Το «Κyrie Eleison» του Δημήτρη Σκύλλα είναι η πρώτη ανάθεση της Συμφωνικής Ορχήστρας του BBC σε Έλληνα συνθέτη.

 

Με το νέο του έργο, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του ακριβώς πριν από έναν χρόνο, στις 29/1/2020, στην κεντρική σκηνή του Barbican Centre του Λονδίνου, ο Δημήτρης Σκύλλας έγινε ταυτόχρονα ο νεότερος συνθέτης της καλλιτεχνικής σεζόν 2019-2020 του σημαντικού βρετανικού θεσμού.

 

Σήμερα ο Δημήτρης Σκύλλας παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα για το LIFO.gr 5 λεπτά από την ηχογράφηση του έργου.

 

Ο συνθέτης αναφέρει: «Επέλεξα τα συγκεκριμένα 5 λεπτά γιατί μου προκαλούσαν αντιφατικά συναισθήματα, τόσο όταν τα άκουσα στην πρεμιέρα όσο και κατά τη διάρκεια της σύνθεσής τους. Η μουσική αυτήν τη στιγμή είναι για μένα μια πομπή, μια πορεία προς κάτι το οποίο πολύ προσωπικά θα ονόμαζα "ηδονική κόλαση". Μέσα από τεράστιες ηχητικές αντιθέσεις (και με τις κατάλληλες συνθήκες), από το πολύ έντονο στο εκστατικά χαμηλό, ο άνθρωπος μπορεί να συνειδητοποιήσει καθαρά πως η μουσική συνδέεται άμεσα με το σώμα του. Εύχομαι να μοιραστούμε σύντομα αυτή την εμπειρία και με το ελληνικό κοινό».

 

Το έργο ήταν μια συνανάθεση της BBC Symphony Orchestra με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Η ελληνική πρεμιέρα του έργου είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο 2020 στη Στέγη, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τον μαέστρο Βλαδίμηρο Συμεωνίδη, όμως αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Εκκρεμεί νέα ημερομηνία.

 

Η φωτογράφιση του συνθέτη από τον Έλληνα φωτογράφο Γιάννη Κωλίκη έγινε λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα στα ιστορικά στούντιο του BBC Maida Vale, στα οποία έχουν ηχογραφήσει, μεταξύ άλλων, οι Βeatles, ο David Bowie και ο Jimi Hendrix.