Παύλος Παυλίδης & The Boy: Η εμπειρία της αντανάκλασης ενός live στα γυαλιά της μυωπίας μου

PAVLOS PAVLIDIS Facebook Twitter
Ο Παυλίδης πολύ γρήγορα δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σκηνικό ήχου, δίνοντας στο βράδυ έναν καθησυχαστικό, ήρεμο ρυθμό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0



ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ τη στιγμή που ο Παύλος Παυλίδης και ο The Boy, κατά κόσμον Αλέξανδρος Βούλγαρης, πρόβαραν τα τραγούδια τους για τη μεγάλη, από κοινού τους συναυλία που θα πραγματοποιηθεί απόψε, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Πρώτος ανέβηκε στη σκηνή ο The Boy, σε μια ξεχωριστή και ίσως σπάνια χωροχρονική συγκυρία για τους fans του πολυσχιδούς καλλιτέχνη.

To set up του αποτελείται από ντραμς και συνθεσάιζερ. Ξεκινάει να σιγοτραγουδάει «Τα όνειρά μου κόκκινα / τα όνειρά σου άσπρα», η φράση κόβεται απότομα, τα πρώτα αρχέγονα «ντουμ-ντουμ-ντουμ» της τραγουδοποιίας του ηχούν κάτω από τον ιερό βράχο και ακούγονται οι στίχοι «Σε θυμάμαι τα πρωινά πια / όταν με βλέπει ο ήλιος / Πέρασα τόσα πολλά μα ακόμα φοβάμαι τα χείλη σου / είναι γιατί με φιλήσανε», κομμάτια βγαλμένα από ένα αφαιρετικό σύμπαν, γεμάτο γοητεία και σαγήνη. Έπειτα παίζει σχεδόν ντροπαλά το «Σ’ αγαπώ να της λες» και το «Αγαπημένο μας μέρος στη Γη».

Το πολυσυλλεκτικό του setlist συνεχίζεται με ένα 40λεπτο πηγαινέλα σε όλη τη δισκογραφία του. Σειρά τώρα έχει το «Απαιτώ» αντάμα με το «Ατλαντίς». Έπειτα, το «Γλυκιά μου αγάπη» και το «Φιλί».

Τα κομμάτια του The Boy σε φέρνουν σε μια εσωτερική διαδικασία, ερεθίζουν τη μνήμη σου, ψαρεύοντας στο ασυνείδητο. Φέρνουν στην επιφάνεια το καλύτερο που έχεις μέσα σου, σε βοηθούν να δεις αυτό που νιώθεις πως έχεις κρυμμένο. Κορυφαίο ανάμεσά τους και το αμέσως επόμενο στη σειρά, το «Νήμα». Ακούσαμε το megahit του «Γιατί δεν χορεύετε, ρε», ενώ ζήσαμε μια κάπως ιδιαίτερη στιγμή όταν τραγούδησε τους στίχους από το τραγούδι του Άκη Πάνου «Το Θολωμένο μου Μυαλό». Το Αγόρι ολοκλήρωσε την εμφάνισή του με το «Αν πεθάνω απόψε» και το «Θρίλερ».

ΤΗΕ ΒΟΥ Facebook Twitter
Πρώτος ανέβηκε στη σκηνή ο The Boy, σε μια ξεχωριστή και ίσως σπάνια χωροχρονική συγκυρία για τους fans του πολυσχιδούς καλλιτέχνη.

Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε ο Παύλος Παυλίδης, αυτός ο ποιητής για πολλούς, παραμυθάς για κάποιους, ίσως ένας από τους πιο χαρισματικούς και ονειροπόλους story tellers που έχουμε. Ο Παυλίδης παρουσίασε ένα live, ή καλύτερα μια saga, αφιέρωμα στην ανήσυχη ιδιοσυγκρασιακή του πορεία. Παρακολουθήσαμε ένα παιχνίδι με την εσωστρέφεια, γεμάτο όνειρο και εικόνες. Η εμφάνισή του ξεκίνησε με τους στίχους: «Ορίζοντες και ουρανοί / κι αυτή η απόκοσμη λιακάδα / μι’ άγνωστη χώρα μυθική κι αυτό που οι άλλοι λέν’ Ελλάδα».

Ο Παυλίδης πολύ γρήγορα δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σκηνικό ήχου, δίνοντας στο βράδυ έναν καθησυχαστικό, ήρεμο ρυθμό. Έπαιξε περισσότερο από μία ώρα, ίσως και παραπάνω, αν και είναι δύσκολο να το προσδιορίσεις, επειδή κάπου χάνεσαι μέσα σε όλο αυτό που δημιουργεί.

Το σετ είχε μια καλή δόση από κλασικά τραγούδια του, όπως το «Χαζοπούλι», ο «Βροχοποιός», η « Φωτιά στο λιμάνι», το «Καράβι», το «Μόνο αυτός» και το «Κηπουρός». Έπαιξε και νέο υλικό, από το οποίο ξεχώρισα ή, καλύτερα, συγκράτησα τους στίχους: «Δίχως κρότο δίχως ήχο / όπως και τα σύννεφα δεν περίμενα πως θα ’ρθει/, πως θα έρθει σήμερα». Η συναυλία έκλεισε με το «Σιωπηλό Ποτάμι». 

Οι ιστορίες του Παυλίδη και οι κινηματογραφικές μελωδίες του δημιουργούν μια ατμόσφαιρα οικειότητας και συνοχής, που σε κάνουν να νιώθεις πως όλα προκύπτουν ήρεμα, αβίαστα και αυθόρμητα σε αυτό το live.

Παύλος Παυλίδης – The Boy

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

12/07/2021 στις 21:00






 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνοιξη - Στο μάτι του Κυκλώνα

Lifo Picks / Πρεμιέρα στο LIFO.gr: Δύο νέα τραγούδια του Παύλου Παυλίδη σε ένα οπτικό ποίημα του Βασίλη Κεκάτου

Τα νέα τραγούδια του Παύλου Παυλίδη «Άνοιξη» και «Στο μάτι του Κυκλώνα» οπτικοποιήθηκαν από τον Βασίλη Κεκάτο σε μια μικρού μήκους ταινία διάρκειας 9 λεπτών.
THE LIFO TEAM
Ηρώδειο

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021 / Οι βραδιές του Ηρωδείου θα γεμίσουν με μουσική το φετινό καλοκαίρι

Συναυλίες απ’ όλο το φάσμα της σύγχρονης ξένης και της ελληνικής μουσικής, αλλά και μεγάλες ορχήστρες του κόσμου και όπερες θα απολαύσει φέτος το αθηναϊκό κοινό στο Ηρώδειο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης, μουσικός

Οι Αθηναίοι / Παύλος Παυλίδης: «Kάποιος πιτσιρικάς φτιάχνει τώρα κάτι στο δωμάτιό του, που θα μας αφήσει άφωνους»

Μωρά στη φωτιά, Ξύλινα Σπαθιά, B Movies, μια αξιοζήλευτη πορεία στο ελληνικό τραγούδι: Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του υλικού, ο Παύλος Παυλίδης αυτοβιογραφείται στη LiFO.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Μουσική / H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Κάθε σετ του είναι μια κατάδυση, μια αργή πτώση σε υποσυνείδητα μοτίβα, σε αχαρτογράφητους ήχους, σε σκοτεινούς διαδρόμους που παραπέμπουν περισσότερο σε τελετουργία παρά σε πάρτι. Ένας από τους σημαντικότερους DJ's της εποχής μας έρχεται στην Αθήνα για ένα βράδι.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Χελμός

Μουσική / Χελμός: 30 στιγμές από το πιο «ψηλό» φεστιβάλ του καλοκαιριού

Στημένο στα 1.700 μέτρα, το 3ο Helmos Mountain Festival υποδέχτηκε μερικά από τα πιο αγαπημένα ονόματα της εγχώριας σκηνής, σε ένα τριήμερο που συνδύασε μουσική, φύση και κορυφές - κυριολεκτικά και μεταφορικά.
LIFO NEWSROOM
Μυρτώ Βασιλείου: «Μου έχουν πει υποτιμητικά "πες κανένα λαϊκό, αυτό τραβάει"»

Μουσική / Μυρτώ Βασιλείου: «Μου έχουν πει υποτιμητικά "πες κανένα λαϊκό, αυτό τραβάει"»

Η νέα φωνή της ελληνικής μουσικής είναι, όπως λέει, «λίγο καθαρίστρια, λίγο ιδιωτική υπάλληλος, λίγο τραγουδίστρια». Μόλις έκλεισε τα τριάντα, ετοιμάζεται να ανέβει ξανά στη σκηνή με τη Νατάσσα Μποφίλιου και δείχνει πως έχει πολλά να προσφέρει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Tsoula Festival

Μουσική / Tsoula Festival: Το πιο φρέσκο νησιώτικο φεστιβάλ στήνεται στην Αστυπάλαια

Με όνομα εμπνευσμένο από το παραδοσιακό φυλαχτό του νησιού, το φεστιβάλ που οραματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι στρέφει τα βλέμματα στην «πεταλούδα του Αιγαίου» – και έχουμε αποκλειστικά το πλήρες πρόγραμμά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Σαίξπηρ, η Αθήνα και ένα Καλοκαιρινό Όνειρο

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ο Σαίξπηρ, η Αθήνα και ένα Καλοκαιρινό Όνειρο

Η Ματούλα Κουστένη μάς ξεναγεί στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Φέλιξ Μέντελσον που εμπνέεται από τον Σαίξπηρ και θα ζωντανέψει, όπως και στο κείμενο, «στην Αθήνα, μια καλοκαιρινή νύχτα».
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Στέφανος Αθανασίου

Μουσική / Στέφανος Αθανασίου: «Γράφω για τον έρωτα, ο οποίος δεν έχει φύλο, δεν έχει καταγωγή»

Ο νεαρός τραγουδοποιός από τα Γιάννενα δεν είχε σκοπό να πει δημοτικά, αλλά συνόδεψε τη θεία του, Παγώνα Αθανασίου, σε δύο νεο-παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου που του προκάλεσαν ανατριχίλα.
M. HULOT
Voltnoi & Quetempo (STEGI.RADIO), Άκης Χοντάσης Επιμέλεια Μουσικού Προγράμματος «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση»

Plāsmata 3 / Voltnoi & Quetempo, Άκης Χοντάσης: «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση»

Το STEGI.RADIO γίνεται για τρεις εβδομάδες το σημείο συνάντησης στα Plāsmata 3 στο Πεδίον του Άρεως, με αμέτρητες ώρες μουσικής απ' όλο τον πλανήτη και συζητήσεις που αφηγούνται ιστορίες του κόσμου.
M. HULOT
H τριλογία του Bloody Hawk κλείνει με τον καλύτερο τρόπο

Μουσική / «Φθηνά Tricks 3»: H τριλογία του Bloody Hawk κλείνει με τον καλύτερο τρόπο

Με το «Φθηνά Tricks 3» ολοκληρώνεται η τριλογία του Έλληνα ράπερ, με τη θεαματικότερη ίσως άνοδο που έχει δει η ελληνική σκηνή – ένα άλμπουμ που δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε όποιον ακούει ραπ να ισχυριστεί πως δεν του αρέσει.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ