Μισείτε το Despacito; Ιδού ο τεκμηριωμένος λόγος!

Μισείτε το Despacito; Ιδού ο τεκμηριωμένος λόγος! Facebook Twitter
4
Μισείτε το Despacito; Ιδού ο τεκμηριωμένος λόγος! Facebook Twitter

Το αγαπημένο site των μουσικόφιλων ClassicFm.com δημοσίευσε μία τεκμηριωμένη εξήγηση του γιατί το megahit του φετινού καλοκαιριού Despacito έχει τρελάνει τον κόσμο, μεταφορικά και κυριολεκτικά, και σας την παραθέτουμε με αναστεναγμό ανακούφισης που η ενόχληση που μας προκαλεί έχει θεωρητική βάση.

Είναι πλέον σαφές πως δεν αγαπάνε όλοι το 'Despacito' - και πιστεύουμε πως γνωρίζουμε το γιατί. Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να το εξηγήσει είναι λίγες γνώσεις μουσικής θεωρίας...

Από την στιγμή που το κομμάτι αυτό έγινε viral, οι κριτικές που έχουν δημοσιευθεί είναι άπειρες. Φυσικά όλοι του αποδίδουν τον τίτλο του αναπόφευκτου θερινού soundtrack για το 2017. Ε και; Κάθε χρόνο υπάρχει και μια τέτοια καλοκαιρινή επιτυχία. Από το το Get Lucky των Daft Punk στο "Ακούγοντας τον πρώτο κούκο της άνοιξης" του Φρεντερίκ Ντέλιους (εντάξει, αστειευόμαστε λίγο εδώ), κάθε καλοκαίρι χρειάζεται τον ύμνο του. Φέτος ο κλήρος έλαχε στους Luis Fonsi και Daddy Yankee (και τον Justin Bieber) και τον παιάνα τους για την "υπέρβαση των ορίων κινδύνου".

 

Luis Fonsi ft Daddy Yankee - 'Despacito'

Από μουσικής απόψεως είναι σαφές πως πρόκειται για μια απίστευτα απλή σύνθεση. Απλή, κάτι που συνεπάγεται ότι προσφέρεται απλόχερα για διασκευές. Ήδη έχουν εμφανιστεί διασκευές του σε κάθε δυνατό είδος μουσικής (προφανώς ο ClassicFm.com ενθουσιάστηκε περισσότερο με τις κλασσικές διασκευές του), οι οποίες αναμφίβολα διευκολύνονται από την εγγενή απλοϊκότητα του άσματος. Οποιοσδήποτε ξέρει τέσσερα ακόρντα στην κιθάρα μπορεί να το παίξει. 

Δείτε εδώ τους θαυμάσιους τρόπους με τους οποίους έχει διασκευαστεί:

 

Despacito - Brooklyn Duo

 

Ο Rob Landes παίζει το Despacito σε ένα βιολί του 18ου αιώνα αξίας 1,2 εκατ. δολαρίων

Θα παρατηρήσατε ότι σε κάθε μία από τις διασκευές αυτές η μελωδία είναι εκείνη στην οποία παραμένουν πιστοί οι μουσικοί. Τα ακόρντα που στηρίζουν το τραγούδι είναι τόσο απλά (Σι μινόρε - Σολ - Ρε - Λα), διατρέχουν με άπειρες εμφανίσεις την ιστορία της ποπ μουσικής, σε βαθμό που μπορεί κανείς να υποθέσει πως το κοινό θα συμπληρώσει τα κενά χωρίς καν να ακούσει τις νότες, επιτρέποντας στη μελωδία να πάει όπου θέλει (εντός λογικών πλαισίων).

Ωστόσο πολλοί άνθρωποι το μισούν. Σε αντίθεση με πλείστα άλλα καλοκαιρινά χιτάκια, το 'Despacito' απ' ότι φαίνεται έχει εξαγριώσει εξίσου μεγάλο αριθμό ακροατών με εκείνους που το απολαμβάνουν. Αυτή τη στιγμή στο επίσημο βίντεο του τραγουδιού στο YouTube ο αριθμός των χρηστών που έχει πατήσει το κουμπί του "δεν μου αρέσει" έχει ξεπεράσει τις 500.000, και τα σχόλια από κάτω είναι ένα συνονθύλευμα άσχετων, ακατανόητων και λατρευτικών σχολίων και βαθιάς απορίας πως μπορεί οποιοσδήποτε να το θεωρεί ακροάσιμο. Αυτή η τελευταία κατηγορία αντιδράσεων είναι και η πιο ενδιαφέρουσα καθώς εκείνοι που το βρίσκουν αφόρητο συνεισέφεραν στην δημοφιλία του με την απέχθεια τους. 

 Η επανάληψη των ακόρντων αγγίζει τον μνημειώδη αριθμό των 25 φορών κατά την διάρκεια του. Θα λέγαμε λοιπόν πως είναι λίγο σπαστικό να προβλέπεις με ακρίβεια 25 φορές συναπτά την τροπή που θα πάρει η μελωδία ενός τραγουδιού.

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει διαχρονικά. Πολλά από τα δημοφιλέστερα κομμάτια στην ιστορία της μουσικής, δέχθηκαν μύδρους από το κοινό και τους κριτικούς. Τα προφανή παραδείγματα είναι η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Στραβίνσκι, (προκάλεσε ακόμα και συμπλοκές), η 1η Συμφωνία του Ραχμάνινοφ (κατακρεουργήθηκε από τον Τύπο), η Λα Μποέμ (το κοινό την υποδέχθηκε με παγερή αδιαφορία) και πολλά άλλα μουσικά έργα, τα οποία επικρίθηκαν με ποικίλους τρόπους, αλλά άντεξαν στον χρόνο. Ίσως πιστεύετε πως είναι υπερβολή να εξισώνουμε ένα καλοκαιρινό ποπ κομμάτι που πάσχει από βαριά επιρροή της cumbia όπως το 'Despacito' με κάποια από τα σπουδαιότερα έργα κλασσικού ρεπερτορίου των τελευταίων αιώνων, ωστόσο η αρχή παραμένει η ίδια. Διαίρεσε το κοινό σου κι έχεις εξασφαλισμένη την δημοσιότητα.

Φυσικά βοηθάει κι ο Justin Bieber. Ναι, τα Ισπανικά του δεν είναι σπουδαία. Ποιος νοιάζεται όμως; Ο πρίγκηπας της ποπ που λατρεύει τον Μπετόβεν φέρει την έγκριση του ClassicFm.com (ως επί το πλείστον) οπότε χαιρόμαστε που τον ακούμε κι εκεί. Τα φωνητικά του έχουν εν γένει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, και πλέον έχουν αποκτήσει χαρακτήρα. Φυσικά στην εν λόγω περίπτωση δεν καλείται να κάνει και πολλά, αυτή η απλοϊκή δομή ακόρντων του επιτρέπει κατά βάση να μιλάει αρμονικά (μετά βίας βρίσκει κανείς στην γραμμή της φωνής κάτι που να ξεπερνάει το τέταρτο κατά μία νότα) ώστε να διαταράξει την ακεραιότητα του τραγουδιού.

 

Luis Fonsi, Daddy Yankee - Despacito (Remix Audio) ft. Justin Bieber

Γιατί όμως το κοινό είναι τόσο διχασμένο; Είναι πρακτικά αδύνατον να αδιαφορήσεις για το  'Despacito' - είτε σας αρέσει, είτε η σκέψη του να το ακούσετε ακόμα μια φορά σας προκαλεί σωματικές αντιδράσεις, με κυρίαρχη την τάση να εκσφενδονίσετε το ραδιόφωνο σας σε κάποια χαράδρα την επόμενη φορά που θα κυριεύσει τα ραδιοκύματα. Ιδού η πιθανή απάντηση που βασίζεται στην θεωρία της μουσικής: πιθανά επειδή το τραγούδι έχει την λάθος διάρκεια. Αν ακούσετε μόνο 60 δευτερόλεπτα, όλα βαίνουν καλώς. Είναι σπουδαίο. Υπάρχουν κάποιες επαναλήψεις των ακόρντων, το ρεφρέν, φλύαροι στίχοι, ισπανική κιθαρίτσα. 

Τα τρεισήμισι λεπτά όμως είναι υπερβολικά. Η επανάληψη των ακόρντών αγγίζει τον μνημειώδη αριθμό των 25 φορών κατά την διάρκεια του. Θα λέγαμε λοιπόν πως είναι λίγο σπαστικό να προβλέπεις με ακρίβεια 25 φορές συναπτά την τροπή που θα πάρει η μελωδία ενός τραγουδιού. Αυτή είναι κατά βάση και η αιτία αυτής της έντονης διχογνωμίας. Αν κάποιος έχει υψηλή ανοχή στην ανιαρή επανάληψη, αν ακούσει μόνο το δεύτερο μισό του τραγουδιού στο ραδιόφωνο ή ένα ψήγμα en passant σε κάποιο μπαρ, όλα είναι εντάξει. Οι συνεχείς ακροάσεις ωστόσο πάντα θα είναι μια δοκιμασία.

Μουσική
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT