Η Ψυχομαγεία του Αλεχάντρο Χοδορόφσκι - Το νέο του φιλμ εξερευνά την τέχνη που γιατρεύει την ψυχή

Η Ψυχομαγεία του Αλεχάντρο Χοδορόφσκι - Το νέο του φιλμ εξερευνά την τέχνη που γιατρεύει την ψυχή Facebook Twitter
0

To «Psychomagic – A Healing Art» (Ψυχομαγεία-μια τέχνη που θεραπεύει) είναι το τελευταίο ντοκιμαντέρ του κινηματογραφιστή Αλεχάντρο Χοδορόφσκι που εξερευνά την ψυχοθεραπεία με αναπάντεχη προσέγγιση. 

Ο γνωστός γαλλο-χιλιανός σκηνοθέτης, δηλώνει πως έχει δημιουργήσει μια εναλλακτική τεχνική θεραπείας και απελευθέρωσης του υποσυνείδητου μέσω της τέχνης, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή ψυχανάλυση. Ο ίδιος την περιγράφει στην ταινία του ως εξής: «Η ψυχομαγεία λειτουργεί μέσω της ποίησης και της εμπειρίας. Η ψυχανάλυση κοστίζει ακριβά και μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Η ψυχομαγεία είναι δωρεάν».

Ο Χοδορόφσκι πιστεύει πως όπως η γενετική πληροφορία μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μέσω του DNA, επίσης πως κάθε άτομο έχει ένα «ψυχολογικό» DNA που δρα με παρόμοιο τρόπο. Θεωρεί ότι η δραματουργία και η ποίηση συνδέονται άμεσα με το υποσυνείδητο και με τη χρήση θεραπείας ψυχομαγείας, ένα άτομο μπορεί να απελευθερωθεί από οποιοδήποτε ψυχολογικό εμπόδιο.

Μαζί με την σύντροφό του και διευθύντρια φωτογραφίας, Pascale Montandon, ο σκηνοθέτης δηλώνει πως έχει πλέον αποφασίσει να ερευνήσει την έννοια του χρόνου. Πιστεύει ότι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ενεργούν ως μια οντότητα. «Ο χρόνος είναι υπαρκτός. Την ίδια στιγμή είμαι στο παρελθόν, το παρόν και είμαι στο μέλλον. Είμαι ο άνθρωπος που θα γίνω», λέει. «Και το άτομο που θα γίνω είναι εγγεγραμμένο σε εσένα, σε εμάς. Το μέλλον υπάρχει σε όλους μας, στον κόσμο, σε κάθε αντικείμενο, σε κάθε ύλη», λέει.

Η Ψυχομαγεία του Αλεχάντρο Χοδορόφσκι - Το νέο του φιλμ εξερευνά την τέχνη που γιατρεύει την ψυχή Facebook Twitter

Το φιλμ προβλήθηκε στο Cinema Comoedia της Λυών σε ακροατήριο που επιθυμούσε να παρατηρήσει πώς εξελίχθηκαν οι θεραπευτικές ιδέες του Χοδορόφσκι.

«Καταρχήν δημιουργώ ένα οικογενειακό δέντρο. Κοιτάζω την οικογένεια, τα αδέλφια. Φτάνω μέχρι τους προπαππούδες. Χρειάζομαι μια ώρα για να βγάλω συμπεράσματα και τότε προτείνω μια πράξη ψυχομαγείας που θα πρέπει το άτομο να φέρει μόνο του εις πέρας. Θεραπεύει έτσι μόνο του τον εαυτό του», επισημαίνει ο σκηνοθέτης.

«Τι είναι μαγεία; Μαγεία είναι όλα όσα είναι μυστηριώδη και θετικά που υπάρχουν στη ζωή μας, αλλά δεν ξέρουμε ποια είναι. Είναι ο υποσυνείδητος κόσμος. Ο μυστηριώδης κόσμος που υπάρχει στον εγκέφαλό μας. Κανείς δεν ξέρει τα πάντα για τον εγκέφαλο, όπως δεν ξέρουμε όλα όσα υπάρχουν στο κέντρο της Γης. Είναι κάτι παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο αγνοούμε το πώς ή γιατί δημιουργήθηκε το Σύμπαν».

Ο σκηνοθέτης λέει ότι θα ήθελε να χρησιμοποιηθεί ο κινηματογράφος για την επίλυση ψυχικών προβλημάτων. «Θέλω ο κινηματογράφος να έχει την ίδια αξία με ένα ιερό κείμενο. Θέλω να πάμε βαθιά μέσα μας,», λέει.

Η ταινία χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από μια πλατφόρμα crowdfunding στα social media η οποία συγκέντρωσε πάνω από 162.000 ευρώ καθώς περίπου 2.500 άτομα συνέβαλαν οικονομικά στην παραγωγή.

 

 

 Με πληροφορίες από euronews.com

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.