Λουίζ Φαρένκ: Ανακαλύπτοντας τη λαμπρή συνθέτρια και πιανίστρια του 19ου αιώνα

Ο κόσμος ανακαλύπτει την Λουίζ Φαρένκ, τη λαμπρή συνθέτρια και πιανίστρια του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Louise Farrenc, περ. 1855. Φωτο: Bibliothèque nationale de France.
0

«Είναι τόσο σπάνιο να συνθέτει μια γυναίκα με ταλέντο συμφωνίες» έγραφε ένα περιοδικό το 1851. Και μόνο αυτή η κριτική, που είναι υποτίθεται θετική, περιγράφει το κλίμα, την προκατάληψη όχι μόνο απέναντι στις γυναίκες αλλά και απέναντι στη σύγχρονη μουσική στη Γαλλία, το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Αυτό ήταν ένα δύσκολο περιβάλλον, αναμφίβολα, όχι μόνο για να γράψει μια γυναίκα, αλλά για να παιχτεί το έργο της δημοσίως, καθώς η πόλη της ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθεί μια γυναίκα επαγγελματία μουσικό.

Όπως και οι γυναίκες που έδιναν μάχη για να φοιτήσουν ισότιμα με τους άνδρες στη σχολή Καλών Τεχνών έτσι και η Λουίζ Φαρένκ έδινε τη μάχη της σε ένα ανδροκρατούμενο τοπίο.

Έπρεπε να περάσουν εκατόν πενήντα χρόνια για να φτάσουμε στο σήμερα και οι ορχήστρες σε όλο τον κόσμο να αρχίσουν να την ανακαλύπτουν ξανά μιλώντας για τις γεμάτες ένταση συμφωνίες της, τα πιανιστικά και ορχηστρικά της έργα, τη μουσική δωματίου και το υπέροχο Nonet της.

Έπρεπε να περάσουν εκατόν πενήντα χρόνια για να φτάσουμε στο σήμερα και οι ορχήστρες σε όλο τον κόσμο να αρχίσουν να την ανακαλύπτουν ξανά μιλώντας για τις γεμάτες ένταση συμφωνίες της, τα πιανιστικά και ορχηστρικά της έργα, τη μουσική δωματίου και το υπέροχο «Nonet» της.

Γεννημένη στο Παρίσι, το 1804, η Ντιμόν, μετέπειτα Φαρένκ, ήταν κόρη του Ζακ Ντιμόν επιτυχημένου γλύπτη και μεγάλωσε σε ένα σπίτι καλλιτεχνικό, σε μια μποέμ οικογένεια περιτριγυρισμένη από γλύπτες, ζωγράφους και καλλιτέχνες. Σπούδασε πιάνο από μικρή ηλικία, με τα ταλέντα της να αναδεικνύονται και να ενθαρρύνονται από τους Κλεμέντι και Χιούμελ.

Αφού ενδιαφέρθηκε για τη σύνθεση, έκανε αίτηση για το διάσημο Ωδείο του Παρισιού, σε ηλικία 15 ετών. Σπούδασε με τον Anton Reicha, καθηγητή σύνθεσης στο Ωδείο, αν και δεν είναι σαφές εάν η νεαρή Ντιμόν ακολούθησε τα μαθήματά του εκεί, αφού εκείνη την εποχή το μάθημα σύνθεσης ήταν ανοιχτό μόνο για άνδρες.

Louise Farrenc - Nonet, Op. 38 (1849)

Παντρεύτηκε τον Αριστίντ Φαρένκ, μουσικό, σε ηλικία 17 ετών και διέκοψε τις σπουδές της για να ακολουθήσει τον σύζυγό της που έδινε συναυλίες σε όλη τη Γαλλία. Ο Φαρένκ σύντομα βαρέθηκε τις περιοδείες και με τη βοήθειά της, άνοιξε έναν εκδοτικό οίκο στο Παρίσι, ο οποίος, ως Éditions Farrenc, έγινε ένας από τους κορυφαίους μουσικούς εκδοτικούς οίκους της Γαλλίας για σχεδόν 40 χρόνια.

Στο Παρίσι, η Φαρένκ επέστρεψε στις σπουδές της με τον Reicha και άρχισε να δίνει συναυλίες. Στη δεκαετία του 1830 απέκτησε μεγάλη φήμη ως ερμηνεύτρια και η φήμη της ήταν τέτοια που το 1842 διορίστηκε σε μόνιμη θέση καθηγήτριας πιάνου στο Ωδείο του Παρισιού, θέση που κατείχε για τριάντα χρόνια και ήταν μια από τις λίγες στην Ευρώπη.

Ήταν εξαιρετική εκπαιδευτικός και οι μαθητές της έγιναν διάσημοι μουσικοί, ωστόσο, πληρωνόταν λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους της για σχεδόν μια δεκαετία. Μόνο μετά τη θριαμβευτική πρεμιέρα του έργου της Νonet, ζήτησε και έλαβε ίση αμοιβή. Εκτός από τη σταδιοδρομία της ως δασκάλας και ερμηνεύτριας, έγραψε και επιμελήθηκε ένα σημαντικό βιβλίο, το βραβευμένο Le Trésor des Pianistes, σχετικά με το στυλ πρώιμης μουσικής.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε το δημοφιλές προφίλ των ομολόγων της άντρων συνθετών, η Φαρένκ δεν εγκατέλειψε ποτέ τη συγγραφή μουσικής. Έγραψε ορχηστρικές συμφωνίες και οβερτούρες (των οποίων ο Έκτορας Μπερλιόζ ήταν μεγάλος θαυμαστής). Αλλά ήταν η μουσική δωματίου της που είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, και τα δύο κουιντέτα πιάνου της που εκτίμησαν πολύ οι κριτικοί του Παρισιού.

Laurence Equilbey, Insula Orchestra – Louise Farrenc: Symphony No. 1, Op. 32: IV. Allegro assai

Βιρτουόζος ερμηνεύτρια και συνθέτρια, δεν υπήρξε ποτέ πολύ δημοφιλής και δεν έλαβε την αναγνώριση που της άξιζε κατά τη διάρκεια της ζωής της, αλλά συνέχισε να γράφει τη μουσική της και να αγωνίζεται για δικαιοσύνη και ισότητα μέχρι το τέλος.

Για αρκετές δεκαετίες μετά το θάνατό της, η φήμη της ως ερμηνεύτριας επιβίωσε και το όνομά της συνέχισε να εμφανίζεται σε βιβλία όπως τα Pianistes célèbres του Αντουάν Φρανσουάζ Μαρμοντέλ.

Το Νonet της είχε κερδίσει γύρω στο 1850 κάποια δημοτικότητα, όπως και τα δύο κουιντέτα πιάνου και τα τρίο της. Όμως, παρά τις νέες εκδόσεις της μουσικής δωματίου της, μετά τον θάνατό της, τα έργα της ξεχάστηκαν σε μεγάλο βαθμό μέχρι που στα τέλη του 20ού αιώνα, το ενδιαφέρον για γυναίκες συνθέτριες οδήγησε στην ανακάλυψη –και από εκεί στην παράσταση και την ηχογράφηση– πολλών από τα έργα της.

Πέρα από την κουραστική «κανονικότητα» των αντρικών επαίνων προς τις γυναίκες δημιουργούς, ειδικά το 2020 και το 2021 οι μεγάλες ορχήστρες ανακάλυψαν και υποκλίθηκαν στην κυρίαρχη ποιότητα του έργου της, αγνοώντας πλέον τη ρήση «η έμπνευση και η τέχνη της σύνθεσης έχουν ανδρικές διαστάσεις».

Louise Farrenc : Symphonie n°3 en sol mineur op. 36 par l'Orchestre philharmonique de Radio France

Καθώς ο κόσμος της κλασικής μουσικής προσπαθεί να αφήσει πίσω του τις μυριάδες προκαταλήψεις που έχει κληρονομήσει και διαιωνίσει, η μουσική της Φαρένκ επιστρέφει σε μια εξέχουσα θέση που οι υποστηρικτές της λένε δυνατά ότι πάντα της άξιζε.

«Οι συμφωνίες και οι οβερτούρες της πρέπει να έχουν παρόμοια θέση με τους Σούμαν και Mέντελσον», δήλωσε ο Γιανίκ Νεζέ Σεγκέν που διηύθυνε τη δεύτερη συμφωνία της με την ορχήστρα της Φιλαδέλφειας και θα διευθύνει την τρίτη συμφωνία της με την Orchester Métropolitain στο Μόντρεαλ στις 29 Οκτωβρίου 20212.

«Διαπιστώνω ότι πολλοί πιανίστες-συνθέτες από εκείνη την εποχή ήξεραν πώς πρέπει να ακούγονται τα όργανα, αλλά η δεξιοτεχνία τους δεν ήταν πάντα τόσο άψογη όσο η δική της», δήλωσε ο κορνίστας Τζέιμς Σάμερβιλ, ο οποίος ερμηνεύει το Nonet στη Βοστώνη στις 7 Νοεμβρίου. «Η μουσική της δεν είναι τόσο πρωτοποριακή όσο αυτή του Μπερλιόζ, για παράδειγμα, αλλά είναι τόσο γερά κατασκευασμένη» λέει ο μαέστρος Λόρενς Έκουελμπι που θα διευθύνει την τρίτη συμφωνία της στη Βοστώνη.

Στα περισσότερα μέρη του κόσμου αυτή τη χρονιά θα ηχήσει η μουσική της, γιατί η Φαρένκ δεν έβαλε μόνο τις βάσεις για να αναδειχθεί μια γενιά γυναικών πιανιστριών δημιουργώντας μια παράδοση, αλλά δημιούργησε ένα βαθύ και πλούσιο έργο γεμάτο ζωντάνια και μελωδικότητα.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Subset Festival, η συναρπαστική σκηνή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας 

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Subset Festival: Η συναρπαστική μουσική του μέλλοντος είναι ήδη εδώ

Το φεστιβάλ νέας μουσικής παρουσιάζει καταξιωμένους καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής που συνομιλούν με τα νέα μέσα, αποκαλύπτοντας τις άπειρες δυνατότητες της σύγχρονης δημιουργίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

«Τουραντότ» και «Ριγολέττο» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, συναυλίες των Raining Pleasure και Stranglers, καθώς και οι κορυφαίοι Max Richter και Youssou N’Dour, είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στο ρωμαϊκό ωδείο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ