έννοια του όρου και την εμπορικότητα, δεν υπάρχει τέτοια πλευρά…»

Ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ στο www.stfumusic.org

Παρασκευή, 29/2
Live: Eskaei, Quip, V.C. vs PJVM,  Pridon, The Square Root of Evil
Dj sets: Mist, Fogge D, Nuff

Σάββατο 1/3
Live: Unknown Forces Of Everyday Life & Moriarty, Lemos, Das Wesen, Deer, Kylmio
Dj sets: Thomey Bors, Kreon, Dj Anarxxx

Κυριακή, 2/3
Live: Assemblage, No. 6, Aza
VJs: The Frontier Psychiatrists