Έκτορας Ταρτανής: «Το ελληνικό κοινό δεν έχει κόμπλεξ»

Έκτορας Ταρτανής: «Το ελληνικό κοινό δεν έχει κόμπλεξ» Facebook Twitter
Ο Έκτορας Ταρτανής εντυπωσίασε διευθύνοντας την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις Εποχές του Γκλαζουνόφ.
0

Πέρυσι μας εντυπωσίασε διευθύνοντας την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις Εποχές του Γκλαζουνόφ. Φέτος επιστρέφει στο πόντιουμ της ΚΟΑ για τη συναυλία Ήρωες Ι, ανοίγοντας το αφιέρωμα στην Εθνική Παλιγγενεσία. Ο λόγος για τον περιζήτητο νέο αρχιμουσικό, Έκτορα Ταρτανή. Τον γοητευτικό μαέστρο που μιλά για τα πρώτα βήματα και τους ήρωές του.

—Πολλοί συνάδελφοί σας λένε ότι η μουσική μπήκε στη ζωή τους σε πολύ τρυφερή ηλικία. Κρίνοντας από την εντυπωσιακή πορεία σας, αυτή είναι και η δική σας περίπτωση...

Η μουσική μπήκε από πολύ νωρίς στην ζωή μου. Στο σπίτι μας υπήρχε πιάνο και κιθάρα και εκεί δέχτηκα τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα. Σε ηλικία τεσσάρων ετών άρχισα να παίρνω μαθήματα πιάνου, συνεχίζοντας με κέρδισε η κλασσική μουσική, κατόπιν η σύνθεση και εν τέλει, στα εφηβικά μου χρόνια, η διεύθυνση Ορχήστρας.


—Ποια η καθοριστική στιγμή που αποφασίσατε να στραφείτε στη Διεύθυνση Ορχήστρας;

Δεν υπήρχε μια καθοριστική στιγμή, οπότε αποφάσισα να αφοσιωθώ στη διεύθυνση ορχήστρας. Η ιδέα να συμμετάσχω σε έναν ομαδικό σχηματισμό και να κατευθύνω άμεσα την εξέλιξη ενός αριστουργήματος κλασσικής μουσικής, μου φάνηκε εξαρχής ιδιαίτερα ελκυστική. Έτσι άρχισα να πειραματίζομαι πάνω στην διεύθυνση ορχήστρας με τα πρώτα ιδιωτικά μαθήματα.


—Από νεαρή ηλικία ξεχωρίσατε, λαμβάνοντας διακρίσεις σε διαγωνισμούς, αλλά και σημαντικές υποτροφίες. Μπορεί να πάρουν αέρα τα μυαλά κάποιου, όταν αναγνωρίζεται πριν ωριμάσει ως προσωπικότητα; Εσείς, νοιώσατε αυτόν τον κίνδυνο; Και πώς καταφέρατε να μείνετε συγκεντρωμένος στους στόχους σας;

Είμαι γενικώς άτομο χαμηλών τόνων και της άποψης πως ιδίως οι καλλιτέχνες θα έπρεπε να δείχνουν σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη απέναντι στο έργο, τους συναδέλφους και το κοινό τους. Για μένα αυτές είναι αρετές, οι οποίες με διέπουν σε ό,τι κάνω. Καλλιτέχνες χωρίς ηθικές αξίες δεν επιβιώνουν μακροπρόθεσμα. Προσπαθώ να είμαι άξιος των αξιών μου. Ήθος ανθρώπω δαίμων.

Έκτορας Ταρτανής: «Το ελληνικό κοινό δεν έχει κόμπλεξ» Facebook Twitter
"Το ελληνικό κοινό το θεωρώ πολύ ιδιαίτερο, επειδή έχει αυτή την σπάνια ιδιότητα να ακούει μουσική με ανοιχτή καρδιά, όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται αυτό."


— Έχετε διευθύνει πολλές επιφανείς Ορχήστρες, ενώ πρόσφατα αναλάβατε τη θέση του Kapellmeister (καλλιτεχνικού διευθυντή) στην Όπερα του Φράιμπουργκ (μετά από μία επιτυχημένη πορεία στην ίδια θέση στο Bremerhaven). Με ποιους τρόπους χτίζεται μια καλή σχέση μεταξύ αρχιμουσικού και Ορχήστρας;

Κατά την εμπειρία μου μπορώ να πω, πως το μόνο κριτήριο για μια καλή σχέση ενός μαέστρου με την ορχήστρα είναι η ποιότητα της δουλειάς του. Πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος, να ξέρει τι θέλει, να κατέχει την ανάλογη χειροτεχνία και να έχει ένα καλλιτεχνικό όραμα, με το οποίο μπορεί να εμπνεύσει την ορχήστρα και το κοινό.


—Επιστρέφετε για δεύτερη χρονιά στο πόντιουμ της ΚΟΑ. Ποιες οι εντυπώσεις σας από την περσινή σύμπραξη - τόσο σε σχέση με την Ορχήστρα, όσο και με το ελληνικό κοινό.

Θεωρώ πως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι ένα μουσικό σύνολο με εξαιρετική μουσικότητα και μεγάλο δυναμικό πάνω σε πολλά στιλ κλασικής μουσικής. Βρήκα μεγάλη ευχαρίστηση στην συνεργασία μας και είμαι σίγουρος πως με την επόμενη παραγωγή θα εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τη σχέση μας.

Το ελληνικό κοινό το θεωρώ πολύ ιδιαίτερο, επειδή έχει αυτή την σπάνια ιδιότητα να ακούει μουσική με ανοιχτή καρδιά, όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται αυτό. Είναι κοινό που γενικώς δεν έχει κόμπλεξ με τη μουσική ιστορία του. Και επομένως μπορεί να ανοιχτεί άφοβα σε καινούργιους ήχους και άγνωστες μουσικές.


—Πώς νοιώθετε όταν στο ακροατήριο βρίσκονται δικοί σας άνθρωποι; Οικογένεια, φίλοι κλπ.

Είναι μεγάλη χαρά να ξέρεις πως είναι δικά σου άτομα στο ακροατήριο. Αμέσως - θέλεις δεν θέλεις - αισθάνεσαι πιο οικεία και όλη η διαδικασία στο πόντιουμ γίνεται πιο προσωπική. Αυτό νομίζω είναι κάτι που το ακροατήριο διαισθάνεται.

Έκτορας Ταρτανής: «Το ελληνικό κοινό δεν έχει κόμπλεξ» Facebook Twitter
Έκτορας Ταρτανής


—Στη συναυλία Ήρωες Ι (08.11) θα διευθύνετε έργα Ελλήνων συνθετών της Εθνικής Σχολής, αλλά και το – ιδιαίτερα απαιτητικό – Κοντσέρτο για βιολί του Νίκου Σκαλκώτα, με σολίστα τον Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα. Ποιες οι βασικές προκλήσεις και δυσκολίες του συγκεκριμένου προγράμματος;

Η δωδεκαφθογγική μουσική είναι ιδιαίτερα δύσκολη επειδή θέλει μεγάλη αφοσίωση και πολλή δουλειά για να γίνει κατανοητή από την ορχήστρα αλλά και από το κοινό. Η μεγαλύτερη απαίτηση είναι να γίνει διαφανές και κατανοητό το μουσικό υλικό, επειδή - και στον Σκαλκώτα ιδιαίτερα - είναι εξαιρετικά πολύπλοκο.

Είμαι όμως σίγουρος ότι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι η κατάλληλη ορχήστρα για ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα. Τα άλλα κομμάτια δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά και χρειάζονται μια ιδιαίτερη προσέγγιση ως προς την μουσικότητά τους. Ο κάθε συνθέτης μας ταξιδεύει και σε έναν άλλον κόσμο, τον οποίο πρέπει να εξερευνήσουμε μουσικά όσο πιο αυθεντικά γίνεται.


—Ποιες υπήρξαν/είναι οι ηρωικές μορφές στη δική σας ζωή;

Ήρωα θεωρώ τον φίλο και μέντορα μου Θεόδωρο Κουρετζή, ο οποίος με το καλλιτεχνικό του όραμα έχει αφήσει ένα μοναδικό έργο στον χώρο της κλασσικής μουσικής. Ήρωες της σκέψης, οι οποίοι με συνοδεύουν πάντοτε, είναι κυρίως ο μεγαλύτερος ποιητής όλων των εποχών, ο Όμηρος και φιλόσοφος Ηράκλειτος.

Info:

Παρασκευή 8/11, 20:30, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φαινόμενο «Manos»: O πιο δημοφιλής Έλληνας YouTuber κατάφερε να κατακτήσει και την κορυφή του Spotify

Μουσική / Manos: O πιο δημοφιλής Έλληνας YouTuber κατακτά και την κορυφή του Spotify

Για εκατομμύρια παιδιά και εφήβους ο Manos δεν ήταν απλώς ένας YouTuber αλλά ένας ψηφιακός φίλος. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το πρώτο του βίντεο, μιλά για τη σχέση ζωής με το κοινό του, τις δυσκολίες της πρόωρης δημοσιότητας, την προσωπική του επανεκκίνηση και τη θεαματική είσοδό του στη μουσική με τις επιτυχίες «Baby» και «Κενό».
M. HULOT
Γιώργος Κανέλλης - Discobole

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Κανέλλης: «Το Discobole δεν ήταν ένα απλό κατάστημα»

Από τα παιδικά του χρόνια στο Παλαιό Φάληρο ως το άνοιγμα του θρυλικού «Discobole», κι απ’ τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ως τη σημερινή αναγέννηση του βινυλίου – ο άνθρωπος πίσω από το σημαντικότερο δισκάδικο της πόλης αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Έλενα Λεώνη: «Βαριέμαι να είμαι συνέχεια σωστή»

Μουσική / Έλενα Λεώνη: «Βαριέμαι να είμαι συνέχεια σωστή»

Με το εξαιρετικό ντεμπούτο άλμπουμ της, «1.», και το viral «Βαριέμαι πολύ», η Έλενα Λεώνη μετατρέπει την πίεση που προκαλούν οι προσδοκίες και η ανάγκη να είναι διαρκώς παραγωγική σε σύγχρονη ελληνική ποπ που συνδυάζει παράδοση, συναίσθημα και προσωπική ελευθερία.
M. HULOT
Queer Ranch Festival: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Μουσική / Queer Ranch Festival στη Λέσβο: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Τέσσερις θηλυκότητες έβαλαν το ταλέντο και τις επαφές τους και έφτιαξαν ένα φεστιβάλ στην Ερεσό της Λέσβου που συγκεντρώνει άτομα από όλο τον πλανήτη και τα εισιτήριά του γίνονται sold out μέσα σε μισή ώρα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μουσική / O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μετά από μια άνιση σεζόν, ο Βρετανός DJ δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα παίζοντας ένα minimal techno set που αντλούσε από όλα τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και δεν θύμιζε τίποτα απ' όσα έχεις ακούσει ως τώρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT