Ποια είναι επιτέλους αυτή η Billie Eilish; Το ερώτημα πλανάται ακόμα πιο επίμονα μετά την κυκλοφορία του παρθενικού άλμπουμ της αινιγματικής 17χρονης ποπ σταρ, το οποίο πήγε κατευθείαν στην κορυφή του επίσημου καταλόγου επιτυχιών στις ΗΠΑ (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στην εποχή μας), καθιστώντας την την πρώτη καλλιτέχνιδα (ασχέτως φύλου) που έχει γεννηθεί μετά το 2000 και κατορθώνει κάτι τέτοιο.

 

Προχθές έκανε και τη θριαμβευτική εμφάνισή της στο πιο προβεβλημένο φεστιβάλ του κόσμου, το Coachella, όπου συναντήθηκε μάλιστα με τον Justin Bieber, γεγονός που προκάλεσε έντονες ξινίλες σε κάποιους οπαδούς της.

 

Αντίθετα από άλλους και άλλες ποπ σταρ της πρόσφατης παραγωγής, επιμένει να διατηρεί η ίδια τον δημιουργικό έλεγχο, γράφοντας μουσική με τον 21χρονο αδελφό της, Finneas, και ηχογραφώντας σε ένα σπίτι που ανήκει στους γονείς της.

 

 

Η εμφάνιση της Billie Eilish στο Coachella 

 

 

Η συνάντηση με τον Justin Bieber στο ίδιο φεστιβάλ 

 

Γεννημένη στο Λος Άντζελες και κόρη ηθοποιών, η Billie Eilish συνδυάζει τον αιχμηρά «ψαγμένο» ήχο με καυστικούς και συχνά μακάβριους στίχους. Όπως στο τραγούδι "Bury A Friend" (Θάψε έναν φίλο), όπου χρησιμοποιεί την οπτική του τέρατος που κρύβεται κάτω από το κρεβάτι για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια ότι το τέρας, η νέμεση, είναι η ίδια.

 

Αντίθετα από άλλους και άλλες ποπ σταρ της πρόσφατης παραγωγής, επιμένει να διατηρεί η ίδια τον δημιουργικό έλεγχο, γράφοντας μουσική με τον 21χρονο αδελφό της, Finneas, και ηχογραφώντας σε ένα σπίτι που ανήκει στους γονείς της.

 

Όπως δήλωσε πρόσφατα στους New York Times, πολύ εύκολα θα μπορούσε να μεταφέρει την ευθύνη σε άλλους αλλά προτιμά, όπως και με τη μουσική της, να οραματίζεται η ίδια τα βίντεό της, να διαλέγει η ίδια τα ρούχα της, να είναι υπεύθυνη η ίδια για τον λογαριασμό της στο Instagram, που φέρει την ονομασία @wherearetheavocados και έχει γύρω στα 18 εκατομμύρια followers.

 

Το κενό βλέμμα της και τα ανδρόγυνα «μπάγκι» ρούχα στις φωτογραφήσεις της μοιάζουν λιγότερο προμελετημένα και λιγότερο σεξουαλικά από την εικόνα που κατά κανόνα καλλιεργούνταν συνήθως για τα εφηβικά / νεανικά είδωλα.

 

Πρόκειται για αισθητική που ανταποκρίνεται στα κριτήρια της αποκαλούμενης «γενιάς Ζ» ή, με πιο μουσικούς όρους, της γενιάς του SoundCloud, εκεί όπου ξεκίνησε ουσιαστικά το 2018 η μετεωρική καριέρα της με την ανάρτηση της μπαλάντας της "Ocean Eyes" στη συγκεκριμένη πλατφόρμα ακρόασης.

 

Σε ένα πρόσφατο σεμινάριο της μουσικής βιομηχανίας, ο Dave Grohl (των Foo Fighters και πριν βεβαίως των Nirvana) σύγκρινε τον δεσμό της με το νεανικό κοινό με «αυτό που συνέβη με τους Nirvana το 1991»: «Όταν βλέπω κάποια σαν την Billie Eilish, πιστεύω ότι το rock & roll μπορεί πράγματι και να μην πεθάνει ποτέ».


Παρά την ηλικία της, η ίδια μοιάζει να έχει ήδη πλήρη συνείδηση της διαβρωτικής υφής της φήμης, όπως δείχνει κι ένα βίντεο που δημοσίευσε στα τέλη της περσινής χρονιάς, αντιπαραβάλλοντας δύο συνεντεύξεις της – μία από τον Οκτώβριο του 2017 και μία από τον Οκτώβριο του 2018.

 

 

 

«Ζηλεύω μάλλον την Billie πριν από έναν χρόνο» λέει η ίδια στη δεύτερη, στην οποία εμφανίζεται σαφώς πιο σκυθρωπή. «Δεν πρόκειται φυσικά να λυπηθώ τον εαυτό μου επειδή πια με αναγνωρίζει ο κόσμος, είμαι ευγνώμων. Αλλά, δεν ξέρω, θα ήθελα πραγματικά να συνεχίσω να μπορώ να πάω όπου θέλω και να μη με αναγνωρίζουν».

 

Δύσκολο πλέον. Έχει ήδη διεισδύσει στο ευρύ mainstream και πριν από λίγες μέρες εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή της Ellen DeGeneres, όπου αναφέρθηκαν οι υψηλού κύρους θαυμαστές της (Dave Grohl, Thom Yorke, Τζούλια Ρόμπερτς) αλλά και οι πρόσφατες αποκαλύψεις (από την ίδια) ότι πάσχει από σύνδρομο Τουρέτ.