Ένα μουσικό θαύμα: To «Κονσέρτο στην Κολωνία» έφτασε τα 50

Ένα μουσικό θαύμα: To «Κονσέρτο στην Κολωνία» του Keith Jarrett στα 50 Facebook Twitter
Οι ερμηνείες του ήταν εκστατικές ασκήσεις για το σώμα και το μυαλό.
0


ΣΤΙΣ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1975 ΤΟ ΒΡΑΔΥ,
ο Keith Jarrett έφτασε στην Κολωνία της τότε Δυτικής Γερμανίας, εξαντλημένος και πεινασμένος μετά από ένα μακρύ ταξίδι με αυτοκίνητο από την Ελβετία. Δεν είχε κοιμηθεί για δύο ημέρες. Το κονσέρτο του στην όπερα της πόλης, που είχε διοργανώσει η 17χρονη Vera Brandes, δεν ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει πριν από τις 11 μ.μ. Το μεγάλο πιάνο Bösendorfer Imperial που του είχαν υποσχεθεί δεν υπήρχε. Στη θέση του βρισκόταν ένα ταλαιπωρημένο, κακοκουρδισμένο πιάνο πρόβας. Βλέποντας τον εξοπλισμό ηχογράφησης να έχει ήδη στηθεί και την κατάμεστη από 1.400 άτομα αίθουσα, ο Jarrett συμφώνησε απρόθυμα να εμφανιστεί. Αλλά, όπως θα έλεγε αργότερα, «ήμουν εντελώς ζαλισμένος και έτοιμος να καταρρεύσω».

Αυτό που ακολούθησε ήταν ένας θρίαμβος ενάντια στις αντιξοότητες, ένα αυτοσχεδιαστικό θαύμα που βασίστηκε σε χρόνια μουσικής μαεστρίας. Γεννημένος στο Άλενταουν της Πενσυλβάνια το 1945, ο Jarrett ήταν ένα παιδί θαύμα, με δημόσιες εμφανίσεις από την ηλικία των 5 ετών. Αφού σπούδασε στην έγκριτη Μουσική Σχολή Berklee της Βοστώνης, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και έπαιξε με τους θρύλους της τζαζ Art Blakey, Charles Lloyd και Miles Davis. Το 1971 άρχισε να ηχογραφεί για την νεοσύστατη γερμανική εταιρεία ECM, που ιδρύθηκε από τον Manfred Eicher, η οποία θα προσέφερε στον βιρτουόζο την ελευθερία να ηχογραφήσει με τζαζ τρίο και κουαρτέτο, να απαθανατίσει τις σόλο εμφανίσεις και συνθέσεις του και να (επαν)ερμηνεύσει έργα του Μπαχ και του Μότσαρτ.

Το κονσέρτο της Κολωνίας είναι ένα θαύμα αυθορμητισμού και δημιουργικότητας με τον Jarrett να βυθίζεται βαθιά στην εσωτερική ροή των συναισθημάτων και των σκέψεών του που μοιάζει να τρέχει γύρω από βράχους, να βρίσκει ήρεμες δίνες, να χορεύει στο φεγγαρόφως και να υπερβαίνει καταρράκτες.

Εκείνη την παγωμένη νύχτα στην Κολωνία, ο Jarrett έπαιξε πιάνο για μια ώρα, με δύο μόνο διακοπές για χειροκρότημα. Ούτε ένα φύλλο παρτιτούρας δεν εμφανίστηκε μπροστά του. Ο ίδιος είχε πει κάποτε ότι τα σόλο κονσέρτα του απαιτούσαν από αυτόν να είναι τρεις διαφορετικοί άνθρωποι συγχρόνως: αυτοσχεδιαστικός ερμηνευτής, αυθόρμητος συνθέτης και προσεκτικός ακροατής. Ερωτηθείς πώς το επιτυγχάνει αυτό, έλεγε το 2003: «Δεν ξέρω. Απλώς το κάνω. Όταν λειτουργεί, είναι ανεξήγητο». Είναι άλλο πράγμα να αυτοσχεδιάζεις μια μελωδία πάνω στις συγχορδίες ενός κλασικού κομματιού όπως το «Round Midnight». Είναι εντελώς διαφορετικό να πλησιάζεις το πιάνο χωρίς προκατασκευασμένα μοτίβα ή δομές, σαν να είναι λευκό χαρτί.

Ένα μουσικό θαύμα: To «Κονσέρτο στην Κολωνία» του Keith Jarrett στα 50 Facebook Twitter
Ο Keith Jarrett το 1975

Το κονσέρτο της Κολωνίας είναι ένα θαύμα αυθορμητισμού και δημιουργικότητας με τον Jarrett να βυθίζεται βαθιά στην εσωτερική ροή των συναισθημάτων και των σκέψεών του που μοιάζει να τρέχει γύρω από βράχους, να βρίσκει ήρεμες δίνες, να χορεύει στο φεγγαρόφως και να υπερβαίνει καταρράκτες. Αποχρώσεις από το γκόσπελ και τα μπλουζ, αρμονίες σαν αυτές του Ντεμπισί, εφέ άρπας, ρυθμικές αντιθέσεις και ανεπαίσθητα μεταβαλλόμενες επαναλήψεις διαπλέκουν μια μοναδική ερμηνεία. Το εξαίσιο άγγιγμά του ενισχύει διαθέσεις που κυμαίνονται από στοχαστικές και υπνωτικές έως επείγουσες και παθιασμένες.

Keith Jarrett – The Köln Concert [Full Album 1975]

Δεν υπάρχει βίντεο από το κονσέρτο της Κολωνίας, αλλά η χαρακτηριστική ένταση του Jarrett κατά τη διάρκεια των εμφανίσεών του είναι καλά τεκμηριωμένη. Γονατίζει, σκύβει, καμπουριάζει και στέκεται στο πιάνο, με τα μάτια ερμητικά κλειστά, απηχώντας αναστεναγμούς, κραυγές και γρυλίσματα. Τη μια στιγμή αποσπά την πιο λεπτή ομορφιά από τα πλήκτρα, την επόμενη προστάζει το πιάνο να γίνει δύναμη της φύσης. Οι ερμηνείες του ήταν εκστατικές ασκήσεις για το σώμα και το μυαλό.

Ο διπλός δίσκος που προέκυψε από το κονσέρτο αποθεώθηκε από τους κριτικούς και αγκαλιάστηκε από το κοινό, ενώ μέχρι σήμερα έχει πουλήσει περίπου τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα – κάτι σχεδόν πρωτοφανές για άλμπουμ που σχετίζεται με την τζαζ. Ενάντια στις επιθυμίες του Jarrett, ωστόσο, κάποιοι συνέδεσαν αυθαιρέτως τον δίσκο με τη New Age μουσική και κουλτούρα. Το γεγονός είναι ότι πολλοί κλασικοί πιανίστες ερωτεύτηκαν την «αυθόρμητη έκφραση» της ερμηνείας του Jarrett, και επιχειρούν να την αναπαραστήσουν πιστά, παίζοντας τη μουσική του «Κονσέρτου στην Κολωνία» νότα προς νότα. Πράγμα που εγείρει το ερώτημα: Πού ανήκει το άλμπουμ; Στην «κλασική» μουσική ή στην τζαζ;  Θα λέγαμε ούτε στη μία ούτε στην άλλη, αλλά και στις δύο παραδόσεις. Ή ακόμα καλύτερα, για να δανειστούμε μια φράση του Duke Ellington, θα λέγαμε ότι είναι «πέρα από κατηγορίες».

Με στοιχεία από The Wall Street Journal

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ