Έφυγε και η Ζωή Ζαγοραίου στα 85 της

Έφυγε και η Ζωή Ζαγοραίου στα 85 της Facebook Twitter
0
Έφυγε και η Ζωή Ζαγοραίου στα 85 της Facebook Twitter
Η Ζωή και ο Σπύρος Ζαγοραίος με το δισεγγονάκι τους. Φωτογραφία του 2010, μερικά χρόνια πριν το βιολογικό τέλος και για τους δύο, από το facebook του εγγονού τους, Σπύρου Ζαγοραίου.

Μπορεί να μην είχε καμία σχέση με τη μουσική, τουλάχιστον μέχρι τον γάμο της με τον λαϊκό βάρδο Σπύρο Ζαγοραίο, όταν όμως αυτός την επέβαλλε δίπλα του, στα πάλκα και στη δισκογραφία, έφτιαξαν ένα από τα πιο δυνατά ντουέτα στο λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας του 1960.

Ο λόγος για τη Ζωή Ζαγοραίου που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών με καταπονημένη εδώ και αρκετά χρόνια την υγεία της. Ο παππούς την πήρε μαζί του την ίδια μέρα πού'χαμε τα εξάμηνα του θανάτου του, δήλωσε ο εγγονός τους, Σπύρος, αποκλειστικά στο LIFO.gr

Από τον Σπύρο Ζαγοραίο αντλήσαμε όλα τα στοιχεία του άρθρου για την τραγουδίστρια γιαγιά του. Στο παρακάτω βίντεο, τη βλέπουμε με τον άντρα της να τραγουδούν το ''Μου λέτε να μην κλαίω'' (μουσική: Σπύρος Ζαγοραίος/ στίχοι: Δημήτρης Γκούτης) από παλιά ελληνική ταινία:

Η Ζωή Μοσχονησιώτη γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη από γονείς μικρασιατικής καταγωγής. Το 1957 σε ηλικία 27 ετών γνώρισε τον Σπύρο Ζαγοραίο. Ερωτεύθηκαν, αλλά οι γονείς δεν ενέκριναν τον γάμο - κατά υποκειμενική εκτίμηση, σ'αυτό έπαιξε ρόλο και η αναπηρία του τραγουδιστή. Αποτέλεσμα ήταν να κλεφτούν και να εγκατασταθούν στην Αγία Βαρβάρα, όπου εκεί ο Σπύρος εργαζόταν ως φωτογράφος και τραγουδούσε παράλληλα. Εκείνος ήταν που από πολύ νωρίς έβαλε τη γυναίκα του στη δισκογραφία, για να του κάνει σιγόντα, παρ' όλη την ασχετοσύνη της ίσαμε τότε με τη μουσική και το τραγούδι. Κι όμως, ο Ζαγοραίος αποδείχτηκε διορατικός, καθώς η φωνή της Ζωής ήταν ξεχωριστή και συμπορεύθηκε με τη δική του σε αμέτρητα τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Ενδεικτικοί τίτλοι: ''Προσευχή'' (1962), ''Ντόλτσε Βίτα'' (1963), ''Στης Λαρίσης το ποτάμι'' (1962), ''Έγιναν γκρίζα τα μαλλιά μου'' (1962), ''Μπαρμπα-Θωμάς'' (1969) κ.α.

Έφυγε και η Ζωή Ζαγοραίου στα 85 της Facebook Twitter
Το θρυλικό λαϊκό κέντρο ''Εντελαμαγκέν'' στο Αιγάλεω πέρασε ήδη στην ιδιοκτησία του εγγονού τους, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση.

Η Ζωή Ζαγοραίου συνέχισε να κάνει σιγόντα στον Σπύρο και σε αρκετά ώριμη ηλικία. Το 2001 ήταν η χρονιά που εγκατέλειψε οριστικά το τραγούδι. Έζησε για 55 ολόκληρα χρόνια δίπλα του, πιστή σύζυγος και συνάδελφος, αφοσιωμένη μητέρα και γιαγιά του μοναχογιού και του εγγονού τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

M.Hulot / Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

Στο «Boots on the Ground», οι Massive Attack επιστρέφουν με ένα σκοτεινό, υπνωτικό κομμάτι όπου η φωνή του Tom Waits μετατρέπει τον πόλεμο, την αστυνομική βία και την κοινωνική αποσύνθεση σε έναν ενιαίο, εφιαλτικό βρόχο χωρίς διέξοδο
M. HULOT
Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Μουσική / Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Είχαμε προβλέψει before it was cool το τεράστιο κύμα της techno μουσικής που βιώνουμε τώρα γι' αυτό και δώσαμε χώρο και φωνή στους καλλιτέχνες που καθόρισαν με τη δουλειά τους το είδος. Η dj Φώφη Τσεσμελή ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για να τους μιλήσει.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Μουσική / Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Στα 15 του χρόνια, το Borderline Festival επιστρέφει δυναμικά, μετατρέποντας για ακόμη μία χρονιά την Αθήνα σε ένα ζωντανό πεδίο ηχητικών πειραματισμών, με 25 ονόματα από τη διεθνή και εγχώρια σκηνή και οπτικοακουστικές παραγωγές σχεδιασμένες ειδικά για το φεστιβάλ.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ολίνα γράφει τραγούδια για όσα την συγκινούν

Μουσική / ολίνα: «Με ενοχλεί που οι πλατφόρμες στηρίζουν απαίσιους ανθρώπους»

Το ντεμπούτο της «Τi se sygkinise?» είναι ένα τρυφερό άλμπουμ με γυναικεία ματιά και ιστορίες που κινούνται στα όρια του σουρεαλισμού, περιγράφοντας τις αμέτρητες εναλλαγές συναισθημάτων που βιώνουμε σε μια μέρα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παναγιώτης Κουνάδης

Οι Αθηναίοι / Παναγιώτης Κουνάδης: «Η Μπέλλου ήταν μάγκας. Ο Τσιτσάνης, θεός»

Από τη μεταπολεμική Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τις πολύτιμες παρέες των ρεμπετών, η διαδρομή του είναι ταυτισμένη με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Δημιούργησε ένα μοναδικό αρχείο 10.000 δίσκων, διασώζοντας έναν ολόκληρο κόσμο που χανόταν. Ο ερευνητής και μελετητής της ελληνικής μουσικής, Παναγιώτης Κουνάδης, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Αλεξίου

Οι Αθηναίοι / Χάρις Αλεξίου: «Ένα καθαρό σπίτι θέλω να είμαι, γεμάτο ζωή και αίσθημα»

Από το δημοτικό τραγούδι, στο «Δι' ευχών», στην «Οδό Νεφέλης», ως τις μεγάλες περιοδείες στην άκρη του κόσμου, η φωνή της δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Κι αν σήμερα την έχει κερδίσει το θέατρο και η τηλεόραση, αυτό δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την ιστορία που έχει γράψει στο ελληνικό τραγούδι. Η Χάρις Αλεξίου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
M. HULOT
Argonauts: DJ set σε πρωτότυπα μέρη με ιστορία σε όλη την Ελλάδα

Μουσική / Οι Argonauts κάνουν live sessions στα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας

Ο Nicholas Vibes έφτιαξε ένα πρότζεκτ μοναδικό στην Ευρώπη. Στόχος του είναι να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μέσα από την ηλεκτρονική μουσική, και να οργανώσει ένα μεγάλο event στην Ακρόπολη.
M. HULOT