«Ήταν σαν μεσαιωνικό όργιο!»: Οι Led Zeppelin και το πιο εξωφρενικό πάρτι στην ιστορία του ροκ

«Ήταν σαν μεσαιωνικό όργιο!»: Οι Led Zeppelin και το πιο εξωφρενικό πάρτι στην ιστορία του ροκ Facebook Twitter
Ο Ρόμπερτ Πλαντ (μέση) στο πάρτι που έγινε στις σπηλιές Chislehurst στο Κεντ, έναν λαβύρινθο από τεχνητές σήραγγες αιώνων.
0


Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΗΤΑΝ η τελευταία μέρα του Οκτωβρίου (δηλαδή Halloween) του 1974 και η τοποθεσία, υπό το φως της πανσελήνου, ήταν οι σπηλιές Chislehurst στο Κεντ, ένας λαβύρινθος από τεχνητές σήραγγες αιώνων λίγο έξω από το Λονδίνο. Η αφορμή ήταν το επίσημο πάρτι για την έναρξη της δισκογραφικής εταιρείας Swan Song των Led Zeppelin, η οποία ιδρύθηκε πριν από μισό αιώνα αυτή την εβδομάδα.

Ο Σάιμον Κερκ, ντράμερ των Free και των Bad Company, που βρισκόταν εκεί επειδή οι Bad Company ήταν το νέο μεγάλο όνομα της νεοσύστατης εταιρείας, μπορεί να είναι 74 ετών, αλλά θυμάται με αμείλικτη διαύγεια τις λεπτομέρειες του πιο εξωφρενικού και ακόλαστου πάρτι στην ιστορία του ροκ. «Ήταν σα να μπαίνεις σε μια χώρα μπαρόκ φαντασίας, σαν ταινία του Φελίνι, σαν μεσαιωνικό όργιο», θυμάται.  

«Το πρώτο πράγμα που είδα ήταν δύο κυρίες ντυμένες καλόγριες, οι οποίες χαριεντίζονταν μέσα σε ένα πολύ φαρδύ φέρετρο και έκαναν διάφορα πράγματα σεξουαλικού χαρακτήρα μεταξύ τους… Στη συνέχεια, ήταν ένας θίασος νάνων που έπεφταν και στέκονταν ο ένας στους ώμους του άλλου. Υπήρχαν πυροφάγοι, ζογκλέρ, κορίτσια (όπως αυτά) που περπατούν φορώντας μόνο μπικίνι γύρω από τα ρινγκ πυγμαχίας. Όλη η βραδιά έσταζε παρακμή και σεξ», λέει ο Κερκ.

Η Swan Song, η οποία σταμάτησε την ενεργό δράση της το 1983, αποτελεί ένα γλαφυρό στιγμιότυπο μιας περασμένης εποχής, όταν τα συγκροτήματα ξόδευαν τα χρήματά τους στις δικές τους εταιρείες και τα πάρτι αποτελούσαν βαρόμετρο του στάτους. 

«Γυμνοί άντρες παλαιστές πάλευαν κάτω από το τρεμάμενο φως των πυρσών, ενώ ένα μενού με ελάφι και ζεστό κρασί σερβιριζόταν από σερβιτόρες που φορούσαν ράσα καλόγριας χωρίς πλάτη…Θυμάμαι τα πολλά φώτα που αναβόσβηναν στις σπηλιές και ανέβαζαν την κλίμακα του δράματος. Και, φυσικά, υπήρχε πολύ σνιφάρισμα και τρίψιμο της μύτης…».

«Ήταν σαν μεσαιωνικό όργιο!»: Οι Led Zeppelin και το πιο εξωφρενικό πάρτι στην ιστορία του ροκ Facebook Twitter
Ο Σάιμον Κερκ των Bad Company.

Το λανσάρισμα της Swan Song είχε σχεδιαστεί για να οδηγήσει τους Zeppelin στο επόμενο επίπεδο επιτυχίας, εξηγεί ο Ντάνι Γκόλντμπεργκ, ο οποίος διηύθυνε την εταιρεία στην Αμερική (και χρόνια αργότερα θα αναλάμβανε το μάνατζμεντ των Nirvana). Εκείνη την εποχή, το συγκρότημα δεν είχε ακόμη κυκλοφορήσει το Physical Graffiti, για πολλούς το σπουδαιότερο άλμπουμ τους. Το να έχουν τη δική τους δισκογραφική εταιρεία στην οποία θα κυκλοφορούσαν τη δική τους μουσική, αλλά και άλλων, ήταν για τους Zeppelin ο απώτατος στόχος.

«Υπήρχαν τρεις λόγοι για τους οποίους οι Led Zeppelin ξεκίνησαν το Swan Song. Πρώτον για να υποστηρίξουν καλλιτέχνες που τους άρεσαν. Δεύτερον, για να αξιοποιήσουν την υπερπροβολή τους σε μια άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα και σε μια άλλη πηγή εισοδήματος. Και τρίτον, υπήρχε ένα status που συνδέονταν με το να έχουν οι καλλιτέχνες τη δική τους εταιρεία», λέει ο Γκόλντμπεργκ.

«Οι Beatles είχαν την Apple και οι Stones την Rolling Stones Records. Ήταν η επικύρωση ενός ολύμπιου επιπέδου σούπερ σταρ». Υπήρξε όμως επιτυχημένη η Swan Song; Για τους Zeppelin και τον επιβλητικό μάνατζερ τους, τον θηριώδη Πίτερ Γκραντ, ναι. Τους έδωσε τον πλήρη έλεγχο των πάντων. Και οι Bad Company έγιναν διάσημοι. «Ούτε η Apple ούτε η Rolling Stones Records είχαν ποτέ μια υπογραφή τόσο επιτυχημένη όσο οι Bad Company», λέει ο Γκόλντμπεργκ.

«Ήταν σαν μεσαιωνικό όργιο!»: Οι Led Zeppelin και το πιο εξωφρενικό πάρτι στην ιστορία του ροκ Facebook Twitter
Η "αποκρυφιστική" πρόσκληση για το πάρτι.

Η Swan Song, η οποία σταμάτησε την ενεργό δράση της το 1983, αποτελεί ένα γλαφυρό στιγμιότυπο μιας περασμένης εποχής, όταν τα συγκροτήματα ξόδευαν τα χρήματά τους στις δικές τους εταιρείες και τα πάρτι αποτελούσαν βαρόμετρο του στάτους. Ακόμα και τα πιο ήρεμα πάρτι της Swan Song στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη ήταν υποθέσεις ακραίας χλιδής και παρακμής. Στο πάρτι που είχε δώσει η εταιρεία στο ξενοδοχείο Bel-Air του Λος Άντζελες είχε παρευρεθεί ο Γκράουτσο Μαρξ παρέα με τον Έλτον Τζον.

«Η ιδέα ότι θα μπορούσα να φέρω τον Γκράουτσο Μαρξ σε ένα πάρτι των Led Zeppelin ήταν πολύ ελκυστική (για το συγκρότημα)», θυμάται σήμερα ο Έιμπ Χοτς, ο άνθρωπος που διηύθυνε το γραφείο της Swan Song στο Λονδίνο.

Ο Κερκ θυμάται κι αυτός να συναντά τον μεγάλο κωμικό, ογδοντάρη τότε. «Ο Γκράουτσο ήταν εκεί με δύο "ανιψιές" του, ας πούμε. Μία σε κάθε χέρι. Του είπα: "Γκράουτσο, ευχαριστώ για όλο το γέλιο και το χιούμορ που μας χάρισες τόσα χρόνια". Κι εκείνος  έσκυψε και μου είπε: "Ξέρεις, έχω πολλά εκατομμύρια και θα έδινα τουλάχιστον το ένα από αυτά μόνο και μόνο για να έχω μια τελευταία στύση"».

«Ήταν σαν μεσαιωνικό όργιο!»: Οι Led Zeppelin και το πιο εξωφρενικό πάρτι στην ιστορία του ροκ Facebook Twitter
Ο Τζίμι Πέιτζ των Led Zeppelin.

Το πάρτι της Swan Song όμως που κατέληξε σε φάρσα ήταν αυτό που έγινε τότε στο ξενοδοχείο Four Seasons της Νέας Υόρκης όταν ο μάνατζερ του γκρουπ και ο επί χρόνια tour manager των Zeppelin, Ρίτσαρντ Κόουλ, απέτυχαν να εξασφαλίσουν ζωντανούς κύκνους (σύμφωνα με το όνομα της εταιρείας που σημαίνει «κύκνειο άσμα») για την εκδήλωση. «Έτσι παρήγγειλαν μισή ντουζίνα χήνες», θυμάται ο Κερκ. «Ο Γκραντ είπε ότι κανείς δεν θα καταλάβαινε τη διαφορά. Αλλά οι χήνες απέδρασαν από τα κλουβιά τους στο λόμπι του Four Seasons και άρχισαν να τρέχουν στην Πέμπτη Λεωφόρο με τον Ρίτσαρντ Κόουλ να τις κυνηγάει».

Με στοιχεία από the Telegraph

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT