ΤΩΡΑ

Έκτορας Ταρτανής: «Το ελληνικό κοινό δεν έχει κόμπλεξ»

Έκτορας Ταρτανής: «Το ελληνικό κοινό δεν έχει κόμπλεξ» Facebook Twitter
Ο Έκτορας Ταρτανής εντυπωσίασε διευθύνοντας την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις Εποχές του Γκλαζουνόφ.
0

Πέρυσι μας εντυπωσίασε διευθύνοντας την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις Εποχές του Γκλαζουνόφ. Φέτος επιστρέφει στο πόντιουμ της ΚΟΑ για τη συναυλία Ήρωες Ι, ανοίγοντας το αφιέρωμα στην Εθνική Παλιγγενεσία. Ο λόγος για τον περιζήτητο νέο αρχιμουσικό, Έκτορα Ταρτανή. Τον γοητευτικό μαέστρο που μιλά για τα πρώτα βήματα και τους ήρωές του.

—Πολλοί συνάδελφοί σας λένε ότι η μουσική μπήκε στη ζωή τους σε πολύ τρυφερή ηλικία. Κρίνοντας από την εντυπωσιακή πορεία σας, αυτή είναι και η δική σας περίπτωση...

Η μουσική μπήκε από πολύ νωρίς στην ζωή μου. Στο σπίτι μας υπήρχε πιάνο και κιθάρα και εκεί δέχτηκα τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα. Σε ηλικία τεσσάρων ετών άρχισα να παίρνω μαθήματα πιάνου, συνεχίζοντας με κέρδισε η κλασσική μουσική, κατόπιν η σύνθεση και εν τέλει, στα εφηβικά μου χρόνια, η διεύθυνση Ορχήστρας.


—Ποια η καθοριστική στιγμή που αποφασίσατε να στραφείτε στη Διεύθυνση Ορχήστρας;

Δεν υπήρχε μια καθοριστική στιγμή, οπότε αποφάσισα να αφοσιωθώ στη διεύθυνση ορχήστρας. Η ιδέα να συμμετάσχω σε έναν ομαδικό σχηματισμό και να κατευθύνω άμεσα την εξέλιξη ενός αριστουργήματος κλασσικής μουσικής, μου φάνηκε εξαρχής ιδιαίτερα ελκυστική. Έτσι άρχισα να πειραματίζομαι πάνω στην διεύθυνση ορχήστρας με τα πρώτα ιδιωτικά μαθήματα.


—Από νεαρή ηλικία ξεχωρίσατε, λαμβάνοντας διακρίσεις σε διαγωνισμούς, αλλά και σημαντικές υποτροφίες. Μπορεί να πάρουν αέρα τα μυαλά κάποιου, όταν αναγνωρίζεται πριν ωριμάσει ως προσωπικότητα; Εσείς, νοιώσατε αυτόν τον κίνδυνο; Και πώς καταφέρατε να μείνετε συγκεντρωμένος στους στόχους σας;

Είμαι γενικώς άτομο χαμηλών τόνων και της άποψης πως ιδίως οι καλλιτέχνες θα έπρεπε να δείχνουν σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη απέναντι στο έργο, τους συναδέλφους και το κοινό τους. Για μένα αυτές είναι αρετές, οι οποίες με διέπουν σε ό,τι κάνω. Καλλιτέχνες χωρίς ηθικές αξίες δεν επιβιώνουν μακροπρόθεσμα. Προσπαθώ να είμαι άξιος των αξιών μου. Ήθος ανθρώπω δαίμων.

Έκτορας Ταρτανής: «Το ελληνικό κοινό δεν έχει κόμπλεξ» Facebook Twitter
"Το ελληνικό κοινό το θεωρώ πολύ ιδιαίτερο, επειδή έχει αυτή την σπάνια ιδιότητα να ακούει μουσική με ανοιχτή καρδιά, όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται αυτό."


— Έχετε διευθύνει πολλές επιφανείς Ορχήστρες, ενώ πρόσφατα αναλάβατε τη θέση του Kapellmeister (καλλιτεχνικού διευθυντή) στην Όπερα του Φράιμπουργκ (μετά από μία επιτυχημένη πορεία στην ίδια θέση στο Bremerhaven). Με ποιους τρόπους χτίζεται μια καλή σχέση μεταξύ αρχιμουσικού και Ορχήστρας;

Κατά την εμπειρία μου μπορώ να πω, πως το μόνο κριτήριο για μια καλή σχέση ενός μαέστρου με την ορχήστρα είναι η ποιότητα της δουλειάς του. Πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος, να ξέρει τι θέλει, να κατέχει την ανάλογη χειροτεχνία και να έχει ένα καλλιτεχνικό όραμα, με το οποίο μπορεί να εμπνεύσει την ορχήστρα και το κοινό.


—Επιστρέφετε για δεύτερη χρονιά στο πόντιουμ της ΚΟΑ. Ποιες οι εντυπώσεις σας από την περσινή σύμπραξη - τόσο σε σχέση με την Ορχήστρα, όσο και με το ελληνικό κοινό.

Θεωρώ πως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι ένα μουσικό σύνολο με εξαιρετική μουσικότητα και μεγάλο δυναμικό πάνω σε πολλά στιλ κλασικής μουσικής. Βρήκα μεγάλη ευχαρίστηση στην συνεργασία μας και είμαι σίγουρος πως με την επόμενη παραγωγή θα εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τη σχέση μας.

Το ελληνικό κοινό το θεωρώ πολύ ιδιαίτερο, επειδή έχει αυτή την σπάνια ιδιότητα να ακούει μουσική με ανοιχτή καρδιά, όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται αυτό. Είναι κοινό που γενικώς δεν έχει κόμπλεξ με τη μουσική ιστορία του. Και επομένως μπορεί να ανοιχτεί άφοβα σε καινούργιους ήχους και άγνωστες μουσικές.


—Πώς νοιώθετε όταν στο ακροατήριο βρίσκονται δικοί σας άνθρωποι; Οικογένεια, φίλοι κλπ.

Είναι μεγάλη χαρά να ξέρεις πως είναι δικά σου άτομα στο ακροατήριο. Αμέσως - θέλεις δεν θέλεις - αισθάνεσαι πιο οικεία και όλη η διαδικασία στο πόντιουμ γίνεται πιο προσωπική. Αυτό νομίζω είναι κάτι που το ακροατήριο διαισθάνεται.

Έκτορας Ταρτανής: «Το ελληνικό κοινό δεν έχει κόμπλεξ» Facebook Twitter
Έκτορας Ταρτανής


—Στη συναυλία Ήρωες Ι (08.11) θα διευθύνετε έργα Ελλήνων συνθετών της Εθνικής Σχολής, αλλά και το – ιδιαίτερα απαιτητικό – Κοντσέρτο για βιολί του Νίκου Σκαλκώτα, με σολίστα τον Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα. Ποιες οι βασικές προκλήσεις και δυσκολίες του συγκεκριμένου προγράμματος;

Η δωδεκαφθογγική μουσική είναι ιδιαίτερα δύσκολη επειδή θέλει μεγάλη αφοσίωση και πολλή δουλειά για να γίνει κατανοητή από την ορχήστρα αλλά και από το κοινό. Η μεγαλύτερη απαίτηση είναι να γίνει διαφανές και κατανοητό το μουσικό υλικό, επειδή - και στον Σκαλκώτα ιδιαίτερα - είναι εξαιρετικά πολύπλοκο.

Είμαι όμως σίγουρος ότι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι η κατάλληλη ορχήστρα για ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα. Τα άλλα κομμάτια δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά και χρειάζονται μια ιδιαίτερη προσέγγιση ως προς την μουσικότητά τους. Ο κάθε συνθέτης μας ταξιδεύει και σε έναν άλλον κόσμο, τον οποίο πρέπει να εξερευνήσουμε μουσικά όσο πιο αυθεντικά γίνεται.


—Ποιες υπήρξαν/είναι οι ηρωικές μορφές στη δική σας ζωή;

Ήρωα θεωρώ τον φίλο και μέντορα μου Θεόδωρο Κουρετζή, ο οποίος με το καλλιτεχνικό του όραμα έχει αφήσει ένα μοναδικό έργο στον χώρο της κλασσικής μουσικής. Ήρωες της σκέψης, οι οποίοι με συνοδεύουν πάντοτε, είναι κυρίως ο μεγαλύτερος ποιητής όλων των εποχών, ο Όμηρος και φιλόσοφος Ηράκλειτος.

Info:

Παρασκευή 8/11, 20:30, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Μουσική
0

ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Larry Gus με στίχους Ευθύμη Φιλίππου: Το βίντεο της meta-λαϊκής «Κουτσουπιάς» γυρίστηκε στο Σκακιστικό Καφενείο Πανελλήνιον

Nothing Days / Larry Gus με στίχους Ευθύμη Φιλίππου: Το βίντεο της «Κουτσουπιάς» γυρίστηκε στο Σκακιστικό Καφενείο Πανελλήνιον

O σκηνοθέτης του βίντεο Ματβέι Φικς ζει στη Νέα Υόρκη και μια μέρα θα γίνει μεγάλος και τρανός, οπότε με την ευκαιρία κάναμε μια συνέντευξη γιατί ποτέ δεν ξέρεις, ίσως σε λίγο να μην μπορείς να τον προσεγγίσεις.
M. HULOT
Μπέλα Μπάρτοκ: Το κονσέρτο της ζωής του

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μπέλα Μπάρτοκ: Το κονσέρτο της ζωής του

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά το πιο εντυπωσιακό και αγαπημένο συμφωνικό έργο του Ούγγρου πρωτοπόρου, το Κοντσέρτο για Ορχήστρα, που σφύζει από ζωντάνια και χορευτική διάθεση, αγγίζοντας τα όρια του παροξυσμού.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί 'ναι μαύρα τα βουνά - Κόνιτσα

Μουσική / «Γιατί 'ναι μαύρα τα βουνά» στην Κόνιτσα: Ένα ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παραδοσιακής μουσικής

Η μετεξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής και ο ρόλος των Ρομά στη μουσική των νότιων Βαλκανίων είναι οι δυο θεματικές που απασχόλησαν το φετινό φεστιβάλ που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στην Κόνιτσα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eli & Fur

Μουσική / Οι Eli & Fur φέρνουν τη μουσική τους χημεία στην Αθήνα

Το δίδυμο που αγαπάει την ενέργεια του σούρουπου και μόλις κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ εμπνευσμένο από τις νύχτες του μιλά για το αποτύπωμα της ηλεκτρονικής μουσικής στη ζωή και την πολυετή φιλία του πριν εμφανιστεί στο Bolivar.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Να είσαι καλά Σελίν Ντιόν, και μας συγχωρείς 

Daily / Να είσαι καλά, Σελίν Ντιόν, και μας συγχωρείς 

Πέρα από τις συνταρακτικές σκηνές που δείχνουν τη «Φωνή» να υποκύπτει στη νευρολογική της πάθηση, το ντοκιμαντέρ «I Am: Celine Dion» μας υπενθυμίζει ότι η απόσταση ανάμεσα στο cool και το «ξενέρωτο» είναι πολύ σχετική.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Why the Mountains are Black

Μουσική / «H μουσική είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό μας κεφάλαιο. Αποδεικνύει τη ζωτικότητά μας»

O βραβευμένος με Γκράμι μουσικός παραγωγός Κρίστοφερ Κινγκ μάς προσκαλεί και φέτος στην Κόνιτσα για το δεύτερο διαβαλκανικό φεστιβάλ «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά» που διοργανώνεται από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΚΙΝΓΚ