Ιστορική απόφαση για τον «Δαβίδ» του Μιχαήλ Άγγελου - Δικαστήριο αποφάσισε πώς θα χρησιμοποιείται η εικόνα του

Ιστορική απόφαση για τον «Δαβίδ» του Μιχαήλ Άγγελου - Δικαστήριο αποφάσισε πώς θα χρησιμοποιείται η εικόνα του Facebook Twitter
0

Ο «Δαβίδ» του Μιχαήλ Άγγελου είναι ένα από τα διασημότερα έργα τέχνης στη Φλωρεντία αλλά και όλο τον κόσμο και η εικόνα του κοσμεί χιλιάδες προϊόντα, από  μαγνήτες ψυγείων έως μπλουζάκια και κάρτες.

Πλέον όμως οι εικόνες του έργου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με επίσημη εξουσιοδότηση, όπως αποφάσισε ένα δικαστήριο στην Ιταλία.

Το μαρμάρινο άγαλμα του 16ου αιώνα βρίσκεται στην Galleria dell'Accademia, η οποία όμως κινήθηκε νομικά εναντίον μιας εταιρίας ξενάγησης που χρησιμοποίησε την εικόνα του για να διαφημίσει περιηγήσεις στο μουσείο τέχνης.Οι προς πώληση ξεναγήσεις κοστίζουν 45 ευρώ ενώ κανονικά οι τιμές εισόδου είναι 8 ευρώ.

Το δικαστήριο στη Φλωρεντία διέταξε την «Visit Today» να αφαιρέσει τις εικόνες λόγω παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων και ισχυρίστηκε ότι είναι δικαίωμα του ιδρύματος που κατέχει το έργο να επιτρέπεται την αναπαραγωγή εικόνων μόνο κατόπιν αιτήματος και αφότου πληρωθεί τέλος για την χρήση.

Η Cecilie Hollberg διευθύντρια της Galleria dell'Accademia έκανε λόγο για «ιστορική νίκη, η οποία παρέχει ένα νομικό προηγούμενο». «Τώρα, πολλά άλλα μουσεία που έχουν πέσει θύματα της μάστιγας των εισιτηρίων που πωλούνται σε διογκωμένες τιμές μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι για να νικήσουν», είπε.

Η Hollberg αναμένει διευκρίνιση από τον πολιτικό εισαγγελέα σχετικά με το αν η απόφαση θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλα τα αντικείμενα και αναμνηστικά που απεικονίζουν τον Δαβίδ και πωλούνται σε όλη την πόλη, γράφει η La Repubblica.

Η εταιρία καλείται να αφαιρέσει άμεσα όλες τις φωτογραφίες του αγάλματος από το διαφημιστικό υλικό του ψηφιακού και του έντυπου και θα πληρώνει ημερήσιο πρόστιμο 2.000  ευρώ για κάθε μέρα που δεν συμμορφώνεται με την απόφαση.

Η απόφαση αυτή έχει ήδη πυροδοτήσει ενδιαφέρον και άλλων πολιτιστικών οργανισμών που φαίνεται να θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Ανάμεσα τους αναφέρεται πως είναι ο καθεδρικός ναός της Φλωρεντίας, ο οποίος στεγάζει το καμπαναριό του Giotto και η γκαλερί Uffizi.

Ένας εκπρόσωπος της Visit Today είπε στον Guardian ότι ήταν απογοητευμένοι από την απόφαση και επέμεινε ότι η εταιρία πωλούσε εξειδικευμένες ξεναγήσεις με ακουστικά και είσοδο προτεραιότητας. «Δεν είμαστε η μόνη εταιρεία που χρησιμοποιεί το γλυπτό. Οι άνθρωποι πωλούν πράγματα σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας την εικόνα του» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Dario Nardella, δήλωσε: «Τώρα είναι καθήκον όλων - θεσμικά όργανα, πολίτες και επιχειρήσεις - να εφαρμόσουν αυτή την απόφαση. Η εικόνα της Φλωρεντίας δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης χωρίς όρια και χωρίς κανόνες».

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ