Έκτορας Ταρτανής: «Το ελληνικό κοινό δεν έχει κόμπλεξ»

Έκτορας Ταρτανής: «Το ελληνικό κοινό δεν έχει κόμπλεξ» Facebook Twitter
Ο Έκτορας Ταρτανής εντυπωσίασε διευθύνοντας την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις Εποχές του Γκλαζουνόφ.
0

Πέρυσι μας εντυπωσίασε διευθύνοντας την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις Εποχές του Γκλαζουνόφ. Φέτος επιστρέφει στο πόντιουμ της ΚΟΑ για τη συναυλία Ήρωες Ι, ανοίγοντας το αφιέρωμα στην Εθνική Παλιγγενεσία. Ο λόγος για τον περιζήτητο νέο αρχιμουσικό, Έκτορα Ταρτανή. Τον γοητευτικό μαέστρο που μιλά για τα πρώτα βήματα και τους ήρωές του.

—Πολλοί συνάδελφοί σας λένε ότι η μουσική μπήκε στη ζωή τους σε πολύ τρυφερή ηλικία. Κρίνοντας από την εντυπωσιακή πορεία σας, αυτή είναι και η δική σας περίπτωση...

Η μουσική μπήκε από πολύ νωρίς στην ζωή μου. Στο σπίτι μας υπήρχε πιάνο και κιθάρα και εκεί δέχτηκα τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα. Σε ηλικία τεσσάρων ετών άρχισα να παίρνω μαθήματα πιάνου, συνεχίζοντας με κέρδισε η κλασσική μουσική, κατόπιν η σύνθεση και εν τέλει, στα εφηβικά μου χρόνια, η διεύθυνση Ορχήστρας.


—Ποια η καθοριστική στιγμή που αποφασίσατε να στραφείτε στη Διεύθυνση Ορχήστρας;

Δεν υπήρχε μια καθοριστική στιγμή, οπότε αποφάσισα να αφοσιωθώ στη διεύθυνση ορχήστρας. Η ιδέα να συμμετάσχω σε έναν ομαδικό σχηματισμό και να κατευθύνω άμεσα την εξέλιξη ενός αριστουργήματος κλασσικής μουσικής, μου φάνηκε εξαρχής ιδιαίτερα ελκυστική. Έτσι άρχισα να πειραματίζομαι πάνω στην διεύθυνση ορχήστρας με τα πρώτα ιδιωτικά μαθήματα.


—Από νεαρή ηλικία ξεχωρίσατε, λαμβάνοντας διακρίσεις σε διαγωνισμούς, αλλά και σημαντικές υποτροφίες. Μπορεί να πάρουν αέρα τα μυαλά κάποιου, όταν αναγνωρίζεται πριν ωριμάσει ως προσωπικότητα; Εσείς, νοιώσατε αυτόν τον κίνδυνο; Και πώς καταφέρατε να μείνετε συγκεντρωμένος στους στόχους σας;

Είμαι γενικώς άτομο χαμηλών τόνων και της άποψης πως ιδίως οι καλλιτέχνες θα έπρεπε να δείχνουν σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη απέναντι στο έργο, τους συναδέλφους και το κοινό τους. Για μένα αυτές είναι αρετές, οι οποίες με διέπουν σε ό,τι κάνω. Καλλιτέχνες χωρίς ηθικές αξίες δεν επιβιώνουν μακροπρόθεσμα. Προσπαθώ να είμαι άξιος των αξιών μου. Ήθος ανθρώπω δαίμων.

Έκτορας Ταρτανής: «Το ελληνικό κοινό δεν έχει κόμπλεξ» Facebook Twitter
"Το ελληνικό κοινό το θεωρώ πολύ ιδιαίτερο, επειδή έχει αυτή την σπάνια ιδιότητα να ακούει μουσική με ανοιχτή καρδιά, όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται αυτό."


— Έχετε διευθύνει πολλές επιφανείς Ορχήστρες, ενώ πρόσφατα αναλάβατε τη θέση του Kapellmeister (καλλιτεχνικού διευθυντή) στην Όπερα του Φράιμπουργκ (μετά από μία επιτυχημένη πορεία στην ίδια θέση στο Bremerhaven). Με ποιους τρόπους χτίζεται μια καλή σχέση μεταξύ αρχιμουσικού και Ορχήστρας;

Κατά την εμπειρία μου μπορώ να πω, πως το μόνο κριτήριο για μια καλή σχέση ενός μαέστρου με την ορχήστρα είναι η ποιότητα της δουλειάς του. Πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος, να ξέρει τι θέλει, να κατέχει την ανάλογη χειροτεχνία και να έχει ένα καλλιτεχνικό όραμα, με το οποίο μπορεί να εμπνεύσει την ορχήστρα και το κοινό.


—Επιστρέφετε για δεύτερη χρονιά στο πόντιουμ της ΚΟΑ. Ποιες οι εντυπώσεις σας από την περσινή σύμπραξη - τόσο σε σχέση με την Ορχήστρα, όσο και με το ελληνικό κοινό.

Θεωρώ πως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι ένα μουσικό σύνολο με εξαιρετική μουσικότητα και μεγάλο δυναμικό πάνω σε πολλά στιλ κλασικής μουσικής. Βρήκα μεγάλη ευχαρίστηση στην συνεργασία μας και είμαι σίγουρος πως με την επόμενη παραγωγή θα εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τη σχέση μας.

Το ελληνικό κοινό το θεωρώ πολύ ιδιαίτερο, επειδή έχει αυτή την σπάνια ιδιότητα να ακούει μουσική με ανοιχτή καρδιά, όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται αυτό. Είναι κοινό που γενικώς δεν έχει κόμπλεξ με τη μουσική ιστορία του. Και επομένως μπορεί να ανοιχτεί άφοβα σε καινούργιους ήχους και άγνωστες μουσικές.


—Πώς νοιώθετε όταν στο ακροατήριο βρίσκονται δικοί σας άνθρωποι; Οικογένεια, φίλοι κλπ.

Είναι μεγάλη χαρά να ξέρεις πως είναι δικά σου άτομα στο ακροατήριο. Αμέσως - θέλεις δεν θέλεις - αισθάνεσαι πιο οικεία και όλη η διαδικασία στο πόντιουμ γίνεται πιο προσωπική. Αυτό νομίζω είναι κάτι που το ακροατήριο διαισθάνεται.

Έκτορας Ταρτανής: «Το ελληνικό κοινό δεν έχει κόμπλεξ» Facebook Twitter
Έκτορας Ταρτανής


—Στη συναυλία Ήρωες Ι (08.11) θα διευθύνετε έργα Ελλήνων συνθετών της Εθνικής Σχολής, αλλά και το – ιδιαίτερα απαιτητικό – Κοντσέρτο για βιολί του Νίκου Σκαλκώτα, με σολίστα τον Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα. Ποιες οι βασικές προκλήσεις και δυσκολίες του συγκεκριμένου προγράμματος;

Η δωδεκαφθογγική μουσική είναι ιδιαίτερα δύσκολη επειδή θέλει μεγάλη αφοσίωση και πολλή δουλειά για να γίνει κατανοητή από την ορχήστρα αλλά και από το κοινό. Η μεγαλύτερη απαίτηση είναι να γίνει διαφανές και κατανοητό το μουσικό υλικό, επειδή - και στον Σκαλκώτα ιδιαίτερα - είναι εξαιρετικά πολύπλοκο.

Είμαι όμως σίγουρος ότι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι η κατάλληλη ορχήστρα για ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα. Τα άλλα κομμάτια δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά και χρειάζονται μια ιδιαίτερη προσέγγιση ως προς την μουσικότητά τους. Ο κάθε συνθέτης μας ταξιδεύει και σε έναν άλλον κόσμο, τον οποίο πρέπει να εξερευνήσουμε μουσικά όσο πιο αυθεντικά γίνεται.


—Ποιες υπήρξαν/είναι οι ηρωικές μορφές στη δική σας ζωή;

Ήρωα θεωρώ τον φίλο και μέντορα μου Θεόδωρο Κουρετζή, ο οποίος με το καλλιτεχνικό του όραμα έχει αφήσει ένα μοναδικό έργο στον χώρο της κλασσικής μουσικής. Ήρωες της σκέψης, οι οποίοι με συνοδεύουν πάντοτε, είναι κυρίως ο μεγαλύτερος ποιητής όλων των εποχών, ο Όμηρος και φιλόσοφος Ηράκλειτος.

Info:

Παρασκευή 8/11, 20:30, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σούλα Παρασίδη

Μουσική / Σούλα Παρασίδη: «Από την πρώτη στιγμή η όπερα μού έγινε εμμονή»

Λίγο πριν από την πρώτη της εμφάνιση στη χώρα μας, στο Θέατρο Παλλάς, όπου θα ερμηνεύσει την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Γκλουκ, η Ελληνο-καναδή σοπράνο συστήνεται στο ελληνικό κοινό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
EON: Το νέο μεγάλο venue της Αθήνας στήνεται στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα

Μουσική / EON: Το νέο μεγάλο venue της Αθήνας στήνεται στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα

Εναρμονισμένο με ένα πανευρωπαϊκό trend, καλύπτοντας την ανάγκη μιας μερίδας clubbers της πόλης για μέρη rough αισθητικής, ο χώρος-όραμα από την ομάδα του ADD Festival και του six d.o.g.s κάνει soft opening, παρουσιάζοντας το πρωτοποριακό οπτικοακουστικό πρότζεκτ του DVS1 «The Wall of Sound», που όμοιό του δεν έχει συμβεί στην πόλη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ποιος φοβάται τη Λίντια Ταρ;

Οθόνες / Ποιος φοβάται τη Λίντια Ταρ;

Ο John Mauceri, μαέστρος, συγγραφέας και καλλιτεχνικός σύμβουλος την ταινία “Tár”, με ψυχραιμία, διαύγεια και σεμνότητα βάζει τα πράγματα στη θέση τους, αναφορικά με τον σάλο που προκάλεσε η πλοκή της ταινίας και επιχειρεί να καλμάρει όσες και όσους προσβλήθηκαν από αυτήν
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/02-Συμφωνία: Το μεγαλύτερο μουσικό επίτευγμα του ανθρώπινου πολιτισμού (Μέρος Β΄)

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Συμφωνία: Το μεγαλύτερο μουσικό επίτευγμα του ανθρώπινου πολιτισμού (Μέρος Β)

Η Ματούλα Κουστένη αποκαλύπτει μυστικά, πάθη και σχέσεις των συνθετών οι οποίοι μας κληροδότησαν μερικά από τα αριστουργήματα του είδους: του Μπετόβεν ασφαλώς, του Μότσαρτ, του Τσαϊκόφσκι και του τελευταίο των μεγάλων, Σοστακόβιτς.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ