Έφυγε και η Ζωή Ζαγοραίου στα 85 της

Έφυγε και η Ζωή Ζαγοραίου στα 85 της Facebook Twitter
0
Έφυγε και η Ζωή Ζαγοραίου στα 85 της Facebook Twitter
Η Ζωή και ο Σπύρος Ζαγοραίος με το δισεγγονάκι τους. Φωτογραφία του 2010, μερικά χρόνια πριν το βιολογικό τέλος και για τους δύο, από το facebook του εγγονού τους, Σπύρου Ζαγοραίου.

Μπορεί να μην είχε καμία σχέση με τη μουσική, τουλάχιστον μέχρι τον γάμο της με τον λαϊκό βάρδο Σπύρο Ζαγοραίο, όταν όμως αυτός την επέβαλλε δίπλα του, στα πάλκα και στη δισκογραφία, έφτιαξαν ένα από τα πιο δυνατά ντουέτα στο λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας του 1960.

Ο λόγος για τη Ζωή Ζαγοραίου που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών με καταπονημένη εδώ και αρκετά χρόνια την υγεία της. Ο παππούς την πήρε μαζί του την ίδια μέρα πού'χαμε τα εξάμηνα του θανάτου του, δήλωσε ο εγγονός τους, Σπύρος, αποκλειστικά στο LIFO.gr

Από τον Σπύρο Ζαγοραίο αντλήσαμε όλα τα στοιχεία του άρθρου για την τραγουδίστρια γιαγιά του. Στο παρακάτω βίντεο, τη βλέπουμε με τον άντρα της να τραγουδούν το ''Μου λέτε να μην κλαίω'' (μουσική: Σπύρος Ζαγοραίος/ στίχοι: Δημήτρης Γκούτης) από παλιά ελληνική ταινία:

Η Ζωή Μοσχονησιώτη γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη από γονείς μικρασιατικής καταγωγής. Το 1957 σε ηλικία 27 ετών γνώρισε τον Σπύρο Ζαγοραίο. Ερωτεύθηκαν, αλλά οι γονείς δεν ενέκριναν τον γάμο - κατά υποκειμενική εκτίμηση, σ'αυτό έπαιξε ρόλο και η αναπηρία του τραγουδιστή. Αποτέλεσμα ήταν να κλεφτούν και να εγκατασταθούν στην Αγία Βαρβάρα, όπου εκεί ο Σπύρος εργαζόταν ως φωτογράφος και τραγουδούσε παράλληλα. Εκείνος ήταν που από πολύ νωρίς έβαλε τη γυναίκα του στη δισκογραφία, για να του κάνει σιγόντα, παρ' όλη την ασχετοσύνη της ίσαμε τότε με τη μουσική και το τραγούδι. Κι όμως, ο Ζαγοραίος αποδείχτηκε διορατικός, καθώς η φωνή της Ζωής ήταν ξεχωριστή και συμπορεύθηκε με τη δική του σε αμέτρητα τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Ενδεικτικοί τίτλοι: ''Προσευχή'' (1962), ''Ντόλτσε Βίτα'' (1963), ''Στης Λαρίσης το ποτάμι'' (1962), ''Έγιναν γκρίζα τα μαλλιά μου'' (1962), ''Μπαρμπα-Θωμάς'' (1969) κ.α.

Έφυγε και η Ζωή Ζαγοραίου στα 85 της Facebook Twitter
Το θρυλικό λαϊκό κέντρο ''Εντελαμαγκέν'' στο Αιγάλεω πέρασε ήδη στην ιδιοκτησία του εγγονού τους, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση.

Η Ζωή Ζαγοραίου συνέχισε να κάνει σιγόντα στον Σπύρο και σε αρκετά ώριμη ηλικία. Το 2001 ήταν η χρονιά που εγκατέλειψε οριστικά το τραγούδι. Έζησε για 55 ολόκληρα χρόνια δίπλα του, πιστή σύζυγος και συνάδελφος, αφοσιωμένη μητέρα και γιαγιά του μοναχογιού και του εγγονού τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Queer Ranch Festival: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Μουσική / Queer Ranch Festival στη Λέσβο: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Τέσσερις θηλυκότητες έβαλαν το ταλέντο και τις επαφές τους και έφτιαξαν ένα φεστιβάλ στην Ερεσό της Λέσβου που συγκεντρώνει άτομα από όλο τον πλανήτη και τα εισιτήριά του γίνονται sold out μέσα σε μισή ώρα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μουσική / O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μετά από μια άνιση σεζόν, ο Βρετανός DJ δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα παίζοντας ένα minimal techno set που αντλούσε από όλα τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και δεν θύμιζε τίποτα απ' όσα έχεις ακούσει ως τώρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ