ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ’90s που το ραπ μπήκε για τα καλά στην ελληνική κουλτούρα πέρασε από διάφορες περιόδους και διαφορετικές «φάσεις» μέχρι να γίνει αυτό που είναι σήμερα, ένα μουσικό είδος που ξέφυγε από το underground και έχει κυριαρχήσει στο mainstream. Το τραπ δεν είναι το μοναδικό παρακλάδι του ραπ που είναι μαζικό και απευθύνεται σε μεγάλο κοινό αλλά ήταν αυτό που ταυτίστηκε με το mainstream περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο και δύσκολα μπορείς να το συνδέσεις με το underground. Δύσκολα μπορείς να μιλάς για underground έτσι κι αλλιώς σε μια εποχή που όλοι έχουν πρόσβαση στα πάντα και η μουσική μπορεί να φτάσει ταυτόχρονα παντού, οπότε, όταν συναντάς ομάδες που δημιουργούν κάπως μοναχικά και «υπόγεια», με ήχο που έχει ιδιαιτερότητες και δεν είναι αυτό που θεωρείται «εμπορικό», καταλαβαίνεις ότι όντως κάτι νέο συμβαίνει εδώ, κάτι που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και ας μην έχει (ακόμα) όνομα.
Το Powerleanboys (PLB) είναι τέτοια περίπτωση, «μια ελληνική underground κολεκτίβα που προωθεί μοναδική αισθητική και διευρύνει τα όρια της εναλλακτικής ραπ σκηνής», όπως αυτοχαρακτηρίζονται, με αφετηρία το τραπ αλλά και κάθε έκφανση του νέου ήχου. «Είμαστε ομάδα χωρίς συνοχή και δεν παίρνουμε τα πράγματα 100% στα σοβαρά. Μας αρέσει να κάνουμε μουσική που αρέσει πρώτα σε εμάς και μετά σε οποιονδήποτε άλλο», λένε. «Ο μόνος κοινός γνώμονας είναι ότι κάνουμε ραπ, και σταματάει εκεί. Μετά ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να εκφράσει το τι σκέφτεται. Ο ήχος του PLB είναι απρόβλεπτος, δεν έχει καμία συνοχή, δεν μπορεί να περιγραφεί εύκολα και αυτό είναι που το καθιστά μοναδικό». Όσο για το τι σημαίνει γι’ αυτούς το «underground», ξεκαθαρίζουν ότι «αυτό που ορίζει το underground είναι η επιλογή ορισμένων artists να παράγουν τέχνη αποκλειστικά για την κουλτούρα».
Το πρώτο μεγάλο live που παρουσιάζει η ομάδα στο Plex, την Παρασκευή 6 Ιουνίου, είναι μια καλή ευκαιρία να δείξουν τη δυναμική τους και τι σημαίνει νέο ραπ για μια νεαρή παρέα που τα μέλη της είναι από 18 μέχρι 23 χρονών.
Τα μέλη του PLB είναι διαφορετικά μεταξύ τους· επηρεάζονται έντονα ο ένας από τον άλλο και αυτό είναι βασικό στοιχείο της ταυτότητάς τους. Για μια παρέα που οργανώθηκε το 2024 και δημιουργεί αυτόνομα αλλά και με συνδυαστικές συνεργασίες το έργο που έχει παραχθεί είναι εντυπωσιακό. Οι κυκλοφορίες τους βρίσκονται στο Soundcloud, το Spotify και το YouTube και η μουσική τους είναι πολυδιάστατη, αλλά με κοινή αισθητική και παρόμοιες αναφορές που την κάνει (κάπως) ομοιογενή, αν και καθένα από τα μέλη της ομάδας έχει τον δικό του ήχο. Ακόμα και ο τρόπος που ντύνονται και οι επιρροές τους είναι διαφορετικές – αναφέρουν το hypebeast era, το archive wear, το DIY fashion, την Ελλάδα, το Internet culture. Ακόμα και αν δεν το κάνουν συνειδητά, η αισθητική τους έχει περισσότερες ομοιότητες με την κουλτούρα του punk παρά με του χιπ-χοπ, και μοιάζουν μάλλον με ήρωες από το Kids του Larry Clark παρά με σύγχρονους ράπερ.

Ο τρόπος που συστήνονται δείχνει επίσης ότι έχουν χιούμορ και άνεση στον αυτοσαρκασμό, κάτι που λείπει από το ελληνικό ραπ, ή υπάρχει πλέον ελάχιστα: «Το PLB αποτελείται από τον Cashen, ράπερ που λατρεύει τη μουσική, τη φιλία, τα χρήματα και την Ελλάδα· τον SCOU, επίσης γνωστό ως Mistah Money, ράπερ, 21 ετών, από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνδυάζει το SWAG με ελληνικά στοιχεία· τον KAMI!, 23 ετών, καλλιτέχνη, ράπερ και ηχολήπτη από τη Ζάκυνθο που αγαπάει την επαφή με τον κόσμο και είναι γνωστός για τον ατμοσφαιρικό του ήχο που συνδυάζεται με δημιουργικά flows και πνευματώδη λυρισμό· τον Ivar, παραγωγό, ηχολήπτη-ηχοδότη, ράπερ και σαμάνο· τον Double P, ράπερ, επιχειρηματία, καταφερτζή· τον Epon, παραγωγό, ράπερ, επιστήμονα του SWAG· τον Just Knite aka DJ Kapnos 7.70, ράπερ, παραγωγό, «τρισεκατομμυριούχο και διευθύνοντα σύμβουλο» που γεννήθηκε στη Λάρισα, πλέον έχει έδρα την Αθήνα και συνδυάζει μοντέρνο χιπ-χοπ με πειραματικές μεθόδους· τον Klitosislost, ράπερ, σχεδιαστή ρούχων, γνωστό για τη μοναδική ανεβαστική moshpit μουσική· και τον $erial, τραπ προσωπικότητα, graffiti artist και σχεδιαστή μόδας που προσωρινά αράζει στην Ολλανδία».

Το πρώτο μεγάλο live που παρουσιάζει η ομάδα στο Plex την Παρασκευή 6 Ιουνίου είναι μια καλή ευκαιρία να δείξουν τη δυναμική τους και τι σημαίνει νέο ραπ για μια νεαρή παρέα που τα μέλη της είναι από 18 μέχρι 23 χρονών. «Έχουμε δημιουργήσει ένα μεικτό σετ για το live», εξηγούν. «Πέρα από την προετοιμασία που έχει κάνει ο καθένας ατομικά, έχουμε προγραμματίσει δύο συλλογικές πρόβες. Ραντεβού την Παρασκευή στις 9 (ακριβώς) για να παρουσιάσουμε τι σημαίνει ραπ για το PLB».
Οι Powerleanboys που θα εμφανιστούν στο live είναι οι εξής (με τα δικά τους λόγια):
Cashen
Είμαι 19, γράφω τραγούδια και οραματίζομαι να ζω από αυτό από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Κάνω μουσική επειδή έτσι εκφράζομαι, έτσι βρίσκω τον εαυτό μου, έτσι ζω. Μέχρι στιγμής έχω κυκλοφορήσει δύο album, κάποια διάσπαρτα singles και τυχαίες κυκλοφορίες στο Soundcloud – είτε από το δικό μου account, είτε από το account του PLB. Πιστεύω βαθιά στην καλλιτεχνική αξία της χώρας μου· ο στόχος μου καλλιτεχνικά είναι να καθορίσω και να εξελίξω τον ελληνικό ήχο. Αυτό που με κάνει ξεχωριστό είναι η ωμή απεικόνιση της προσωπικότητάς μου, το freestyle, ο πόνος που κουβαλάω ακόμα. Για μένα το να ανήκω σε μια ομάδα είναι καίριο! Πέρα από το πρακτικό όφελος (η ενασχόληση του καθενός με το πιο αποδοτικό του στοιχείο) η ύπαρξη πολλαπλών οπτικών προσδίδει βάθος στην τέχνη μας. Μαζί με την ομάδα μου νιώθω ολοκληρωμένος.
instagram
SCOU
Είμαι ράπερ, είμαι 21, μου αρέσει η τέχνη σε όλες τις μορφές της και θέλω μελλοντικά να ασχοληθώ με όλες. Όταν ήμουν μικρός έκανα μαθήματα ντραμς μέχρι το γυμνάσιο, εκεί μια μέρα ο καθηγητής μου μού έδειξε το fl studio και από εκεί και πέρα ξεκίνησα να κάνω beats. Αργότερα άρχισα να ηχογραφώ. Έχω βγάλει αρκετή μουσική ως scouchip, αλλά μόλις πέρυσι άρχισα να βγάζω μουσική ως Scou. Έχω βγάλει ένα mixtape, το 888, και μόλις βγήκε το EP Mistah Money.
Ο στόχος μου καλλιτεχνικά αυτήν τη στιγμή είναι να φτιάχνω μουσική η οποία είναι στο 100% εγώ, ήδη δουλεύω στο πρώτο μου album, το οποίο θεωρώ πως θα έχω ολοκληρώσει μέσα στο 2026 και είναι ένα έργο μέσα από το οποίο ο κόσμος θα με γνωρίσει καλύτερα, είναι ένα album στο οποίο θέλω να μοιραστώ ένα κομμάτι απ’ το μυαλό μου. Μελλοντικά όμως θέλω να σκηνοθετήσω, να ασχοληθώ με τη μόδα, με τη ζωγραφική και με κάθε είδους τέχνη, θέλω να μπορώ εγώ ο ίδιος να δημιουργήσω, αλλά και να βοηθήσω καλλιτέχνες να υλοποιήσουν της ιδέες τους.
Το να είμαι στο PLB, είναι ίσως η καλύτερη ισορροπία δουλειάς και φιλίας. Για εμένα είναι σημαντικό να βρίσκομαι σε μια ομάδα, μου αρέσει να δουλεύω με πολύ και διαφορετικό κόσμο μαζί, γιατί μπορείς να ακούσεις και να ανταλλάξεις πολλές απόψεις και να δεις πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνιές, που έχει πάντα ενδιαφέρον. Στο PLB όλοι σκεφτόμαστε και λειτουργούμε με διαφορετικό τρόπο, αλλά όταν μαζευόμαστε σε ένα δωμάτιο προσπαθούμε να συνεννοηθούμε και να δουλέψουμε όλοι μαζί.
instagram
Deck0
Κατάγομαι από την Πολωνία και είμαι 20. Στο PLB έχω τον ρόλο του βιντεογράφου/clip maker και στοχεύω να γίνω ο καλύτερος παραγωγός εικόνας που έχει η Ελλάδα, και όχι μόνο. Αυτό που με κάνει μοναδικό σε αυτό που δημιουργώ είναι να πιάνω πλήρως την ιδέα μέσα από τον φακό. Έχει σημασία να ανήκω στο PLB για την παραγωγικότητα που έχουμε, το motion και την παρέα μας.
instagram
Just Knite
Είμαι ο Just Knite aka DJ Kapnos 7.70 και είμαι ράπερ, παραγωγός, graphic designer. Κάνω μουσική γιατί είναι από τα λίγα πράγματα που ξέρω να κάνω καλά. Τα τελευταία τρία χρόνια έχω βγάλει τέσσερα solo mixtapes και μπόλικα singles, και συνεργάζομαι ως παραγωγός με διαφορά άτομα αλλά κυρίως με τους φίλους στο PLB μου και όσους πληρώνουν όντως και σέβονται τον χρόνο και την κρίση μου. Ο στόχος μου καλλιτεχνικά είναι να συμβαδίζω με τους υπόλοιπους artists στο εξωτερικό και να δημιουργώ ή να κάνω expand νέους ήχους, αλλά κυρίως να εκφράζω τι συμβαίνει την εκάστοτε περίοδο της ζωής μου. Δανείζομαι στοιχεία από οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή μου και μπορώ πλέον να το εντάξω με τον δικό μου τρόπο στα δεδομένα μου. Βαριέμαι να κάνω το ίδιο πράγμα δύο φορές, αν μου βγει μία φορά, με καλύπτει για τώρα.
instagram
Ivar
Κάνω ραπ για να βγω απ’ το τραπ μέσω της καλής τέχνης, αυτός είναι ο καλλιτεχνικός μου στόχος. Έχω κάνει exclusive produce/host στο δίσκο του Cashen («Csana»), ετοιμάζω τον προσωπικό μου δίσκο και διάφορα άλλα πρότζεκτ, και συμμετοχές σε πρότζεκτ άλλων. Το να ανήκεις σε ομάδα για εμένα είναι πολύ σημαντικό, γιατί μπορεί ο ένας να επηρεάσει τον άλλο.
instagram
Klitosislost
Είμαι ο Klitosislost. Κάνω ραπ επειδή μια μέρα ξύπνησα και καύλωσα να κάνω ραπ. Έβλεπα όλους τους άλλους ράπερ κι ένιωθα ότι είμαι καλύτερος. Έχω βγάλει ένα mixtape (το «Flextape»), έχω βγάλει το «Lil Depro Cypher» με το PLB και κάποια άλλα singles και συνεργασίες, με σκοπό να αλλάξω το game. Είμαι ένας και μοναδικός, ξέρεις άλλον που τον λένε Klito; Το να είμαι μέρος της ομάδας είναι τόσο σημαντικό για μένα όσο σημαντικό είναι το τσιγάρο σε έναν καπνιστή.
instagram
Rioma
Κάνω μουσική για να εκφράσω κάποια καφριλίκια της καθημερινότητας και του παρελθόντος μου. Δεν κυνηγώ κάποιον στόχο καλλιτεχνικά, απλά δημιουργώ ό,τι κάθεται καλά στο αυτί μου. Δεν θα ακούσεις κάτι σοβαρό από εμένα, ή θα το ακούσεις, αλλά με πολύ υποχθόνιο και «καψεμιέ» τρόπο. Οι σχέσεις μεταξύ μας στο PLB είναι κάτι σημαντικό, ανεξαρτήτως της μουσικής.
KAMI!
Είμαι ράπερ, engineer και μέλος του PLB. Έχω κυκλοφορήσει ένα album («Deity») και 2 EPs («leukoma», «#2025»). Κάνω μουσική επειδή ήταν αυτό που μου άρεσε από μικρό παιδί, είχα επιρροές από τους γονείς μου και μου άρεσε να τραγουδάω – απλά ήμουν εκτός της χορωδίας του σχολείου, γιατί άλλαζα λέξεις από τραγούδια με βρισιές.
Ο στόχος μου στην μουσική είναι να εκφράσω όσο καλύτερα μπορώ κάθε πλευρά του εαυτού μου, το οποίο δεν συμβαίνει συχνά στην trap μουσική και να δείξω στον κόσμο ότι μπορείς να πετύχεις αυτό που θέλεις: being yourself και όχι κάποιο στερεότυπο ράπερ/τράπερ. Το γεγονός ότι γνωρίζω ότι είμαι δίπλα από άτομα τα οποία είναι διατεθειμένα να δουλέψουν για να βγάλουν την καλύτερη δουλειά που μπορούνε και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο, χωρίς να υπάρχει κάποιο συμφέρον από πίσω, είναι από τα καλύτερα πράγματα που μου έχουν συμβεί.
instagram
Epon
Είμαι 18 χρονών και κάνω μουσική επειδή έχει πλάκα. Έχω κάνει κάργα κυκλοφορίες, αμέτρητες (τελευταίο άλμπουμ μου είναι το «Epistimonas»), και ο σκοπός μου είναι να μπορέσω να ζω από την τέχνη μου και να φέρω κάτι καινούργιο στο game. Θεωρώ πολύ σημαντικό να είμαι στο PLB, ξυπνάω και λέω «PLB, ρε μαλάκα».
instagram
Double P
Eίμαι 20 χρονών από τη Ζάκυνθο και μ’ αρέσει το trap και η μουσική και το lifestyle. Πάντα είχα όνειρο να γίνω μουσικός. Στο δημοτικό ήθελα να γίνω σαν τον Justin Bieber, έχουμε και ίδια μέρα γενέθλια, από τότε πιστεύω ότι αυτό που έχω γεννηθεί να κάνω είναι μουσική. Μέχρι στιγμής, έχω κάνει (για τον χρόνο που ασχολούμαι) υπερβολικά πολλά κομμάτια, από τα οποία έχει βγει μόνο ένα, και λέγεται «BAG». Ετοιμάζω ένα mixtape, το όποιο θα είναι self-titled «Double P» και θα βγει φέτος. Ο στόχος ως καλλιτέχνης, είναι να φέρω ένα νέο «εμπορικό» κύμα στην trap, όχι αυτό που ήδη υπάρχει στην Ελλάδα. Με απασχολεί να πάρω τον όρο «trap» όπως δημιουργήθηκε στην Αμερική και να πειραματιστώ. Θα μπω στο studio και θα πω ό,τι γουστάρω, ό,τι μου κάνει κέφι. Πολλοί μπορεί να μην καταλάβουν τι λέω ή τι εννοώ στα tracks μου, αλλά αυτό είναι το νόημα. Φέρνω κάτι φρέσκο, άμα έχεις μείνει πίσω, δε φταίω εγώ να κάθομαι να σου εξηγώ τι θέλω να κάνω. Η στιγμή που μπήκα στην ομάδα, αλλά και η ομάδα μας ως άνθρωποι, έχουν τεράστια σημασία για μένα. Όλα τα παιδιά που συνεργάζομαι με έχουν βοηθήσει κάπως να πάω μπροστά, είτε αυτό φαίνεται άμεσα πάνω μου και στη μουσική μου, είτε έμμεσα. Πιστεύω πως το να ανήκεις κάπου, όπου υπάρχουν άνθρωποι που εκτός του ότι σε καταλαβαίνουν και κάθονται να σε ακούσουν, σε βοηθάνε, και σου λένε τα καλά σου αλλά ΚΑΙ τα ελαττώματα σου, είναι πολύ σημαντικό για κάθε άνθρωπο. Είμαστε κοινωνικά όντα, φτιαγμένα έτσι ώστε να δουλεύουμε καλύτερα συνεργατικά.

$erial
Κάνω μουσική για εμένα και για το culture. Ετοιμάζω ένα drop σύντομα. Καλλιτεχνικά ο στόχος μου είναι να βγάλω τα δικά μου ρούχα και να μου φτιάξω μια νέα ντουλάπα. Το PLB είναι φαμίλια και έχει δύναμη.
instagram
Το PLB θα εμφανιστεί στο Plex (Κεραμεικού 28), την Παρασκευή 6 Ιουνίου, στις 20:00, προπώληση: €8, στην πόρτα: €10.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.