Άνοιξε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, μετά από αναστολή λειτουργίας λόγω κορωνοϊού, η έκθεση σύγχρονης ιαπωνικής τέχνης με τίτλο «Λαμπαδηδρομία προς Τόκιο - Κληρονομιά και αφομοίωση».


Τα εγκαίνιά της είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, ενόψει της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας του Τόκιο 2020.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν έξι σύγχρονοι Ιάπωνες καλλιτέχνες (Yu Araki, Kei Imazu, Nobuaki Takekawa, Paramodel Hayashi Yashuhiko, Naoki Honjo) και ένας αρχιτέκτονας (Kengo Kuma), οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης ιαπωνικής καλλιτεχνικής παραγωγής.

 

Ιαπωνική σύγχρονη τέχνη στο Βυζαντινό Μουσείο
Hayashi Yashuhiko, «Παραμοντελιστικό γκράφιτι, 2012», Φωτογραφία ΥΠΠΟ

 

Τα έργα τους καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών μέσων, όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία, το βίντεο, οι εγκαταστάσεις και η αρχιτεκτονική. Το θέμα που πραγματεύονται συνδέεται άρρηκτα με τις έννοιες της «Κληρονομιάς» και της «Αφομοίωσης»: το κορυφαίο αθλητικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων και τη φιλοξενούσα πόλη του Τόκιο.

 

Οι πρωτοπόροι Ιάπωνες καλλιτέχνες, με λιτά εκφραστικά μέσα και σημειολογικές αναφορές σε αντικείμενα της παγκόσμιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, ανιχνεύουν την επίδραση του παρελθόντος στο παρόν και το μέλλον, μέσα από τη συνεχόμενη μεταβολή των ανθρώπινων βιωμάτων που σχετίζονται με την «κληρονομιά» και την «αφομοίωσή» της στο εκάστοτε παρόν.

 

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό, έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

 

Ιαπωνική σύγχρονη τέχνη στο Βυζαντινό Μουσείο
Ναόκι Χόντζο, «Τα διοικητικά διαμερίσματα του Τόκιο: Σιντζούκου, Μινάτο, Νακάνο, Σεταγκάγια, Τσούο και Κότο», εκτύπωση με ψεκασμό μελάνης, 2009 / 2008 / 2009 / 2008 / 2010 / 2008(© ΥΠ.ΠΟ.Α/Β.Χ.Μ.)

 

Ιαπωνική σύγχρονη τέχνη στο Βυζαντινό Μουσείο
Νομπουάκι Τακεκάβα, «Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων για γάτες» / «Αφίσες των ολυμπιακών Αγώνων για γάτες», ξύλο – κεραμικό / μεικτή τεχνική, 2019(© ΥΠ.ΠΟ.Α/Β.Χ.Μ.)

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ