Οι υπέροχα θορυβώδεις Psychedelic Trips To Death

Οι υπέροχα θορυβώδεις Psychedelic Trips To Death Facebook Twitter
0
Οι υπέροχα θορυβώδεις Psychedelic Trips To Death Facebook Twitter
Φωτο: Ελευθερία Πανούση/LIFO

Οι Psychedelic Trips to Death ξεκίνησαν να παίζουν το 2010, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους ίδιους η βάση της μουσικής τους είναι το rock n roll, μία βάση στην οποία προστίθενται με τον καιρό και άλλες μουσικές παράμετροι. 

Στα αυτιά μας, η επιρροή του θορύβου των Jesus and Mary Chain ή του σκοταδιού των Joy Division, είναι εμφανής. «Σίγουρα ο θόρυβος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ήχου μας», μου λένε όταν τους ρωτάω σχετικά, «αλλά η βάση μας παραμένει το rock n roll το οποίο ντύνουμε άλλες φορές με θόρυβο κι άλλες με αρκετή μελωδία.»


Οι Psychedelic Trips To Death είναι ο Lostinthe (μπάσο, φωνή), ο Jimmy Galax (κιθάρα), και ο Macubert (πλήκτρα). Ο Jimmy Galax είναι ο frontman των Kid Galax, ενώ ο Macubert παίζει σαξόφωνο και τραγουδά και στους Me.Damaged.

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει δύο δουλειές, το self released "Malibu" και το πιο πρόσφατο EP "Love & Death". Κομμάτια τους έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό -όπως η βέλγικη κυκλοφορία "The Psychedelic Underground Generation vol.4″- ενώ πέρσι εμφανίστηκαν στο Berlin Psych Fest.

Απόψε το βράδυ εμφανίζονται στο Death Disco, μαζί με τους The Steams. Τους συναντήσαμε.



Ποιες μπάντες λειτούργησαν ως βασικές αναφορές κατά τη δημιουργία των Psychedelic Trips to Death;
Τα μουσικά μας ακούσματα διαφέρουν αρκετά από τότε που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα. Σταθερά ονόματα παραμένουν οι Stooges, οι Spacemen 3, Suicideκαι Brian Jonestown Massacre.


Και τι ακούτε αυτόν το καιρό; Ποια άλμπουμ συνέθεσαν για εσάς το soundtrack του 2014;

Πολλές μουσικές, όσο το δυνατόν καινούρια για μας πράγματα. Τα ακούσματά μας φαίνονται καλύτερα από τις διασκευές που κάνουμε. Προσωπικά, σαν Lostinthe, την χρονιά που μας πέρασε άκουσα αρκετά 60s garage, blues, και μία συλλογή που λέγεται "Classic Mountain Songs by Smithsonian Folkways".

Οι υπέροχα θορυβώδεις Psychedelic Trips To Death Facebook Twitter
Φωτο: Ελευθερία Πανούση/LIFO

Ελληνικές μπάντες που ξεχωρίζετε;
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν πολλές και καλές μπάντες που ξεχωρίζουν. Οι Alien Mustangs, οι Acid Baby Jesus, οι Basements, Budalah, και The Steams είναι μερικές από αυτές.


Διαλέξατε από την πρώτη στιγμή τον ξένο στίχο. Θα μπορούσαν ποτέ οι Psychedelic Trips To Death να εκφραστούν διαφορετικά;

Ίσως και να μπορούσαμε, ναι. Η επιλογή όμως του ξένου στίχου ήταν εξ αρχής μία απόλυτη απόφαση, μιας που ακούμε αποκλειστικά σχεδόν ξένη μουσική. Δεν νομίζω όμως ότι ο ελληνικός στίχος είναι τόσο δεσμευτικός για μία μπάντα όσο θα πίστευε κανείς. Στην εποχή μας το εγχώριο κοινό δεν χρειάζεται πια τον ελληνικό στίχο για να ταυτιστεί με τη μουσική, όπως δεν χρειάζεται απαραίτητα και ο ξένος στίχος για να ακουστείς στο εξωτερικό.

Στην σκηνή της Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλη βοήθεια ανάμεσα στις μπάντες, και χαιρόμαστε πολύ που είμαστε μέρος της

Πώς γεννιέται συνήθως ένα τραγούδι σας, στιχουργικά;

Συνήθως υπάρχει μία αρχική ιδέα την οποία δουλεύουμε έπειτα όλοι μαζί στο στούντιο. Τις περισσότερες φορές οι στίχοι γράφονται αφού γραφτεί η μουσική, κι αυτό επειδή κάθε κομμάτι λειτουργεί σαν soundtrack προσωπικών βιωμάτων. Η μουσική σου δημιουργεί εικόνες, τις οποίες προσπαθείς να κάνεις λέξεις.

Οι υπέροχα θορυβώδεις Psychedelic Trips To Death Facebook Twitter
Φωτο: Ελευθερία Πανούση/LIFO


Από τι συναισθήματα λοιπόν θα λέγατε ότι προκύπτει η μουσική σας, και τι συναισθήματα θα θέλατε να προκαλεί;

Τα πιο έντονα συναισθήματα είναι συνήθως αυτά τα οποία θέλεις να εκφράσεις, να μεταδώσεις, στον κόσμο. Δεν είναι εύκολο να μοιράζεσαι τη χαρά, τη λύπη, ή ό,τι άλλο σκέφτεσαι και νιώθεις, και αισθανόμαστε τυχεροί που μπορούμε να το κάνουμε μέσω της μουσικήςς


Είναι πιο δύσκολο για μία μπάντα να ξεκινάει από την Θεσσαλονίκη;

Το θέμα είναι πόσα είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις από την καθημερινότητα σου για τη μουσική που φτιάχνεις, και πόσο θέλεις να αφοσιωθείς σε αυτή. Στην σκηνή της Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλη βοήθεια ανάμεσα στις μπάντες, και χαιρόμαστε πολύ που είμαστε μέρος της.

 


 

Το πρώτο σας άλμπουμ ήταν μία self released κυκλοφορία. Πώς είναι σήμερα τα πράγματα για μία νέα μπάντα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι δυσκολίες;

Οι δυσκολίες είναι οι ίδιες παντού, είτε δημιουργείς στην Ελλάδα είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Όλοι έχουν λογαριασμούς να πληρώσουν. Στην χώρα μας ίσως λίγους περισσότερους, αλλά αυτό δεν μπορεί να σε σταματήσει από το να δημιουργείς.


Πέρσι κυκλοφόρησε η δεύτερή σας δουλειά, το EP "Love & Death". Πώς θα λέγατε ότι διαφέρει ο ήχους του σε σχέση με το "Malibu";

Οι ηχητικές διαφορές των δύο άλμπουμ είναι αρκετές, κι αυτό λόγω της χρήσης του drum machine/programming, αλλά και της γενικότερης αλλαγής μας στην προσέγγιση της μουσικής. Τα πράγματα που ακούγαμε και μας επηρέαζαν όταν γράφαμε το "Malibu" είναι πολύ διαφορετικά απ' αυτά που ακούγαμε όταν γράψαμε το Ep. Τέλος, το Malibu είναι περισσότερο μία συλλογή ηχογραφήσεων ενώ το 'Love & Death" έχει μία συνέχεια.

Γενικά ο ήχος μας έχει αλλάξει πολύ και προς μία κατεύθυνση αντίθετη σχεδόν απ' αυτό που θέλαμε να βγάλουμε στην αρχή, πριν τέσσερα χρόνια. Για μας είναι μία φυσική συνέχεια. Η εξέλιξη που θα πρέπει τελικά να συμβαίνει σε όλους.

Οι υπέροχα θορυβώδεις Psychedelic Trips To Death Facebook Twitter
Φωτο: Ελευθερία Πανούση/LIFO

  

Υπάρχουν μπάντες που στηρίζονται πολύ στο κομμάτι των συναυλιών, και άλλες πιο εσωστρεφείς. Προς τα πού κλίνετε εσείς;

Η δημιουργία της μουσικής είναι πιο πλατωνική σε σχέση με τον κόσμο. Γράφεις κάτι που σε ευχαριστεί προσωπικά, κι αν ευχαριστεί και κάποιους άλλους ακόμα καλύτερα. Οι συναυλίες από την άλλη είναι πιο άμεσες. Για μας και οι δύο καταστάσεις είναι εξίσου σημαντικές και ενδιαφέρουσες.


Πώς βλέπετε το ελληνικό κοινό, αλήθεια;

Οι Έλληνες στηρίζουν τις εγχώριες μπάντες, είτε αγοράζοντας δίσκους είτε πληρώνοντας για να τις δούνε. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην ενθουσιαζόμαστε με μία ελληνική μπάντα όσο με μία μπάντα που έρχεται απ' έξω.


Τι να περιμένουμε από το σημερινό live;
Θα είναι ένα από τα πρώτα live που εκτός από τις μέχρι τώρα κυκλοφορίες θα παιχτούν και κομμάτια καινούρια, που δεν έχουν ακουστεί ως τώρα. Δεδομένης της αλλαγής του γενικότερου ύφους των Psychedelic Trips To Death , ελπίζουμε ότι θα είναι ένα live τουλάχιστον ενδιαφέρον.

 

____________________________________________

Psychedelic Trips to Death Facebook

Psychedelic Trips to Death w/ The Steams
Πού: DEATH DISCO
Ωγύγου 16 και Λεπενιώτου 24, Ψυρρή
Πότε: Πέμπτη, 5 Μαρτίου, στις 20:00

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT