Η εμπειρία του Πρίμο Λέβι από το Άουσβιτς σε μια εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Η εμπειρία του Πρίμο Λέβι από το Άουσβιτς σε μια εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη Facebook Twitter
Ο Πρίμο Λέβι το 1978. Φωτο: Alberto Calcinai
0

Την Παρασκευή 19 Απριλίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση αφιερωμένη στον Πρίμο Λέβι, στον Πύργο των Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με είσοδο ελεύθερη.

Το δίωρο αφιέρωμα ολοκληρώνει τον κύκλο εκδηλώσεων, «Λόγος 6», μία επιμέλεια του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρου Ζουμπουλάκη.

Ο Πρίμο Λέβι (1919-1987), ήταν ένας ιταλοεβραϊκής καταγωγής χημικός και συγγραφέας που έχει χαρακτηριστεί από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα, Ίταλο Καλβίνο, ως «ένας από τους πιο προικισμένους λογοτέχνες του 20ού αιώνα».

Ο Λέβι εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς τον Φεβρουάριο του 1944, έναν χρόνο μετά την σύλληψή του ως μέλος αντάρτικης αντιφασιστικής ομάδας.

Όμως, ενώ ήταν μάρτυρας της βίας και της σκληρότητας των ανθρώπων στη χείριστη μορφή της, μπόρεσε να αντλήσει από αυτήν ένα μάθημα ανθρωπιάς, αφού δεν έπαψε να πιστεύει στις ανθρωπιστικές αξίες, στη δύναμη της αγάπης και της ανθρώπινης αλληλλεγγής.

Το βιβλίο του «Εάν αυτός είναι άνθρωπος» του 1947, δημοσιευμένο σε μία εποχή που δυσκολεύθηκε να βρεθεί εκδότης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα παγκοσμίως για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και αντιπροσωπεύει τη φωνή όλων όσων έζησαν τη βαρβαρότητα τους.

Η συγγραφική του πορεία περιλαμβάνει μία ποικιλία έργων που αποτυπώνουν τις εμπειρίες του από το Άουσβιτς με τέτοιο λογοτεχνικό τρόπο, έτσι ώστε να προάγει το καλό μέσα από την περιγραφή του κακού.

Η εκδήλωση θα χωριστεί σε δύο μέρη με τις ομιλίες «Η μαρτυρία ενός δικαίου» του δημοσιογράφου και συγγραφέα Θανάση Γιαλκέτση και «Πώς έζησαν αυτοί που σώθηκαν;» του επιμελητή της εκδήλωσης Σταύρου Ζουμπουλάκη.

Info

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ

Παρασκευή 19 Απριλίου, ώρα 19:30-21:30

Είσοδος ελεύθερη

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ