Ο Forest Swords επιστρέφει στην Αθήνα για ακόμα ένα live που θα μας κάνει να παραμιλάμε

Ο Forest Swords επιστρέφει στην Αθήνα για ακόμα ένα live που θα μας κάνει να παραμιλάμε Facebook Twitter
«Αν μια μέρα χάσω εντελώς την ακοή μου, τουλάχιστον θα έχω δημιουργήσει πράγματα για τα οποία είμαι περήφανος» έχει πει.
0

Ο Forest Swords μπορεί να έβγαλε ένα εξαιρετικό EP στην αρχή της καριέρας του που αμέσως έκανε τους πάντες να παραμιλούν για τον μυστηριώδη αυτό νεαρό μουσικό, στην Ελλάδα όμως έγινε γνωστός κυρίως από τις ζωντανές εμφανίσεις του. Σε κάθε του συναυλία έχτιζε ένα σταθερό κοινό που από στόμα σε στόμα συνεχώς αυξανόταν. Η πιο σημαντική στιγμή του εδώ ήταν η περσινή του εμφάνιση στο χειμερινό Plisskën ως headliner. Είχε κλέψει όμως τις εντυπώσεις το 2014 με μια καταπληκτική sold-out εμφάνιση στο six d.o.g.s. Φέτος κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ του που έχει τίτλο «Compassion» και επιστρέφει για άλλη μια φορά στον χώρο που εδραίωσε τη φήμη του στη χώρα μας στις 27 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε αυτά είναι 10 πράγματα που πρέπει να ξέρει κάποιος για τον πιο ανερχόμενο Βρετανό μουσικό των τελευταίων χρόνων.


1.

«Forest Swords» ονομάζεται το σόλο πρότζεκτ του Matthew Barnes. Γεννήθηκε στο Wirral, μια μικρή πόλη στο Λίβερπουλ δίπλα στον ποταμό Mersey. Από την ίδια πόλη βγήκαν και οι Coral, η γνωστή brit pop μπάντα των '00s. Εκτός από τη μουσική, ασχολείται και με τα εικαστικά. Τις περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή του τις μαθαίνεις μέσα από συνεντεύξεις. Είναι 32 χρονών.

2.

Στις συναυλίες εμφανίζεται ντουέτο μαζί με έναν μπασίστα, τον James Freeman. Οι δυο τους μοιάζουν τόσο πολύ, που συχνά τους μπερδεύει κανείς, θεωρώντας τους αδέρφια.

Όταν τον απέλυσαν από τη θέση του γραφίστα το 2008 και είχε άπλετο ελεύθερο χρόνο αποφάσισε να μάθει να χειρίζεται διάφορα μουσικά λογισμικά. Μέχρι τότε δεν είχε ασχοληθεί καθόλου με τη μουσική.

3.

Παλιότερα, ο Matthew Barnes ασχολούνταν με την εικονογράφηση. Έχει δουλέψει ως γραφίστας στα περιοδικά «Creative Review», «Grafik» και «Dazed & Confused». Έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι το design και οι εικαστικές τέχνες αποτελούν βασικές επιρροές της μουσικής του. Έχει σχεδιάσει ο ίδιος το artwork όλων των άλμπουμ του. Μάλιστα, έχει αναγνωριστεί για τη συγκεκριμένη του ιδιότητα.

4.

Έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ μέχρι στιγμής. Το «Engravings» το 2013 και το «Compassion» το 2017. Άρχισε όμως να ακούγεται στον μουσικό Τύπο από το πρώτο του EP, το «Dagger Paths» (2010), στο οποίο πειραματιζόταν με τον dub ηχο και το R&B με άκρως ατμοσφαιρικά αποτελέσματα. Πήρε διθυραμβικές κριτικές. Αν και ήταν EP, αργότερα, μέσα στον ίδιο χρόνο, κυκλοφόρησε με έξτρα κομμάτια που έδωσαν στο FACT την ευκαιρία να το συμπεριλάβει στις λίστες του, ανακηρύσσοντάς το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς. Τις ίδιες υψηλές βαθμολογίες πήραν και τα επόμενα άλμπουμ του.

5.

Στο Pitchfork είχαν ενθουσιαστεί τόσο πολύ με την περίπτωσή του και το «Dagger Paths», που έγραψαν ότι ανήκει σε μια νέα γενιά μουσικών παραγωγών, μαζί με τους James Blake, Mount Kimbie, Bon Iver, Burial και Four Tet.

6.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του «Engravings» αντιμετώπισε προβλήματα ακοής. Μάλιστα ήταν τόσο σοβαρά, που σκεφτόταν να εγκαταλείψει εντελώς το πρότζεκτ. Ταυτόχρονα, όμως, επηρεάστηκε πολύ από τον θάνατο ενός καθηγητή και μέντορά του όταν σπούδαζε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Λίβερπουλ και οι αναμνήσεις από τη διδασκαλία του τον έκαναν να ολοκληρώσει το άλμπουμ. Μέχρι και σήμερα πάσχει από εμβοές, ένα συνεχές κουδούνισμα στ' αυτιά του, που εκτός από προβλήματα στον ύπνο, προκαλούν προβλήματα και στη δουλειά του. «Αν μια μέρα χάσω εντελώς την ακοή μου, τουλάχιστον θα έχω δημιουργήσει πράγματα για τα οποία είμαι περήφανος» έχει πει.

7.

Απέκτησε την πρώτη του κιθάρα όταν ήταν 11 χρονών, αλλά πιο σημαντική στιγμή θεωρεί όταν στην ηλικία των 12 του πήραν δώρο ένα τετρακάναλο μαγνητόφωνο και ξεκίνησε να παίζει με τους ήχους και τον τρόπο που ακούγονται. Όταν τον απέλυσαν από τη θέση του γραφίστα το 2008 και είχε άπλετο ελεύθερο χρόνο αποφάσισε να μάθει να χειρίζεται διάφορα μουσικά λογισμικά. Μέχρι τότε δεν είχε ασχοληθεί καθόλου με τη μουσική.

8.

Μεγάλωσε ακούγοντας Deftones και Aphex Twin. Οι κυριότερες επιρροές του είναι o DJ Shadow, οι Portishead και οι Massive Attack. Συνεργάστηκε, μάλιστα, με τον 3D/Robert del Naja και τον Young Fathers στο σάουντρακ της μικρού μήκους ταινίας «La Fête (est finie)» (2015) που αφορά την κλιματική αλλαγή. Έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ότι γενικά δεν ακούει πολλή μουσική, όσο περίεργο κι αν είναι αυτό.

Ο Forest Swords επιστρέφει στην Αθήνα για ακόμα ένα live που θα μας κάνει να παραμιλάμε Facebook Twitter
Για να προωθήσει το τελευταίο του άλμπουμ, ο Barnes χρησιμοποίησε την εφαρμογή WhatsApp. Με αυτήν έστελνε κομμάτια απευθείας στους φαν του.

9.

Άλλα πρότζεκτ στα οποία έχει συνεργαστεί είναι το σάουντρακ του «In the robot skies», της πρώτης ταινίας που γυρίστηκε με drones (2016). Έχει γράψει χορευτική μουσική με το «Shrine», ενώ ανέλαβε να συνθέσει μουσική για το τρέιλερ ενός από τα πιο γνωστά βιντεοπαιχνίδια της Ubisoft, το «Assassins Creed Rogue». Για δύο χρονιές, το 2011 και το 2012, συμμετείχε στο «Ground Rhythms», ένα εικαστικό ηχητικό πρότζεκτ, με σκοπό να συνθέσει μουσική που θα ακουστεί μόνο μία φορά και μετά θα χαθεί.

10.

Για να προωθήσει το τελευταίο του άλμπουμ, ο Barnes χρησιμοποίησε την εφαρμογή WhatsApp. Με αυτήν έστελνε κομμάτια απευθείας στους φαν του. Αν και του αρέσει πολύ να παίζει ζωντανά και να παίρνει άμεσα feedback, πιστεύει ότι η διαδικτυακή επικοινωνία είναι το ίδιο σημαντική με κάθε φυσική επαφή. «Γνωρίζω αρκετό κόσμο που έχει διαδικτυακές φιλίες και σχέσεις που αξίζουν όσο και οι αληθινές εμπειρίες».


 

 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ