Κότσιρας και Τσαλιγοπούλου ακύρωσαν κοινή εμφάνιση με ισραηλινό

Κότσιρας και Τσαλιγοπούλου ακύρωσαν κοινή εμφάνιση με ισραηλινό Facebook Twitter
0

Κότσιρας και Τσαλιγοπούλου ακύρωσαν κοινή εμφάνιση με ισραηλινό Facebook Twitter
Φωτο: Eldad Rafaeli

Στην ακύρωση της κοινής εμφάνισης τους σε χώρο της Αθήνας με τον ισραηλινό τραγουδιστή Idan Raichel προχώρησαν ο Γιάνης Κότσιρας και η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ακύρωση αυτή έγινε μετά από δημοσιεύσεις και αντιδράσεις για τις θέσεις που έχει λάβει κατά καιρούς ο συγκεκριμένος ισραηλινός καλλιτέχνης για τους Παλαιστίνιους.

 «Σας ενημερώνω, ότι δεν θα παρευρεθώ στην αποψινή συναυλία στο Gazarte» έγραψε στο facebook ο Κότσιρας, προκαλώντας υποστηρικτικά κυρίως σχόλια από τους φίλους του στο Facebook.

Σας ενημερώνω, ότι δεν θα παρευρεθώ στην αποψινή συναυλία στο Gazarte.

Posted by Γιάννης Κότσιρας - Yiannis Kotsiras on Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015

Aνάλογη γνωστοποίηση υπήρξε και στην προσωπική σελίδα της Ελένης Τσαλιγοπούλου:

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου δεν θα λάβει μέρος στη σημερινή συναυλία του Idan Raichel. Ευχαριστούμε.

Posted by Eleni Tsaligopoulou (official) on Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015

Για τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη από το Ισραήλ έχει εκδόσει ανακοίνωση η  Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση, υποστηρίζοντας ότι υποστηρίζει περιπτώσεις βασανισμών που διέπραξαν Ισραηλινοί σε βάρος Παλαιστινίων, και πως επικροτεί απόλυτα και τις σφαγές των άμαχων Παλαιστινίων από τον Ισραηλινό στρατό. Η Κίνηση καλούσε  τους καλλιτέχνες να μη πάρουν μέρος στη συναυλία.


Αντιδράσεις για τον Raichel είχαν υπάρξει και σε συναυλία του στη Νέα Υόρκη:

Η ανακοίνωση ανέφερε:

«Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου η συναυλία στο Gazarte με τον Idan Raichel δεν είναι ένα οποιοδήποτε μουσικό δρώμενο με έναν οποιονδήποτε καλλιτέχνη. Είναι μια εκδήλωση που διοργανώνει η Πρεσβεία του Ισραήλ και συνεπώς το ισραηλινό κράτος θα προσπαθήσει να καλύψει το αποκρουστικό χαρακτήρα των πολιτικών του και να προωθήσει ένα επίπλαστο ”προοδευτικό” προσωπείο.

Πίσω από την προσπάθεια του κράτους του Ισραήλ να προωθήσει ένα ”θετικό” προφίλ μέσω μιας σειράς πολιτιστικών δρώμενων κρύβεται ο πόνος και η δυστυχία χιλιάδων ανθρώπων. Κρύβεται ο σπαραγμός της Παλαιστίνιας μάνας που χάνει το παιδί της από τα χέρια του Ισραηλινού στρατού, κρύβεται η κραυγή των Παλαιστίνιων προλετάριων που ζουν μια ζωή χωρίς καμία προοπτική στα σύγχρονα γκέτο, κρύβεται η υποτίμηση των ζωών των Ισραηλινών που χτυπιούνται βάναυσα από τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις του κράτους στο όνομα της ”ασφάλειας και του παλαιστινιακού κινδύνου”.

Καμία προωθητική αλληλεγγύη και καμία αναγκαία πολιτιστική όσμωση δεν μπορεί να επιτευχθεί από γεγονότα που είναι εξαρτημένα από την κρατική πολιτική.

Είναι ειρωνικό να γίνονται συναυλίες που υποτίθεται ότι προάγουν την συμφιλίωση μεταξύ των λαών με την συμμετοχή ατόμων που η ύπαρξη τους διαρκώς εναντιώνεται σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. O Idan Raichel έχει εκφραστεί υπέρ των απάνθρωπων βασανιστηρίων κρατουμένων, υπέρ του βιασμού κρατουμένων, υπέρ του ξυλοδαρμού τους. Όποτε τοποθετείτε πολιτικά εκφέρει πατριωτικές και εθνικιστικές κορώνες στοχοποιώντας τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας (refuzniks), δεν είναι τυχαίο που λαμβάνει άριστης υποστήριξης από το κράτος και συντηρητικούς κύκλους.

Την στιγμή που η Ελλάδα εντείνει την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ στα πλαίσια της σκληρής συνεκμετάλλευσης των λαών της Μεσογείου και των πολέμων δεν μπορεί ο καλλιτεχνικός κόσμος να δίνει περφόρμανς με μιλιταριστές και πρεσβείες.

Μια πραγματική ”Γιορτή της Μεσογειακής Ψυχής” θα άκουγε τις φωνές και τις αγωνίες του κόσμου της εργασίας σε Ελλάδα, Παλαιστίνη, Ισραήλ και θα απαρτιζότανε από άτομα που είναι στο μετερίζι της πραγματικής αλληλεγγύης και ισότητας μεταξύ των λαών.

Ειδικά ο Γ. Κότσιρας που επανειλημμένα έχει πει ότι βρίσκεται κοντά στον χώρο της αριστεράς και έχει ταχθεί υπέρ της ανάγκης πολιτικής έκφρασης των καλλιτεχνών δεν γίνεται αντί να προάγει ενεργά το σταμάτημα του πολέμου και την διάχυση της αντιπολεμικής κουλτούρας να συμμετέχει σε κουστωδίες μιλιταριστών.
Πρέπει να επιλέξετε ποια από τις δύο μορφές αλήθειας υπηρετείτε. Η μια λέει ότι στο καλλιτεχνικό στερέωμα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και όρια και κάθε φορά πρέπει να επιλέγεται αυτό που είναι ρεαλιστικότερο μέσα στο υπάρχον πλαίσιο.

Μπορεί να είναι ”αλήθεια” λοιπόν ότι στο ζήτημα της Παλαιστίνης λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν και ορθά συμμετέχει κάποιος σε φεστιβαλικού τύπου εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την μήτρα του πολέμου και της εκμετάλλευσης μεν αλλά με ”προοδευτικό” πρόσημο δε.


Υπάρχει και μια άλλη αλήθεια όμως η οποία είναι οικουμενική και πανανθρώπινη και λέει ότι όταν ο άλλος διεξάγει σφαγές εναντίον ανθρώπων που απλά θέλουν να ζήσουν αλλιώς δεν μπορείς να σταθείς σε καμία περίπτωση μαζί του.

Διαλέγουμε λοιπόν».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ