Σίγουρα αν τριγυρνάς στα αθηναϊκά μπαρ τα βράδια θα έχει πάρει το αυτί σου τη μουσική του Palmbomen ΙΙ. Το πιο σύνηθες είναι να μην συνειδητοποιείς αυτό που ακούς αλλά είναι ένας ρυθμός που σου μένει.

 

Ο λόγος για το κομμάτι «Cindy Savalas» του Ολλανδού παραγωγού Kai Hugo o οποίος κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο ψευδώνυμο και κυρίως συνθέτει σάουντρακ για βιντεοπαιχνίδια, αν και αρχικά το όνομα, χωρίς το ΙΙ, ήταν το όνομα του συγκροτήματός του.

 

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση επειδή, ως Palmboden ΙΙ, η πρώτη δουλειά που κυκλοφόρησε ήταν ένα άλμπουμ εμπνευσμένο από τα «X-Files». Και όχι μόνο αυτό – δημιούργησε έναν ολόκληρο κόσμο από χαρακτήρες που έκαναν ένα πέρασμα στη σειρά και δεν τους ξαναέβλεπε κανείς.

 

Η μουσική του έχει έναν new age χαρακτήρα και αν σκεφτεί κανείς τα βίντεο με την retro early '80s αισθητική που έχει ανεβάσει στο YouTube, είναι ξεκάθαρα vaporware.

 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο του άλμπουμ, πάλι αφιερωμένο στη Cindy, και με αφορμή αυτό έρχεται στην Αθήνα για ένα live στο Ρομάντσο, τη Δευτέρα στις 30 Απριλίου.

 

Με ενοχλεί όταν ο κόσμος ισχυρίζεται σήμερα ότι η μουσική είναι κακή. Πιστεύω ότι δεν ψάχνουν αρκετά, υπάρχουν τόσα ενδιαφέροντα πράγματα εκεί έξω. Έχω ένα πρόβλημα με τους υπολογιστές και τον τρόπο που χρησιμοποιούνται στις συναυλίες, με τον τρόπο που οι μουσικοί μπορεί να το κλέψουν και να κάνουν να φαίνεται ότι παίζουν ζωντανά. Με ένα λάπτοπ ποτέ δεν είσαι σίγουρος τι συμβαίνει.

 

– Πες μου λίγα πράγματα για σένα.

Ζω κυρίως στο Λος Άντζελες αλλά έχω και ένα διαμέρισμα στο Ρότερνταμ. Φτιάχνω μουσική και την παίζω ζωντανά αλλά κάνω score και για ταινίες επίσης, ενώ σκηνοθετώ και βίντεο. Το Λος Άντζελες ένα καλό περιβάλλον για να καταπιάνεσαι με όλα αυτά.

 

– Ποια ήταν η ιδέα πίσω από το Palmbomen II?

Για μένα είναι το προσωπικό μου πρότζεκτ που δουλεύω εντελώς μόνος μου με συνθεσάιζερ και άλλα ηλεκτρονικά μέσα. Δεν έχω άλλους μουσικούς και φτιάχνω μουσική και κατά τη διάρκεια της εμφάνισης μου. Κάνω δηλαδή το ίδιο πράγμα που έκανα όταν έφτιαχνα τα κομμάτια αρχικά.

 

Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να έχω συνέχεια το στούντιο μαζί μου και αισθάνομαι πραγματικά ελεύθερος για να αυτοσχεδιάσω και να πειραματιστώ. Palmboden (I) λέγεται και το συγκρότημά μου όπου κάνω ακριβώς το αντίθετο: παίζω με πραγματικούς μουσικούς και όχι με drum machines.

 

– Τι σημαίνει η λέξη Palmbomen;

Το όνομα σημαίνει φοίνικες στα Ολλανδικά. Είναι κάτι που δεν έχουμε στην Ολλανδία και κάτι που ο κόσμος ονειρεύεται, κάτι μακρινό.

 

 

Palmbomen II - Cindy Savalas

 

– Πώς θα περιέγραφες τη μουσική σου;

Πάντοτε το βρίσκω δύσκολο. Μήπως, ζωντανή ηλεκτρονική μουσική; Στους γονείς μου θα έλεγα '80s house αλλά κάπως την αδικεί, έτσι;

 

– Ποια είναι η Cindy Savalas;

Είναι ο χαρακτήρας που έχω δημιουργήσει για ένα κομμάτι με το ίδιο όνομα. Την ονόμασα έτσι από ένα επεισόδιο των «X-Files», απ' όπου είχα πάρει τα ονόματα για όλα τα κομμάτια του προηγούμενου άλμπουμ μου. Διάλεξα μόνο χαρακτήρες που είχαν μικρούς ρόλους στα «X-Files». Η Cindy δεν είχε καν διάλογο.

 

Όταν είχα έτοιμα τα κομμάτια, δημιούργησα ιστορίες γύρω από τα ονόματα των κομματιών για να τους δώσω ένα πρόσωπο. Η Cindy και όλοι οι υπόλοιποι «κόλλησαν» μαζί μου και έτσι θέλησα να τους αναπτύξω περισσότερο.

 

– Βλέπεις ακόμη τα «X-Files»;

Όχι δεν μου αρέσουν οι καινούργιες σεζόν. Όταν έφτιαχνα το προηγούμενο άλμπουμ μου, παρακολουθούσα όλα τα παλιά επεισόδια αλλά αυτό ήταν πριν από 5-6 χρόνια.

 

– Πώς σε επηρέασαν στο να φτιάξεις μουσική;

Μου άρεσε η ατμόσφαιρα. Από εκεί έπαιρνα έμπνευση, αλλά όχι πια. Μου αρέσει να κάνω μουσική που να έχει ατμόσφαιρα.

 

– Τι είναι το Carmel Vista;

Είναι ένα ψεύτικο τηλεοπτικό κανάλι στη φανταστική μου πόλη. Είναι η πόλη που έχτισα γύρω από τους χαρακτήρες μου η οποία μου έδωσε την ελευθερία να δημιουργήσω όλες αυτές τις ψεύτικες εταιρείες.

 

– Ποια μουσική δεκαετία προτιμάς περισσότερο και γιατί;

Μου αρέσουν τα '80s και τα '90s επειδή ήταν μια εποχή που η μουσική έγινε πιο δημοκρατική, ο εξοπλισμός έγινε διαθέσιμος στις μάζες και δημιουργήθηκε η house και όλα τα είδη που οι άνθρωποι μπορούσαν να φτιάξουν σπίτι τους. Έγιναν πολλά πειράματα και όλα με κόσμο που χρησιμοποιούσε λογισμικά.

 

– Και τώρα είναι καλύτερα ή χειρότερα;

Με ενοχλεί όταν ο κόσμος ισχυρίζεται σήμερα ότι η μουσική είναι κακή. Πιστεύω ότι δεν ψάχνουν αρκετά, υπάρχουν τόσα ενδιαφέροντα πράγματα εκεί έξω. Έχω ένα πρόβλημα με τους υπολογιστές και τον τρόπο που χρησιμοποιούνται στις συναυλίες, με τον τρόπο που οι μουσικοί μπορεί να το κλέψουν και να κάνουν να φαίνεται ότι παίζουν ζωντανά. Με ένα λάπτοπ ποτέ δεν είσαι σίγουρος τι συμβαίνει.

 

Είμαι παιδί της εποχής μου και έμαθα ό,τι ήθελα να μάθω από φόρουμ, αγόρασα και έμαθα τα πάντα για τον εξοπλισμό μου στο Διαδίκτυο. Κατεβάζω άφθονη μουσική από το Soulseek ή την ακούω στο YouTube. Θα ήταν αδύνατο να την ανακαλύψει κάποιος διαφορετικά. Δεν θέλω να ζω στο παρελθόν τόσο πολύ αλλά το να σε εμπνέει νομίζω ότι είναι κουλ.

 

– Πώς βλέπεις το μέλλον της μουσικής;

Δεν έχω ιδέα, λιγότερα λάπτοπ, περισσότερα λάιβ, ελπίζω.

 

Info

Romantso & Kormoranos present:

Palmbomen II Live w/ Tendts & Giganta at Romantso

Δευτέρα 30/4, 21:00

Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα)

 

Οδηγός Μουσικής