COMA x SMUT: Η καλύτερη techno στον καλύτερο δυνατό χώρο

COMA x SMUT: Η καλύτερη techno στον καλύτερο δυνατό χώρο Facebook Twitter
Ο JERM έχει πολυετή εμπειρία και τα sets του ποτέ δεν απογοητεύουν. Φωτ.: via facebook
0

ΤΟ COMA ATHENS συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το SMUT κάνοντας έναν συνδυασμό που μάλλον κανείς δεν περίμενε, μα όλοι μετρούσαν αντίστροφα μέχρι να τον δουν. Ένα club του οποίου η διάθεση δεν απογοητεύει ποτέ συνεργάστηκε με έναν διοργανωτή techno events που είχε ανέκαθεν ιδιαίτερα προσεγμένο line-up στα πάρτι του και συχνά ξέφευγε από τα αναμενόμενα μεγάλα ονόματα. Το τελικό αποτέλεσμα ενθουσίασε.

Η ατμόσφαιρα μέσα στο μαγαζί γνώριμη κι ευχάριστη, σκοτεινή και underground, όπως αρμόζει σε techno club, με άπλετο χώρο και περιορισμένη ορατότητα. Η αίσθησή μου είναι πως για αρκετούς ήταν η πρώτη φορά στο μαγαζί. Το πάρτι άνοιξε η Devika, που αν και local artist, δεν είχε τύχει να ακούσω ξανά. Έδειξε γρήγορα πως ήταν εξαιρετική επιλογή για το άνοιγμα της βραδιάς (ίσως να ήταν ακόμη καλύτερη και για κλείσιμο) και σε προετοίμαζε καταπληκτικά για τους γρήγορους, groovy ήχους της.

Τη σκυτάλη λίγο μετά τις 2 πήρε ο Phara στην παρθενική του, αν δεν απατώμαι, εμφάνιση στην Αθήνα σε ένα δίωρο set αμείλικτης techno, σαν να ερχόταν απευθείας από το Βερολίνο. Δεν ήταν ένα set που σε ανέβαζε και σε κατέβαζε ή που ξεκινούσε δυνατά και στην πορεία έσβηνε. Αντιθέτως, έχτιζε κλιμακωτά ένταση και ρυθμό, με τη δεύτερη ώρα του να είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και χορευτική από την πρώτη. Ο ήχος του ήταν καθαρός, minimal και απλός, σαν να ερχόταν απευθείας από πάρτι του Ben Klock. Στην πραγματικότητα, ο Phara ανήκει στην SK_Eleven, το label του Setaoc Mass, στο οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε κομμάτια του και ο δικός μας Cirkle.

Δεν είναι ανάγκη κάθε μεγάλο πάρτι να γίνεται σε συναυλιακό χώρο με αμφίβολη ακουστική και μολονότι πρέπει να αποφεύγεται ο σνομπισμός που μοιραία διακατέχει τον χώρο, είναι πάντα ωραίο να πηγαίνεις σε πάρτι δίχως ετερόκλητο κόσμο, όπου όλοι ξέρουν γιατί βρίσκονται εκεί και τι πάνε να ακούσουν.

Αν από τον Phara ήξερα περίπου τι να περιμένω μουσικά, ήμουν αρκετά περίεργος και πιο ανυπόμονος να ακούσω τη Salome, το highlight της βραδιάς. Η γεωργιανής καταγωγής και ανερχόμενη DJ, γνωστή από τα πετυχημένα βερολινέζικα queer parties Herrensauna, φαίνεται να έχει επηρεαστεί μουσικά από την κορυφαία underground artist SPFDJ – και τις δύο μπορείτε να τις απολαύσετε online σε ένα καταπληκτικό b2b set που έπαιξαν στο Dekmantel. Η Salome ήταν εκρηκτική. Ανέβασε κι άλλο τη διάθεση, με διαφορετικό πλέον ύφος από τον πιο ήσυχο Phara, με ένα set πολύ ρυθμικό που ακροβατούσε σχεδόν ιδανικά μεταξύ techno και trance. Το διάνθισε με κάποια πειραματικά στοιχεία (όχι τόσο της αρεσκείας μου) και ένα δυνατό κλείσιμο με προσεγμένο track list.

COMA x SMUT: Ακούσαμε την καλύτερη μουσική στον καλύτερο δυνατό χώρο Facebook Twitter
H Salome ήταν το highlight της βραδιάς.

Οι ήχοι της συνδύαζαν ιδανικά κλασικότερα ηλεκτρονικά κομμάτια με γρήγορα σε ρυθμό, σύγχρονα trance. Εν τέλει απολάμβανες ένα set διαφορετικό και διασκεδαστικό, που όμοιό του δεν έχεις ακούσει. Πολλοί έλεγαν μάλιστα πως δεν έχουν ακούσει πιο ταιριαστή μουσική για το SMUT από της Salome και συμφωνώ απόλυτα πως έδενε αρμονικά με το ύφος του μαγαζιού. Τέλος, για κλείσιμο είχαμε τον JERM, έναν εκ των δύο διοργανωτών των COMA. Ο JERM έχει πολυετή εμπειρία και τα sets του ποτέ δεν απογοητεύουν, είτε στην αρχή είτε στο σβήσιμο της βραδιάς, ενώ χαρακτηριστικό του set του ήταν ένα σκοτεινό και μελαγχολικό άνοιγμα που θα ζήλευαν και πολύ μεγαλύτερα ονόματα.

COMA x SMUT: Ακούσαμε την καλύτερη μουσική στον καλύτερο δυνατό χώρο Facebook Twitter
Ο ήχος του Phara ήταν καθαρός, minimal και απλός.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς όλοι χόρευαν, το mood ήταν αναμφίβολα κορυφαίο, δεν υπήρχε στρίμωγμα, ζέστη ή κακός εξαερισμός, ενώ και η ουρά στην είσοδο για όσους είχαν προμηθευτεί ηλεκτρονικό εισιτήριο ήταν μικρή.

Αντί επιλόγου, το COMA στο SMUT, που ήταν ένα πραγματικά άμεμπτο πάρτι μετά από πολύ καιρό, υπογραμμίζει την ανάγκη για άνοιγμα techno clubs ξανά στην Αθήνα – τα τελευταία μεγάλα έκλεισαν οριστικά στα τέλη των '00s (οι μεγαλύτεροι σίγουρα τα ξέρουν καλύτερα). Η ζήτηση και το κοινό φαίνεται πως υπάρχουν πλέον και είναι ικανά μπορούν να στηρίξουν τέτοια, ομολογουμένως κοστοβόρα, εγχειρήματα. Δεν είναι ανάγκη κάθε μεγάλο πάρτι να γίνεται σε συναυλιακό χώρο με αμφίβολη ακουστική (που είναι λογικό, μια και δεν φτιάχτηκε για techno events), και μολονότι πρέπει να αποφεύγεται ο σνομπισμός που μοιραία διακατέχει τον χώρο, είναι πάντα ωραίο να πηγαίνεις σε πάρτι δίχως ετερόκλητο κόσμο, όπου όλοι ξέρουν γιατί βρίσκονται εκεί και τι πάνε να ακούσουν. Είναι μια εκ διαμέτρου διαφορετική και ανώτερη εμπειρία.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Μουσική / «Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Aφήνοντας πίσω της την προηγούμενη ζωή της ως νοσοκόμα, μετά από παρότρυνση των ασθενών της να κυνηγήσει τα όνειρά της, η παραγωγός και καλλιτέχνιδα Kelly Lee Owens μιλά για την τελευταία της δουλειά, τις σημαντικές συνεργασίες της και τη μουσική που διαμορφώνει συνειδήσεις και επηρεάζει συναισθήματα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα εβδομήντα μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

M.Hulot / Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

Στο «Boots on the Ground», οι Massive Attack επιστρέφουν με ένα σκοτεινό, υπνωτικό κομμάτι όπου η φωνή του Tom Waits μετατρέπει τον πόλεμο, την αστυνομική βία και την κοινωνική αποσύνθεση σε έναν ενιαίο, εφιαλτικό βρόχο χωρίς διέξοδο
M. HULOT
Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Μουσική / Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Είχαμε προβλέψει before it was cool το τεράστιο κύμα της techno μουσικής που βιώνουμε τώρα γι' αυτό και δώσαμε χώρο και φωνή στους καλλιτέχνες που καθόρισαν με τη δουλειά τους το είδος. Η dj Φώφη Τσεσμελή ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για να τους μιλήσει.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Μουσική / Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Στα 15 του χρόνια, το Borderline Festival επιστρέφει δυναμικά, μετατρέποντας για ακόμη μία χρονιά την Αθήνα σε ένα ζωντανό πεδίο ηχητικών πειραματισμών, με 25 ονόματα από τη διεθνή και εγχώρια σκηνή και οπτικοακουστικές παραγωγές σχεδιασμένες ειδικά για το φεστιβάλ.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ολίνα γράφει τραγούδια για όσα την συγκινούν

Μουσική / ολίνα: «Με ενοχλεί που οι πλατφόρμες στηρίζουν απαίσιους ανθρώπους»

Το ντεμπούτο της «Τi se sygkinise?» είναι ένα τρυφερό άλμπουμ με γυναικεία ματιά και ιστορίες που κινούνται στα όρια του σουρεαλισμού, περιγράφοντας τις αμέτρητες εναλλαγές συναισθημάτων που βιώνουμε σε μια μέρα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παναγιώτης Κουνάδης

Οι Αθηναίοι / Παναγιώτης Κουνάδης: «Η Μπέλλου ήταν μάγκας. Ο Τσιτσάνης, θεός»

Από τη μεταπολεμική Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τις πολύτιμες παρέες των ρεμπετών, η διαδρομή του είναι ταυτισμένη με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Δημιούργησε ένα μοναδικό αρχείο 10.000 δίσκων, διασώζοντας έναν ολόκληρο κόσμο που χανόταν. Ο ερευνητής και μελετητής της ελληνικής μουσικής, Παναγιώτης Κουνάδης, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ