Ο Bob Dylan στο ''Shadows in the night'' τραγουδά Frank Sinatra

Ο Bob Dylan στο ''Shadows in the night'' τραγουδά Frank Sinatra Facebook Twitter
0

Ο Bob Dylan στο ''Shadows in the night'' τραγουδά Frank Sinatra Facebook Twitter

 

Ταυτίζομαι κι εγώ με τη γνώμη των ξένων μουσικοκριτικών που ήδη έγραψαν τα καλύτερα για το ολοκαίνουργιο άλμπουμ του Bob Dylan. Στην πλειοψηφία, πάντως, των Ελλήνων συναδέλφων δεν πολυάρεσε και μπορώ να καταλάβω το γιατί, αν και δεν είναι αυτό το θέμα του άρθρου.

 

Εμένα πάλι μού άρεσε και πολύ μάλιστα, όπως μου είχε αρέσει και το άλμπουμ ''Kisses on the bottom'' (2012) του Paul McCartney, μέσα στο οποίο ο Sir Paul επανεξέταζε jazz standards περασμένων δεκαετιών. Μπορώ να θυμηθώ και εκείνο το φοβερό άλμπουμ από το μακρινό 1968, το ''Cruising with Ruben & The Jets'' των Frank Zappa & The Mothers of Invention, όπου ο Zappa παρουσίαζε μια σειρά πρωτότυπων και ελαφρώς σατιρικών τραγουδιών, καταθέτοντας ένα φόρο τιμής όμως στο doo-wop ιδίωμα της δεκαετίας του 1950.

 

Όπως και νά'χει, ο Dylan είναι ο Dylan και στα 74 χρόνια του μπορεί να κάνει ό,τι του καπνίσει. Ένα άλμπουμ, ας πούμε, σαν το ''Shadows in the night'' θα ήταν αδιανόητο για τη δισκογραφία του στα 60s - 70s. Σήμερα, όμως, κανείς δε μπορεί να του στερήσει το δικαίωμα της νοσταλγίας για μία περίοδο της ζωής του που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

 

Πέρα όμως απ' αυτό το πρώτο ''λογικό'' επιχείρημα, το ''Shadows in the night'' διακρίνεται και από μία μεγάλη τολμηρότητα: Περιέχει 10 τραγούδια που σφράγισε με τη φωνή και την ερμηνεία του ο Frank Sinatra, ο ''μεγαλύτερος τραγουδιστής του 20ου αι.'', συμφώνως με τον Αμερικανό μουσικογράφο Robert Thomas Christgau. Δεδομένου, λοιπόν, του ό,τι μόνο τραγουδιστή καλλίφωνο δεν τον λες τον Dylan, ειδικά τώρα, σίγουρα ήταν τολμηρό εκ μέρους του που διάλεξε στον 36ο προσωπικό του δίσκο να ερμηνεύσει Frank Sinatra!

 

Ο Bob Dylan στο ''Shadows in the night'' τραγουδά Frank Sinatra Facebook Twitter

 

Πόσω μάλλον όταν δεν έχει καμία διάθεση να τα σατιρίσει ή να τα αποδομήσει ως τραγούδια β΄διαλογής. Μα, κάθε άλλο, πρόκειται για τραγουδάρες: Το ''I'm a fool to want you'', που ανοίγει το άλμπουμ, το έχουν τραγουδήσει οι πάντες, ενώ αξεπέραστη είναι κατά τη γνώμη μου η εκτέλεση της Billie Holiday από τα 1958. Το ''The night we called it a day'' που έρχεται από τα 1941 επανεκτελέστηκε πρόσφατα σχετικά από τη Diana Krall και τον Βραζιλιάνο Celso Fonseca. Το ''Stay with me'' τραγουδήθηκε από τον Sinatra στο δίσκο του, ''Sinatra ΄65: The singer today'' (1965), άρα αποτελεί κομμάτι - ''σύγχρονο'' του νεαρού τότε Dylan. Το ''Autumn leaves'' με τους στίχους του Jacques Prevert είναι ακόμη ένα all time classic και πριν από τον Dylan το ηχογράφησαν η Edith Piaf, ο Nat King Cole, αλλά και ο Eric Clapton. Το ''Why try to change me now'' ανήκει σε ένα δίσκο του Sinatra του 1959, τον οποίο ο ερμηνευτής είχε χαρακτηρίσει ''συλλογή με τραγούδια κατάλληλα για αυτοκτονία''. Το ''Some enchanted evening'' που ηχογραφήθηκε από τον Sinatra τρεις φορές (το 1949, το '63 και το ΄67) είναι το hit που διέγραψε αυτόνομη πορεία μέσα από το μιούζικαλ ''South Pacific'' των Oscar Hammerstein II - Richard Rodgers. Το ''Full moon and empty arms'' ήταν μεγάλη επιτυχία για τον Sinatra του 1945, εμπνευσμένο μουσικά από το ''Κονσέρτο Νο 2'' για πιάνο του Rachmaninoff. Το ''Where are you?'' προέρχεται από τον κινηματογράφο της δεκαετίας του 1930, τραγουδήθηκε μεταξύ άλλων από την Aretha Franklin, τη Brenda Lee και τη Shirley Bassey, ενώ ο Sinatra έδωσε τον ίδιο τίτλο και στο προσωπικό του άλμπουμ του 1957, που το περιείχε. Το πιο παλιό τραγούδι που διάλεξε να πει, πάντως, ο Dylan είναι το ''What'll I do'', γραμμένο από τον Irving Berlin στα 1923 και ηχογραφημένο με τη φωνή του Sinatra το ΄47 και το ΄62. Τέλος, το ''That lucky old sun'' είναι τραγούδι του 1949 που το είπε εκείνη τη χρονιά ο Sinatra, μην καταφέρνοντας ωστόσο να ''χτυπήσει'' τη βερσιόν του Frankie Laine.

 

Όλο αυτό το υλικό ερμηνεύει ο Bob Dylan του 2015, καταθέτοντας ερμηνείες ψυχωμένες, με τη συμβολή της μπάντας του: τρεις κιθάρες (Donny Herron, Stu Kimball, Charlie Sexton), ένα μπάσο (Tony Garnier) και κρουστά (George C. Receli). Υπάρχουν κι άλλοι μουσικοί που τον συνοδεύουν στις ηχογραφήσεις κυρίως στα απαραίτητα πνευστά.

 


 

Ο Bob Dylan ερμηνεύει Frank Sinatra, λοιπόν, και με την ίδια λογική δεν ξέρω πως θα ακουγόταν ένας ελληνικός τέτοιος δίσκος με τον Διονύση Σαββόπουλο να ερμηνεύει Στέλιο Καζαντζίδη, αντίστοιχα. Αυτό που ξέρω είναι πως εδώ ο Dylan τραγουδάει σαν ερωτευμένος ηλικιωμένος, που το ερωτικό του συναίσθημα δύναται να μας συγκινήσει. Ένα συναίσθημα που ενδεχομένως να το ζει από απόσταση πλέον ο ίδιος, καθώς τον βλέπουμε στο καλαίσθητο εξώφυλλο να στοχάζεται σαν πίσω από κάγκελα.

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορμί κι αλάτι, Μπέσσυ μου!

Οι Αθηναίοι / Κορμί κι αλάτι, Μπέσσυ μου!

Η καριέρα της μετράει πάνω από μισό αιώνα. Αν και έχει να βγάλει δίσκο από το 1983, τα τραγούδια που ηχογράφησε μέσα σε μια δεκαετία έχουν απήχηση σήμερα σε 17χρονα παιδιά, κι αυτό την κάνει να νιώθει έφηβη. Η Μπέσσυ Αργυράκη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Olivia Dean: Η νέα σταρ της βρετανικής ποπ

Μουσική / Mόνο η Olivia Dean κρατήθηκε απέναντι στην καταιγίδα των hits της Taylor Swift

Μια 26χρονη τραγουδοποιός από το Λονδίνο που καταφέρνει να κρατά γερά τις υψηλές θέσεις της στα charts, με έναν ήχο που ισορροπεί μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Bonus για σήμερα: ο νέος δίσκος των Dury Dava.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
SANDWELL DISTRICT INTERVIEW

Μουσική / Οι Sandwell District φτιάχνουν τέκνο σαν να προσεύχονται

O Regis και ο Function, δύο από τους πρωτεργάτες του πρότζεκτ που εξελίχθηκε σε διεθνές underground δίκτυο, με αφορμή την εμφάνισή τους στην Αθήνα μιλούν στη LiFO για την επανένωσή τους, την τέκνο σήμερα και τον καινούργιο τους δίσκο.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
KET: «Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να υπάρχουμε τόσα χρόνια είναι ένα μικρό θαύμα»

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων / KET: «Καταφέραμε να υπάρχουμε τόσα χρόνια, κι αυτό είναι ένα μικρό θαύμα»

Μια μεγάλη συζήτηση για την ιστορία του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων, ενός από τους βασικούς πυρήνες της πειραματικής και ανεξάρτητης μουσικής σκηνής της πόλης και όχι μόνο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
102΄ με την Tάμτα και την Ανίτα Ρατσβελισβίλι

Μουσική / Tάμτα - Ανίτα Ρατσβελισβίλι: «Μάθαμε να ζούμε με το τραύμα»

Δυο διάσημες και πετυχημένες Γεωργιανές συναντιούνται στην ΕΛΣ και μιλούν για τις δυσκολίες που τις διαμόρφωσαν και την κουλτούρα της χώρας τους, που την κουβαλάνε μαζί τους παντού, ακόμα και όταν τις πληγώνει.
M. HULOT