Φως στο σκοτάδι

Φως στο σκοτάδι Facebook Twitter
0

Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από την πρώτη επαφή μου με τους Sigmatropic· το άλμπουμ τους Random Walkπου κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του '98 τους σύστηνε ως μια από τις ελπίδες της ελληνικής electronica και μάζευε από παντού θετικά σχόλια. «Τότε η μουσική φτιαχνόταν κυρίως στον υπολογιστή, ήταν το έτερόν μου ήμισι» μου λέει ο ιδρυτής του groupΆκης Μπογιατζής, «πέρναγα μια φάση εγκλεισμού εκείνη την εποχή και ξεκίνησα να οργανώνω το υλικό που είχα μαζέψει στον υπολογιστή μου». Από τότε έχουν αλλάξει πολλά, και στη σύνθεση του γκρουπ και στον ήχο τους. Ακόμα περισσότερο έχει αλλάξει ο τρόπος που γράφουν τα κομμάτια τους -«η πλειονότητα των κομματιών ξεκινάει από μια κιθάρα ή πιάνο, δεν έχει αποκλειστικά σαν πρωτογενή ιδέα τη μηχανή, παρ' όλο που μπορεί να βάλει κανείς sequencer ή κάποια πηγή ήχου για να δώσει ιδέες»- το σχήμα έγινε γκρουπ, έγιναν live συγκρότημα με full σύνθεση.

Η τωρινή σύνθεσή τους είναι η μακροβιότερη, με τελευταία προσθήκη την Άννα Καρακάλου, η οποία είναι πια μόνιμο μέλος του συγκροτήματος. Μιλάμε για την κυκλοφορία του άλμπουμ στην αγγλική αγορά από τηνTongue Masterπριν από δύο μήνες και τη διαφημιστική καταχώρηση στο Uncut, με τη «συμπαράσταση» μάλιστα μιας πολύ μεγάλης αλυσίδας δισκοπωλείων, της HMV. «Η συνεργασία με τον Άγγλο διανομέα προέκυψε εδώ και καιρό, με τον προηγούμενο δίσκο μας, το Sixteen Haiku and Other Stories, την αγγλόφωνη έκδοση με τα χαϊκού του Σεφέρη. Ο δίσκος είχε αρκετές συμμετοχές ξένων ονομάτων κι αυτό βοήθησε πάρα πολύ. Χρειάζεται να έχεις ένα μοχλό πίεσης, ένα όχημα να σε τραβάει, ακόμα κι αν αυτό λέγεται Σεφέρης. Έτσι είναι η πραγματικότητα για κάποιον που ξεκινάει από την Ελλάδα. Είναι πολύ δύσκολο να ξεκινάς με την ταμπέλα που κουβαλάς ως Έλληνας, με όλα τα καλά και τα κακά που αυτό σημαίνει. Οπωσδήποτε το όνομα Σεφέρης και οι συμμετοχές βοήθησαν το δίσκο να φτάσει στο «μεσαίο» κοινό που είναι περισσότερο ποπ. Στο Uncut είχε παρουσιαστεί και είχε πάρει τρία αστέρια στα πέντε, που θεωρείται αρκετά καλή βαθμολογία».

«Είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσεις στο εξωτερικό. Δεν μπορώ να μιλήσω από πρώτο χέρι, γιατί δεν ξέρω πώς είναι να ζεις έξω απ' την Ελλάδα. Εκ των πραγμάτων πρέπει να ζεις έξω για να καταφέρεις να επιβιώνεις από αυτό, να ζεις από τη μουσική σου, από τον κόσμο. Τώρα, το να συντηρείς την εικόνα σου και το όνομά σου είναι άλλο ζήτημα. Είναι το ίδιο δύσκολο με το να ζεις από τη μουσική σου στην Ελλάδα. Πρέπει να αποφασίσεις να κλείσεις το σπίτι σου, ό,τι δραστηριότητα έχεις εδώ, και να μετακομίσεις έξω. Το έκαναν διάφοροι και επιβίωσαν. Άλλαξαν τα πάντα στη ζωή τους, έριξαν το βάρος και τις προτεραιότητές τους αλλού. Έχω επιλέξει να μείνω και να χειρίζομαι το όλο πράγμα από εδώ. Μου αρέσει αυτή η χώρα με όλα τα καλά και τα κακά της. Με θλίβει απεριόριστα τις περισσότερες φορές, παρ' όλα αυτά μου αρέσει, όσο κι αν είναι παράλογο».

«Ο τίτλος του άλμπουμ Dark Outside προϋπήρχε, είναι ο τίτλος ενός τραγουδιού και σημαίνει λίγο πολύ το διάστημα. Βρίσκεται κάποιος σε μια διαστημική κάψουλα, σε κάποιο διαστημόπλοιο, κοιτάζει έξω και φοβάται. Σαν τίτλος του άλμπουμ παίρνει μια άλλη διάσταση, αναφέρεται σε όλα αυτά που σε ενοχλούν, το μεσαίωνα που βλέπεις έξω απ' το παράθυρό σου και πολύ φοβάμαι ότι έχει μια διάρκεια που θα συνεχιστεί για καιρό. Βλέπω μια ασχήμια που με εμπνέει μεν, αλλά με κάνει να νοσταλγώ κάποιες εποχές κάπως παλιότερες. Τότε τις θεωρούσα κι αυτές άσχημες, αλλά τώρα βλέπω ότι ήταν πολύ καλύτερες».

ΤοDark Outsideείναι η πιο ολοκληρωμένη δουλειά τους, «μια φυσική εξέλιξη του προηγούμενου», πιο κοντά στον αμερικάνικο ήχο, προσθέτει. «Ίσως είναι υπεύθυνος ο Ian Caple στην παραγωγή γι' αυτό, έκανε τη μeίξη στην Αγγλία και του έδωσε μια περισσότερο αμερικάνικη χροιά». Στη «Sun» πριν λίγες μέρες βαθμολογήθηκε με 4,5 αστέρια. Στα 5.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT