Ο Bob Dylan στο ''Shadows in the night'' τραγουδά Frank Sinatra

Ο Bob Dylan στο ''Shadows in the night'' τραγουδά Frank Sinatra Facebook Twitter
0

Ο Bob Dylan στο ''Shadows in the night'' τραγουδά Frank Sinatra Facebook Twitter

 

Ταυτίζομαι κι εγώ με τη γνώμη των ξένων μουσικοκριτικών που ήδη έγραψαν τα καλύτερα για το ολοκαίνουργιο άλμπουμ του Bob Dylan. Στην πλειοψηφία, πάντως, των Ελλήνων συναδέλφων δεν πολυάρεσε και μπορώ να καταλάβω το γιατί, αν και δεν είναι αυτό το θέμα του άρθρου.

 

Εμένα πάλι μού άρεσε και πολύ μάλιστα, όπως μου είχε αρέσει και το άλμπουμ ''Kisses on the bottom'' (2012) του Paul McCartney, μέσα στο οποίο ο Sir Paul επανεξέταζε jazz standards περασμένων δεκαετιών. Μπορώ να θυμηθώ και εκείνο το φοβερό άλμπουμ από το μακρινό 1968, το ''Cruising with Ruben & The Jets'' των Frank Zappa & The Mothers of Invention, όπου ο Zappa παρουσίαζε μια σειρά πρωτότυπων και ελαφρώς σατιρικών τραγουδιών, καταθέτοντας ένα φόρο τιμής όμως στο doo-wop ιδίωμα της δεκαετίας του 1950.

 

Όπως και νά'χει, ο Dylan είναι ο Dylan και στα 74 χρόνια του μπορεί να κάνει ό,τι του καπνίσει. Ένα άλμπουμ, ας πούμε, σαν το ''Shadows in the night'' θα ήταν αδιανόητο για τη δισκογραφία του στα 60s - 70s. Σήμερα, όμως, κανείς δε μπορεί να του στερήσει το δικαίωμα της νοσταλγίας για μία περίοδο της ζωής του που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

 

Πέρα όμως απ' αυτό το πρώτο ''λογικό'' επιχείρημα, το ''Shadows in the night'' διακρίνεται και από μία μεγάλη τολμηρότητα: Περιέχει 10 τραγούδια που σφράγισε με τη φωνή και την ερμηνεία του ο Frank Sinatra, ο ''μεγαλύτερος τραγουδιστής του 20ου αι.'', συμφώνως με τον Αμερικανό μουσικογράφο Robert Thomas Christgau. Δεδομένου, λοιπόν, του ό,τι μόνο τραγουδιστή καλλίφωνο δεν τον λες τον Dylan, ειδικά τώρα, σίγουρα ήταν τολμηρό εκ μέρους του που διάλεξε στον 36ο προσωπικό του δίσκο να ερμηνεύσει Frank Sinatra!

 

Ο Bob Dylan στο ''Shadows in the night'' τραγουδά Frank Sinatra Facebook Twitter

 

Πόσω μάλλον όταν δεν έχει καμία διάθεση να τα σατιρίσει ή να τα αποδομήσει ως τραγούδια β΄διαλογής. Μα, κάθε άλλο, πρόκειται για τραγουδάρες: Το ''I'm a fool to want you'', που ανοίγει το άλμπουμ, το έχουν τραγουδήσει οι πάντες, ενώ αξεπέραστη είναι κατά τη γνώμη μου η εκτέλεση της Billie Holiday από τα 1958. Το ''The night we called it a day'' που έρχεται από τα 1941 επανεκτελέστηκε πρόσφατα σχετικά από τη Diana Krall και τον Βραζιλιάνο Celso Fonseca. Το ''Stay with me'' τραγουδήθηκε από τον Sinatra στο δίσκο του, ''Sinatra ΄65: The singer today'' (1965), άρα αποτελεί κομμάτι - ''σύγχρονο'' του νεαρού τότε Dylan. Το ''Autumn leaves'' με τους στίχους του Jacques Prevert είναι ακόμη ένα all time classic και πριν από τον Dylan το ηχογράφησαν η Edith Piaf, ο Nat King Cole, αλλά και ο Eric Clapton. Το ''Why try to change me now'' ανήκει σε ένα δίσκο του Sinatra του 1959, τον οποίο ο ερμηνευτής είχε χαρακτηρίσει ''συλλογή με τραγούδια κατάλληλα για αυτοκτονία''. Το ''Some enchanted evening'' που ηχογραφήθηκε από τον Sinatra τρεις φορές (το 1949, το '63 και το ΄67) είναι το hit που διέγραψε αυτόνομη πορεία μέσα από το μιούζικαλ ''South Pacific'' των Oscar Hammerstein II - Richard Rodgers. Το ''Full moon and empty arms'' ήταν μεγάλη επιτυχία για τον Sinatra του 1945, εμπνευσμένο μουσικά από το ''Κονσέρτο Νο 2'' για πιάνο του Rachmaninoff. Το ''Where are you?'' προέρχεται από τον κινηματογράφο της δεκαετίας του 1930, τραγουδήθηκε μεταξύ άλλων από την Aretha Franklin, τη Brenda Lee και τη Shirley Bassey, ενώ ο Sinatra έδωσε τον ίδιο τίτλο και στο προσωπικό του άλμπουμ του 1957, που το περιείχε. Το πιο παλιό τραγούδι που διάλεξε να πει, πάντως, ο Dylan είναι το ''What'll I do'', γραμμένο από τον Irving Berlin στα 1923 και ηχογραφημένο με τη φωνή του Sinatra το ΄47 και το ΄62. Τέλος, το ''That lucky old sun'' είναι τραγούδι του 1949 που το είπε εκείνη τη χρονιά ο Sinatra, μην καταφέρνοντας ωστόσο να ''χτυπήσει'' τη βερσιόν του Frankie Laine.

 

Όλο αυτό το υλικό ερμηνεύει ο Bob Dylan του 2015, καταθέτοντας ερμηνείες ψυχωμένες, με τη συμβολή της μπάντας του: τρεις κιθάρες (Donny Herron, Stu Kimball, Charlie Sexton), ένα μπάσο (Tony Garnier) και κρουστά (George C. Receli). Υπάρχουν κι άλλοι μουσικοί που τον συνοδεύουν στις ηχογραφήσεις κυρίως στα απαραίτητα πνευστά.

 


 

Ο Bob Dylan ερμηνεύει Frank Sinatra, λοιπόν, και με την ίδια λογική δεν ξέρω πως θα ακουγόταν ένας ελληνικός τέτοιος δίσκος με τον Διονύση Σαββόπουλο να ερμηνεύει Στέλιο Καζαντζίδη, αντίστοιχα. Αυτό που ξέρω είναι πως εδώ ο Dylan τραγουδάει σαν ερωτευμένος ηλικιωμένος, που το ερωτικό του συναίσθημα δύναται να μας συγκινήσει. Ένα συναίσθημα που ενδεχομένως να το ζει από απόσταση πλέον ο ίδιος, καθώς τον βλέπουμε στο καλαίσθητο εξώφυλλο να στοχάζεται σαν πίσω από κάγκελα.

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ