The owner and the pet

The owner and the pet Facebook Twitter
0

Οι Wanna Be James? είναι το τυπικό boy-girl γκρουπ, ο Αντώνης και η Ανίτα, δυο νεαρά παιδιά που σπουδάζουν μουσική και ονειρεύονται να αποκτήσουν κάποια μέρα το δικό τους μερίδιο στην επιτυχία. «Πώς θα χαρακτήριζα τη μουσική που φτιάχνουμε; Electro grunge punk pop» μου λέει η Ανίτα. Στο σπίτι της όλα είναι πακεταρισμένα, είναι σε φάση μετακόμισης. Και με πυρετό. «Τι άλλο θα έλεγα; Ότι ουρλιάζω πολύ» προσθέτει. «Μπορεί να είναι μια μεγάλη παρανόηση αυτό που παίζεις, κάθε φορά που μας ρωτάνε λέμε και διαφορετικά πράγματα» λέει οΑντώνης. «Στον παππού λέω metal, στον πατέρα μου ροκ εν ρολ με ηλεκτρονικά, εξαρτάται από την ηλικία εκείνου που την περιγράφεις». Η μουσική τους είναι δυναμική, βασισμένη σε απλές μουσικές φόρμες, κιθαριστική ροκ που θυμίζει τις συνθέσεις των Sonic Youth, σύντομα τραγουδάκια με αναφορές στο πανκ όπως εξελίχθηκε στα ‘80s και τα ‘90s. «Δεν ξέρω αν μπορείς να απαντήσεις κάτι συγκεκριμένο πια όταν σε ρωτήσει κάποιος τι μουσική ακούς» λέει Αντώνης. «Όλοι ακούνε λίγο απ' όλα. Αυτή την περίοδο με έχει πιάσει μια διάθεση παλιμπαιδισμού κι ακούω grunge, ξαναγύρισα στα ‘90s».

Μου μιλάει για τα λεφτά που έχουν χαλάσει τόσα χρόνια που δοκιμάζουν την τύχη τους με τους Absent Mindead, το άλλο συγκρότημα που συμμετέχει, τα άπειρα CD που έχουν μοιράσει δωρεάν, «πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει όλο αυτό, δεν πάει άλλο. Πρέπει κάποτε να αρχίσουμε να ζούμε από τη μουσική». Μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν, τι είδους υποχωρήσεις να κάνουν για να συμβεί αυτό; «Θα παίζαμε με κάποιον ποπ καλλιτέχνη, ευχαρίστως θα ανοίγαμε το πρόγραμμά του. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζήσεις απ' τη μουσική». «Θα το κάνατε για την Τάμτα για παράδειγμα;». «Φυσικά, γιατί όχι; Αν έχεις τα περιθώρια να γίνεις καλύτερο γκρουπ και να ζεις απ' αυτό, γιατί όχι; Μόνο με τα live και την επαφή σου με το κοινό γίνεσαι καλύτερος. Στο εξωτερικό όταν ξεκινάει ένα γκρουπ έχει στόχους. Θέλουν να γίνουν διάσημοι, να βγάλουν λεφτά, η φιλοδοξία τους δεν σταματάει στο να παίξουν στο Gagarin. Σκέφτονται πωλήσεις, περιοδείες, όχι την κατάρα του μόνιμου support. Φταίνε οι μπάντες και ο κόσμος για τη σημερινή κατάσταση, που το παίζουν underground. Αν μας δει αυτό το κοινό να παίζουμε δίπλα σε ένα ποπ όνομα θα μας κράξει, θα πουν ξεπουλήθηκαν, ενώ όπου κι αν παίξεις εξακολουθείς να είσαι ο ίδιος. Όταν υπάρχουν δυο επιλογές και η μία είναι να παίξω supportστην Τάμτα και να παίρνω 300 ευρώ τη βραδιά γιατί είμαι μουσικός και αυτή είναι η δουλειά μου και η άλλη να παίξω τσάμπα support ή να παίξω με άλλα ελληνικά γκρουπ και να μην πάρω μία, ε, θα προτιμήσω την Τάμτα».

«Δεν βλέπω κάτι το underground σ' αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, βλέπω μια τεράστια μαλακία. Τι σημαίνει εναλλακτικό; Για όλα φταίει η νοοτροπία του κοινού των ‘90s, κι αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Οι εταιρείες είναι οι πρώτες που φταίνε για το διαχωρισμό. Σου λένε είσαι ροκάς, δεν σε τοποθετούν δίπλα στα άλλα ονόματα που έχουν, να σου κάνουν την ίδια προώθηση. Υπάρχουν πάρα πολλά γκρουπ πια που παίζουν και πάρα πολύ καλά, είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση από μουσικής άποψης απ' ό,τι στα ‘90s. Ό,τι έχω ακούσει από τότε μου φαίνεται πάρα πολύ πρόχειρο. Δεν θα μπορούσαν να σταθούν στο εξωτερικό με τίποτα, ενώ τα σημερινά μπορούν. Δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα ξένα».

«Έχουν ακούσει και πολύ περισσότερη μουσική τα νέα γκρουπ. Μπορείς να δεις τι συμβαίνει έξω κατευθείαν, το μαθαίνεις αμέσως, παίζεις κι εσύ με έναν πιο σύγχρονο ήχο γιατί δεν υστερείς» λέει η Ανίτα. «Γιατί Wanna Be James?; Ο Jamesείναι ένας Καναδοαμερικάνος που μας είχε εντυπωσιάσει την εποχή που πρωτογνωριστήκαμε με τον Αντώνη και υπήρξε η αφορμή για να φτιάξουμε το συγκρότημα. Λέγαμε για πολλές μέρες ότι θέλαμε να ήμασταν σαν κι αυτόν: ασχολείται με τη μουσική, είναι αλτρουιστής, γενικά μάχεται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις διακοπές του πηγαίνει να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν ανάγκη, είναι vegan. Δεν είμαστε James, θα θέλαμε βέβαια...».

«Η μπάντα αυτή δεν ξεκίνησε σοβαρά. Ο Αντώνης ήταν στους Absent Mindead, εγώ στους Wild Honey, τα ‘χαμε φτιάξει και σκεφτήκαμε να γράφουμε κάποια κομμάτια, για πλάκα». «Να σου πω την αλήθεια; Ήθελα να της γράψω ένα δυο κομμάτια για να έχει ν' ακούει στις διακοπές, να μην την ξελογιάσει κανένας τουρίστας...».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ