Ο Tyler the Creator είναι ανεπιθύμητος στην Βρετανία

Ο Tyler the Creator είναι ανεπιθύμητος στην Βρετανία Facebook Twitter
4

Ο Tyler the Creator ίσχυρίζεται όπως γράφει η Guardian ότι του απαγόρευσαν την είσοδο στην Βρετανία εξαιτίας της φύσης των στίχων του. Ο συν-ιδρυτής των Odd Future πρόσφατα ακύρωσε μια σειρά από εμφανίσεις του στην Βρετανία και την Ιρλανδία συμπεριλαμβανόμενων δύο εμφανίσεων του στο Reading και στο Leeds. Τουίταρε ότι αυτό έγινε επειδή οι αρχές δεν ήταν ευχαριστημένες με την θεματική των στίχων του.

Ο μάνατζερ του Christian Clancy εξήγησε τι συνέβη ακριβώς με μια ανάρτηση του στο tumblr. Γράφει:

«Έχουν απαγορεύσει την είσοδο στον Tyler στην Βρετανία για 3 μέχρι και 5 χρόνια σύμφωνα με ένα γράμμα του υπουργού Εξωτερικών της χώρας. Το γράμμα παραθέτει στίχους που έγραψε πριν από 6-7 χρόνια για τα άλμπουμ του ΄bastard’ και ‘goblin’ – δεν έχει γράψει παρόμοιους στίχους από τότε.  Το γράμμα επίσης επισημαίνει ότι η δουλειά του ‘προωθεί την βία και την έλλειψη ανεκτικότητας για την ομοφυλοφιλία’ και ‘καλλιεργεί το μίσος  με απόψεις που επιδιώκουν να προκαλέσουν τον κόσμο να προβεί σε τρομοκρατικές πράξεις’.

Ο Tyler συγκαταλέγεται σε μια σειρά από ράπερ που τους έχει απαγορευτεί η είσοδος στην Βρετανία. Και ο Busta Rhymes και ο Snoop Dogg έχουν πάθει το ίδιο στο παρελθόν από καταδίκες για ποινικά αδικήματα που είχαν διαπράξει στην Αμερική.

Το να δηλώσω ότι έχω συγχυστεί θα ήταν άκυρο. Μπορεί να φανταστεί κάποιος πώς είναι να σε κατηγορούν για πράγματα που έχεις πει όταν είσαι 18; Ο Tyler έχει επισκεφτεί την Βρετανία για πάνω από 20 φορές τα τελευταία 5 χρόνια χωρίς να γίνει κανένα επεισόδιο (συναυλίες, συναντήσεις, κτλ.) Νοικιάσαμε ένα σινεμά τον περασμένο μήνα στον Λονδίνο για να γίνει μια ιδιωτική προβολή του Napoleon Dynamite αποκλειστικά για τους φαν του. Στην κυριολεξία τον περασμένο μήνα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργείται ένα ευρύτερο θέμα ελευθερίας του λόγου που συμπεριλαμβάνει νέες παραμέτρους που γυρνάνε πίσω στον χρόνο χωρίς να αναγνωρίζουν την εξέλιξη. Στην πραγματικότητα τιμωρούν την εξέλιξη. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Tyler έχει γίνει μέρος ενός επιχειρήματος που εναντιώνεται σε αυτό που έχει εξελιχθεί σαν άνθρωπος. Πώς τιμωρείς κάποιος που έχει μεγαλώσει; Εφόσον το γράμμα αναγνωρίζει το γεγονός ότι έγραφε από την ματιά ενός χαρακτήρα που είχε δημιουργήσει, τότε αυτό πρέπει δεν πρέπει να ισχύει και για τους συγγραφείς;

Το γεγονός ότι έχει γίνει σε ένα άτομο που έχει αναγνωρίσει τα λάθη του και έχει εξελιχθεί πέρα από αυτά έχει χαθεί κάπου στην μετάφραση. Δεν πρέπει να αναγνωριστεί το γεγονός ότι ευαισθητοποιήθηκε και έκανε αλλαγές; Τι μήνυμα περνάει όλο αυτό; Είναι η φυλή ένας άμεσος ή έμμεσος παράγοντας καθόλου;»

Ο Tyler the Creator είναι ανεπιθύμητος στην Βρετανία Facebook Twitter

Ο Tyler συγκαταλέγεται σε μια σειρά από ράπερ που τους έχει απαγορευτεί η είσοδος στην Βρετανία. Και ο Busta Rhymes και ο Snoop Dogg έχουν πάθει το ίδιο στο παρελθόν από καταδίκες για ποινικά αδικήματα που είχαν διαπράξει στην Αμερική.

Παρόλα αυτά όμως o Tyler δεν έχει ποινικό μητρώο και εγκληματική συμπεριφορά. Οι αντιδράσεις οφείλονται καθαρά στο περιεχόμενο των στίχων του. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ράπερ από την Καλιφόρνια ακύρωσε την περιοδεία του στην Αυστραλία όταν μια φεμινιστική ομάδα ζήτησε από την κυβέρνηση να μην του εκδώσει βίζα για την είσοδο του στην χώρα. Η ομάδα Collective Shout αντέδρασε για τους στίχους του που αναφέρονταν σε βιασμό και βία ενάντια στις γυναίκες αλλά για μια παλιότερη συμπεριφορά του που είχε επιδείξει σε προηγούμενες περιοδείες του.

Όταν ο Tyler έπαιξε στο Glastonbury το 2013 έχει γίνει μια παρόμοια καμπάνια στην Βρετανία που τον κατηγορούσε ότι ωραιοποιούσε τον βιασμό στους στίχους του. Είχαν μαζευτεί μόνο 726 υπογραφές και ο ράπερ έπαιξε χωρίς να υπάρξει περαιτέρω πρόβλημα. Τον ίδιο χρόνο στην Αυστραλία είχε γίνει αναφορά στην αστυνομία για την συμπεριφορά του. Είχε επιτεθεί λεκτικά ενάντια στην Talitha Stone, ένα μέλος της Collective Shout που και τότε έκανε καμπάνια ενάντια στην εμφάνιση του στην χώρα.

Η Stone όπου ήταν ανάμεσα στο πλήθος κατά την διάρκεια της συναυλίας όπου ο Tyler έκανε τα βιτριολικά σχόλια, τον βιντεοσκόπησε να λέει: «Γ...η  σκύλα, εύχομαι να μπορούσε να με ακούσει που την λέω σκύλα, ηλίθια πόρνη. Ναι, έχω ένα sold-out σόου τώρα, σκύλα. Αυτό το γ...ο τραγούδι είναι αφιερωμένο σε σένα, γ...η τσούλα».

 

Ο Tyler the Creator είναι ανεπιθύμητος στην Βρετανία Facebook Twitter

Τα παράπονα για τον Tyler φαίνεται ότι πηγάζουν από τους στίχους του στο mixtape που κυκλοφόρησε το 2009 με τον τίτλο ‘Bastard’ που περιέχει προτάσεις όπως “you call this shit rape but I think that rape’s fun” (το λέτε αυτό βιασμό αλλά νομίζω ότι ο βιασμός έχει πλάκα) όπως επίσης αναφέρει ότι θέλει να βιάσει την Goldilocks και να αυτοκτονήσει μετά. Το μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ έχει γραφτεί όταν ο Tyler ήταν έφηβος και από τότε έχει γράψει ότι έχει προχωρήσει από τα συναισθήματα που εκφράζει εκεί μέσα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών συνήθως δεν σχολιάζει σε μεμονωμένες περιπτώσεις ;όταν αρνείται την είσοδο ενός άτομου στην Βρετανία. Εδώ έκανε μια εξαίρεση και ένας εκπρόσωπος τους,  έβγαλε την εξής  ανακοίνωση: «Το να έρχεσαι στην Βρετανία είναι ένα προνόμιο και περιμένουμε αυτοί που έρχονται εδώ να σέβονται και να έχουν τις ίδιες αξίες με εμάς. Ο Υπουργός εξωτερικών έχει την εξουσία να αφήνει έξω τα άτομα που θεωρεί ότι η παρουσία τους στην Βρετανία δεν συμβάλλει στο γενικό καλό ή όταν ο αποκλεισμός τους δικαιολογείται από λόγους δημοσίας τάξης». 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέλω να σας παρακαλέσω να μην παίρνετε τόσο πολλά ναρκωτικά

Μουσική / Ellen Allien: «Θέλω να σας παρακαλέσω να μην παίρνετε τόσο πολλά ναρκωτικά»

Η Γερμανίδα DJ, παραγωγός, remixer, διοργανώτρια πάρτι και ιδιοκτήτρια δύο επιδραστικών δισκογραφικών μιλά στη LiFO για το πώς η ηλεκτρονική μουσική παραμένει ένα άκρως πολιτικό κίνημα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Γιώτα Βέη: «Πόσο δύσκολο είναι να επιβληθείς με το δημοτικό τραγούδι!»

Μουσική / Γιώτα Βέη: «Πόσο δύσκολο είναι να επιβληθείς με το δημοτικό τραγούδι!»

Η σημαντική ερμηνεύτρια των παραδοσιακών μας τραγουδιών, η αυτοβιογραφία της οποίας πρόκειται να εκδοθεί προσεχώς, μας υποδέχεται στο φιλόξενο σπίτι της και μας διηγείται τις λεπτομέρειες της συναρπαστικής ζωής της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Είδαμε την συναυλία της Bjork, και ξετρελαθήκαμε

Radio Lifo / Ο θριάμβος της Björk στη Μαδρίτη: Δυο συντάκτες της LIFO ήταν εκεί (και παραληρούν)

Με αφορμή τη συναυλία «Cornucopia» που παρακολούθησαν στη Μαδρίτη, ο Τάσος Μπρεκουλάκης και ο Νίκος Ευσταθίου, δύο superfans της Björk, εξηγούν πώς ανέπτυξαν τη διαχρονική αγάπη τους για εκείνη, γιατί έχασαν το μυαλό τους με την οπτικοακουστική ουτοπία που παρουσίασε επί σκηνής και γιατί η avant-garde Ισλανδή καλλιτέχνιδα εξακολουθεί να παραμένει μισό αιώνα μπροστά από την εποχή της.
THE LIFO TEAM
Aποκλειστικό: Το τελευταίο, αδημοσίευτο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Μουσική / Aποκλειστικό: Το τελευταίο, αδημοσίευτο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Το τελευταίο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου, με αδημοσίευτη, ακυκλοφόρητη μουσική του, για πρώτη φορά στο Ευγενίδειο Πλανητάριο, στην ταινία του αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξάνεμος: Ένα μυστικό φεστιβάλ για τη Χίο που γκρεμίζεται και για τους ανθρώπους που την αγάπησαν

Μουσική / Αξάνεμος: Ένα μυστικό φεστιβάλ για τη Χίο που γκρεμίζεται

Χωρίς διαφήμιση και χωρίς χορηγίες, στη μνήμη του καλλιτέχνη Γιώργου Περαντάκου, ο Σύλλογος της Καλαμωτής Χίου εξακολουθεί, μέσω μιας καλοκαιρινής γιορτής, να μιλά για το πρόβλημα με τα ερείπια που καταρρέουν στο χωριό.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το Μουσείο “Μαρία Κάλλας” ανοίγει τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας

Αθήνα / Το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» ανοίγει τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας

Πολύτιμο ιστορικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα, σπάνιες ζωντανές ηχογραφήσεις, μοναδική συλλογή δίσκων και προσωπικά αντικείμενα της μεγάλης σοπράνο θα στεγαστούν στο νεοκλασικό της οδού Μητροπόλεως.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η σαρωτική επιτυχία της alt-right country και η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας

Μουσική / Η σαρωτική επιτυχία της alt-right country και η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας

Αυτό που συμβαίνει με τις country επιτυχίες στην Αμερική είναι πρωτοφανές. Η επιστροφή στην παράδοση είναι στενά συνδεδεμένη με τη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας κι αυτό φαίνεται πλέον και στην ποπ που κυριαρχεί.
M. HULOT

σχόλια

4 σχόλια
ακομα μια περιπτωση ανωριμου ανασφαλους ατομου με κρυφομομοφυλοφιλικα αποθημενα, ο οποιος δειχνει τον ανδρισμο του (μη χε...) χτυπωντας το στηθος του, βριζωντας γκει αντρες και υποτιμωντας γυναικες..και για να ασχολουντε μαζι του βεβαιως!! ναι οκ νταρλινγκ κατσε στη χωρα σου, η Βρετανια ειναι γεματη απο τέτοιους σαν κ σενα!! θενκς!!
Το ραπ εχει δικο του κωδικα και σαν μουσικη, ειναι απο μονο του επανασταση τουλαχιστον ηταν μεχρι μπει τοσο δυναμικα στο mainstream.Οσοι δεν ξερουν τον κωδικα αυτο , τις μεταφορες και το υφος που μπορει να εχει καλα θα κανουν να μην εκφερουν αποψη
Τουλάχιστον νά'γραφε και μουσική... Κάτι γάτες που μαλώνουν γύρω απο σκουπιδοντενεκέδες που χτυπάνε μεταξύ τους. Φυσικό είναι - άν δέν προκαλέσεις άγαρμπα με τους στίχους ή τις δηλώσεις ή τα ρούχα ή κάτι άλλο, θα διαρκέσει το πολύ κάνα χρόνο η "τέχνη" σου. Άϊντε λοιπόν, κούνα τον κώλο, φτύσε λιγάκι, βρίσε, δείξ'τα, πιάσ'τα, ούρλιαξε, γκάριξε, πήδα σά μαϊμού, χώσ'τα στους γκαίυ, βάρα λιγάκι τη φίλη σου, βάλε την τροχαία Μαλιμπού να σου κόψει κανα δυό κλήσεις για υπερβολική με μέθη, άιντε και κάνα στίχο για την πρέζα και τα όπλα και θα μείνεις λίγα χρονάκια ακόμα στον αφρό.