Αν και ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2012, η κατακραυγή για τη νέα ταινία του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις καθώς επιβεβαιώθηκε πως σύντομα ξεκινά γυρίσματα. 

 

Με τίτλο «J'Accuse», η ταινία βασίζεται στην διαβόητη «Υπόθεση Ντρέιφους», μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς δικαστικές πλάνες που ταρακούνησε τη Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα.

 

Ο τίτλος προέρχεται από το περίφημο «Κατηγορώ...!», την ανοιχτή επιστολή του Εμίλ Ζολά που δημοσιεύθηκε το 1898, στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα και αντισημιτισμό μετά την φυλάκιση του στρατιωτικού αξιωματικού Άλφρεντ Ντρέιφους για κατασκοπία. 

 

Ο Ντρέιφους απαλλάχθηκε τελικά από κάθε παράπτωμα αφού όμως πέρασε πρώτα τέσσερα χρόνια στο Νησί του Διαβόλου, τόπο εξορίας στη Γαλλική Γουιάνα. 

 

Το σενάριο είναι του συγγραφέα Ρόμπερτ Χάρις και τον ρόλο του Ντρέιφους θα υποδυθεί ο Λουί Γκαρέλ, ενώ ο Ζαν Ντιζαρντέν, νικητής του Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «The Artist», θα παίξει τον αντισυνταγματάρχη Ζωρζ Πικάρ, που ηγήθηκε της προσπάθειας να βρεθεί ο πραγματικός ένοχος. 

 

Ωστόσο, με τον Πολάνσκι να εξακολουθεί να είναι καταζητούμενος στις ΗΠΑ, το θέμα της ταινίας από μόνο του έχει πυροδοτήσει έντονη κριτική στα social media.

 

Ο σκηνοθέτης κατηγορείται πως νάρκωσε και βίασε μια 13χρονη το 1977. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι είχε σεξουαλική επαφή με το ανήλικο θύμα του, αλλά κατέφυγε στη Γαλλία πριν καταδικαστεί. Οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ έχουν αποτύχει.

 

Ως εκ τούτου, ο Ρομάν Πολάνσκι έχει γίνει ένας από τους διασημότερους σκηνοθέτες του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί κι επηρεαστεί άμεσα από το κίνημα #MeToo, οδηγώντας στην αποβολή του το 2008 από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, μαζί με τον Μπιλ Κόσμπι. 

 

Ο Γαλλο-Πολωνός σκηνοθέτης έχει χαρακτηρίσει το κίνημα #MeToo «μαζική υστερία». 

 

Με πληροφορίες από Guardian