Μια έκθεση αφισών από τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ

Μια έκθεση αφισών από τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ Facebook Twitter
0

Η έκθεση POSTERITY εγκαινιάζεται στις 6 Φεβρουαρίου 2021 από το τετARTημόριο και την The Blender Gallery σε επιμέλεια και σχεδιασμό από τον Νέστορα Κατσιμίχα. Περιλαμβάνει 100 έργα από μια σπάνια συλλογή αφισών με αξιοσημείωτη εικαστική και γραφιστική αξία.  Πρόκειται για συνέχεια του InPostersWeLove που παρουσιάστηκε διαδικτυακά.

Τις αφίσες αυτές συνέλεξε επιμελώς ο Σερβοβόσνιος χαράκτης Milan Zunic και η έκθεση αφιερώνεται στη μνήμη του. Τη συλλογή εντόπισε το τετARTημόριο, με την ιδιαίτερη συμβολή του Αριστομένη Κατσούλα.

Οι περισσότερες από αυτές αποτελούν σπάνιο δείγμα αυτούσιας καλλιτεχνικής δημιουργίας, ως έργα τέχνης, σχεδιασμένες για ενημέρωση πολιτικών, καλλιτεχνικών και άλλων δράσεων. Καλύπτουν  χρονική περίοδο από τη δεκαετία του 1960 και μετά, με τον κύριο όγκο τους να καλύπτει την διάρκεια της κρίσιμης για την Ανατολική Ευρώπη δεκαετία του 1980 και να συνεχίζεται σχεδόν έως και τις αρχές της Νέας Χιλιετίας. Η δε γεωγραφική τους καταγωγή εκτείνεται από την Σερβία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, την Πολωνία, την πρώην Ανατολική Γερμανία, δηλαδή από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Στα έργα εμπεριέχονται σαφή μηνύματα που εντάσσονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές στο τελικό αποτέλεσμα. Καθαρά σχήματα και μορφές, χρώματα συνήθως αμιγή, συχνά στις αντιθέσεις του ασπρόμαυρου, πάντα ξεκάθαρα για να υποστηρίξουν το τελικό μήνυμα. Με εξπρεσιονιστικές επιρροές αλλά και τάσεις σοσιαλιστικού νεορεαλισμού και με ισχυρά - πολιτικού  χαρακτήρα - σύμβολα της εποχής των χωρών που παρουσιάστηκαν.

Η έκθεση λειτουργεί σαν ένα ταξίδι στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, που αποκαλύπτει την εξέλιξη του πολιτισμού και κυρίως των εικαστικών τεχνών της εποχής, άξιο μελέτης και ικανό να δώσει το έναυσμα για νέες δημιουργίες στο μέλλον, που πλέον είναι παρόν. Επίσης ως σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο για την εξαγωγή συμπερασμάτων από τα αποτελέσματα των πρακτικών του παρελθόντος σε όλα τα επίπεδα.

Για τον επιμελητή της έκθεσης Νέστορα Κατσιμίχα, ιδιαίτερης σημασίας  παράγοντας είναι  ο εμπνευσμένος, λιτός και  μοντέρνος σχεδιασμός της TheBlenderGallery που συντελεί ώστε να έρθει στο φως και να  αναδειχθεί αυτό το σπάνιο υλικό, με τρόπο μοναδικό.

Διάρκεια έκθεσης: 06 - 27 Φεβρουαρίου 2021

THE BLENDER GALLERY
Διεύθυνση: Ζησιμοπούλου 4,Γλυφάδα - 16674
Websitewww.theblendergallery.com

Μια έκθεση αφισών από τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ Facebook Twitter
Μια έκθεση αφισών από τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ Facebook Twitter
Μια έκθεση αφισών από τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ Facebook Twitter
Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.