Οι πόλεις της μουσικής-Λονδίνο

Οι πόλεις της μουσικής-Λονδίνο Facebook Twitter
0

Ένα από τα πιο αγαπημένα και συγκινησιακά φορτισμένα Kοντσέρτα για τσέλο, είναι το, πλήρες σε πηγαίο λυρισμό του και «εξομολογητική» διάθεση, Κοντσέρτο του Άγγλου σερ Έντουαρντ 'Ελγκαρ. Ενταγμένο στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραδίδεται στο σολιστικό ταλέντο του Α΄κορυφαίου τσελίστα της Ορχήστρας Γιάννη Τσιτσελίκη.

Στην ίδια συναυλία ο Γερμανός αρχιμουσικός Ντάνιελ Χούπερτ, Γενικός Μουσικός Διευθυντής της ιστορικής Ορχήστρας της γερμανικής πόλης Σβερίν, καθοδηγεί για πρώτη φορά την Κ.Ο.Α. στην ερμηνεία της περίφημης «Ιταλικής Συμφωνίας» του Φέλιξ Μέντελσον η οποία πρωτοπαίχθηκε στο Λονδίνο, όπου άλλωστε πολλά χρόνια αργότερα σπούδασε ο εξαιρετικός Έλληνας συνθέτης Κωστής Κριτσωτάκης.


Η μουσική του Κωστή Κριτσωτάκη γενικότερα, δεν μπορεί να ενταχτεί με ευκολία σε κάποιο μουσικό είδος ή ιδίωμα. Ο συνθέτης δημιουργεί έναν εντελώς προσωπικό ηχητικό κόσμο που πηγάζει μεν από τη συμφωνική μουσική, αλλά αντλεί έμπνευση κι από άλλες πηγές και είδη μουσικής.

Στη συναυλία θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση η Suite Giocosa του, έργο που, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, έχει εύθυμο χαρακτήρα και γράφτηκε για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2016. Είναι βασισμένη σε μεγάλο βαθμό σε παλαιότερο έργο του συνθέτη, στο μπαλέτο «Χάριν παιδιάς», το οποίο ο Κριτσωτάκης επεξεργάστηκε ξανά, προσθέτοντας νέο υλικό και δίνοντάς του μία εντελώς καινούρια, ολοκληρωμένη μορφή για συμφωνική ορχήστρα.

Το καλοκαίρι του 1918, ο κορυφαίος Άγγλος συνθέτης Έντουαρντ Έλγκαρ, παρά την κλονισμένη του υγεία, βρήκε το ψυχικό σθένος να αφοσιωθεί στη σύνθεση-με την οποία είχε ελάχιστα ασχοληθεί καθ' όλη τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Περίοπτη θέση μεταξύ των έργων που συνέθεσε εκείνη την περίοδο (μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι του 1919) έχει το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο που έμελλε να είναι η ύστατη, ολοκληρωμένη και μεγαλεπήβολη συμφωνική δημιουργία του. Το Κοντσέρτο παίχτηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο 1919 στο Queen's Hall από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, υπό τη μουσική διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη και με σολίστ τον Φέλιξ Σάλμοντ. Αν και η πρεμιέρα δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, κυρίως λόγω ελλιπούς προετοιμασίας της ορχήστρας το Κοντσέρτο του Έλγκαρ καθιερώθηκε τα επόμενα χρόνια ως ένα από τα δημοφιλέστερα του ρεπερτορίου του βιολοντσέλου.

Με στόχο τη διεύρυνση των μουσικών του οριζόντων, ο 20χρονος Φέλιξ Μέντελσον ταξίδεψε, από το Μάιο του 1830 και για αρκετούς μήνες, στις σημαντικότερες πόλεις της Ιταλίας (Ρώμη, Βενετία, Νάπολη, Μιλάνο κ.ά.). Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού ξεκίνησε τη σύνθεση της «Ιταλικής» Συμφωνίας, που απηχούσε -κατά τον ίδιο- τις εντυπώσεις του όχι μόνο από την ιταλική τέχνη και φύση αλλά και από τη ζωντάνια των ανθρώπων.

Το έργο ολοκληρώθηκε τελικώς το 1833 ώστε, κατόπιν παραγγελίας της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας του Λονδίνου, να παρουσιαστεί στη βρετανική πρωτεύουσα στις 13 Μαΐου της ίδιας χρονιάς με την Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας, υπό τη μουσική διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη. Παρά τη μεγάλη επιτυχία της πρεμιέρας της, η «Ιταλική» Συμφωνία συνέχισε να απασχολεί τον Μέντελσον ως το τέλος της ζωής του – η έκδοσή της έγινε μάλιστα τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, το 1851.


 

Κωστής Κριτσωτάκης  - Suite Giocosa, σε α΄εκτέλεση

Εντουαρντ Ελγκαρ (1857–1934) Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 85

Φέλιξ Μέντελσον (1809–1847) Συμφωνία αρ.4 σε λα μείζονα, έργο 90 «Ιταλική»

Σολίστ Γιάννης Τσιτσελίκης, βιολοντσέλο

Μουσική διεύθυνση Ντάνιελ Χούπερτ

Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία από το Νίκο Λαάρη για τους κατόχους εισιτηρίων.

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Subset Festival, η συναρπαστική σκηνή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας 

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Subset Festival: Η συναρπαστική μουσική του μέλλοντος είναι ήδη εδώ

Το φεστιβάλ νέας μουσικής παρουσιάζει καταξιωμένους καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής που συνομιλούν με τα νέα μέσα, αποκαλύπτοντας τις άπειρες δυνατότητες της σύγχρονης δημιουργίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

«Τουραντότ» και «Ριγολέττο» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, συναυλίες των Raining Pleasure και Stranglers, καθώς και οι κορυφαίοι Max Richter και Youssou N’Dour, είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στο ρωμαϊκό ωδείο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ