Ο DMC ξεκίνησε στην Αγγλια το 1983 σαν members-only club με μέλη επαγγελματίες djs με σκοπό να προσφέρει στα μέλη αποκλειστικά remixes και ακυκλοφόρητα κομμάτια. Ο πρώτος διαγωνισμός ήταν invitation-only και έγινε στο Λονδίνο το 1985.

Το 1986 ο αμερικάνος DJ CHEESE έφερε για πρώτη φορά την επανάσταση κάνοντας ένα σετ βασισμένο στο scratching, και εντυπωσίασε κερδίζοντας, ενώ όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι έμειναν στο απλό mixing. Ο διαγωνισμός "μεγάλωσε" τα επόμενα χρόνια και για μια περίοδο συνδέθηκε με τα επίσημα Dance Music Awards. Ο διαγωνισμός συνδέθηκε αποκλειστικά με το χώρο του hip-hop και έγινε πλέον διαγωνισμός επιδεξιότητας. Κερδίζει αυτός που θα κάνει τα καλύτερα και πιο εντυπωσιακά tricks με 2 πικάπ και ένα μίκτη.

Το DMC απέκτησε και ελληνική εκπροσώπιση από το 1991 και μετά, όταν πέρασε στα χέρια του Παντελή Παντόγλου. Ο Sparky T ήταν ο πρώτος έλληνας πρωταθλητής που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο εξωτερικό, και τον επόμενο χρόνο μετά την πρώτη του νίκη εμφανίστηκε στο Mega Channel ως συμπαρουσιαστής νεανικής μουσικής εκπομπής. Η καλύτερη θέση που έχει πάρει η Ελλάδα σε παγκόσμια κατάταξη ήταν το 1996, όταν ο Sparky ήρθε 4ος.

Από το 2000 και μετά, το DMC ξεκίνησε και άλλους δύο μικρότερους διαγωνισμούς, το Battle For World Supremacy ("μάχες" σε ζευγάρια με τη λογική της πυραμίδας) και το Team Battle (ομάδες από 2 έως 4 djs και με 2 έως 8 πικάπ).

Στους djs που έχουν περάσει από τους διαγωνισμούς του DMC (άλλοι έχουν κερδίσει και άλλοι όχι) είναι ονόματα όπως: A-Trak (Kanye West's dj), Q-Bert, Mixmaster Mike (Beastie Boys), Craze, Carl Cox, Tiesto και πάρα πολλοί άλλοι.

Το 2003 ο Παντελής Παντόγλου σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα. Το 2005 ο Sparky T ενώνεται με το Family The Label και αναβιώνουν το θεσμό του διαγωνισμό του DMC στην Ελλάδα. Το 2005 ο διαγωνισμός έγινε στην Αθήνα, στο Club 22 (Fuzz) και το 2006 στο Μύλο, στη Θεσσαλονίκη. Στο DMC έχουν εμφανιστεί όλα σχεδόν τα ελληνικά hip-hop συγκροτήματα και mc's. όπως Τerror X Crew, FF.C, ZN, ΑΓ, Razastarr, Ταραξίας, Θηρίο, Pro Sinnerz, Βόρεια Αστέρια, Στίχοιμα και πολλοί άλλοι.

Νικητής για το 2005 και 2006 ο DJ The Boy, ο οποίος θα υπερασπιστεί για άλλη μια φορά τον τίτλο του στον φετινό διαγωνισμό που διεξάγεται στο Club Luv. Καλεσμένοι της βραδιάς θα είναι οι πρωταθλητές dj's: RAFIK (Lordz of Fitness crew, Γερμανία - 5 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής) και UNKUT (Γερμανία).

Για πρώτη φορά σε ελληνικό διαγωνισμό θα εμφανιστούν τόσο μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας turntablist σκηνής. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα ελληνικά συγκροτήματα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ (www.myspace.com/lagnis), CORONA VIRUS (www.myspace.com/coronavirus) και PSYCLOWNS (www.myspace.com/psyclowns) και παρουσιαστής θα είναι ο νικητής του MC Battle 2006, ΕΞΩΚΟΣΜΙΚΟΣ, που με το μοναδικό του στυλ θα δώσει μια διαφορετική νότα στη βραδιά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει το ειδικό video που θα προβληθεί και θα "μεταφέρει" το κοινό στην ατμόσφαιρα του παγκόσμιου διαγωνισμού. Και βέβαια βασικοί πρωταγωνιστές θα είναι οι διαγωνιζόμενοι DJ's και το κοινό που θα είναι εκεί για να τους υποστηρίξει.