Το «πακετάρισμα» της Αψίδας του Θριάμβου, το μνημειακών διαστάσεων καλλιτεχνικό σχέδιο του γνωστού εικαστικού Κρίστο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, εξακολουθεί να εντάσσεται στον προγραμματισμό των εκθέσεων του Εθνικού Κέντρου Μνημείων. 

 

Για το γεγονός διαβεβαίωσε το ίδρυμα και οι υπεύθυνοι για την υλοποίησή του καλλιτεχνικού σχεδίου. Το σχέδιο «συνεχίζεται σύμφωνα με τις επιθυμίες του καλλιτέχνη», ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο στο Κέντρο, το οποίο διαχειρίζεται το μνημείο αυτό, που συγκαταλέγεται σε αυτά με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Γαλλία.

 

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το «πακετάρισμα» της Αψίδας του Θριάμβου είχε αναβληθεί για το διάστημα 18 Σεπτεμβρίου -3 Οκτωβρίου 2021, ακριβώς έναν χρόνο μετά τις αρχικές ημερομηνίες του σχεδιασμού. Ο πρόεδρος του CMN Φιλίπ Μπελαβάλ έγραψε στο Twitter μετά το θάνατο του εικαστικού καλλιτέχνη βουλγαρικής καταγωγής: «Βεβαίως κι έχουμε μέσα στην καρδιά μας την υλοποίηση του έργο αυτού για να επιστρέψουμε σε αυτόν τον καλλιτέχνη λίγη από την τεράστια αγάπη που ο ίδιος προσέφερε στο Παρίσι».

 

Το Κέντρο Πομπιντού, το οποίο είχε στενή επαφή με τον καλλιτέχνη και το περιβάλλον του από τα προεόρτια της υλοποίησης αυτού του έργου, διαβεβαιώνει με τη σειρά του πως το καλιτεχνικό σχέδιο «θα πραγματωθεί το φθινόπωρο του 2021».

 

«Το έργο παραμένει για τον Σεπτέμβριο του 2021: η εγκατάστασή του θα ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου 2021 και η αποσυναρμολόγησή του θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου 2021», δήλωσε η Λορ Μαρτέν, πρόεδρος του έργου «Αψίδα του Θριάμβου πακεταρισμένη», για την υλοποίηση του οποίου ένας από τους διευθύνοντες είναι και ο ανιψιός του Κρίστο, ο Βλαντίμιρ Γιαβάτσεφ, όπως τόνισε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Σύμφωνα με την ίδια, «ήταν η επιθυμία που είχε εκφράσει ο Κρίστο ακόμη και πριν από τον θάνατο της συζύγου του Ζαν-Κλοντ το 2019, να υλοποιηθεί το έργο ακόμη κι αν έμελλε αυτό να γίνει μετά τον θάνατο και των δύο. Επιπλέον η εκτέλεση του έργου «επιβεβαιώθηκε κι από την ίδια την γαλλική προεδρία στο Μέγαρο των Ηλυσίων», τόνισε ο Μπελαβάλ.

 

Διάσημος για τις γιγαντιαίες του εγκαταστάσεις, στις οποίες περιλαμβανόταν και το «πακετάρισμα» της διάσημης γέφυρας Πον-Νεφ στο Παρίσι και του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, ο Κρίστο έφυγε από τη ζωή στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 84 ετών.

 

Σχεδιασμένη ως προπομπός της υλοποίησης του μεγαλόπνοου αυτού έργου, η έκθεση "Christo and Jeanne-Claude, Paris!" που επρόκειτο να εγκαινιασθεί στο Κέντρο Πομπιντού στις 16 Μαρτίου, όταν δηλαδή είχε αρχίσει ήδη το lockdown, θα ανοίξει για το κοινό την 1η Ιουλίου, ταυτόχρονα με όλους τους χώρους του Εθνικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.

 

Αφιέρωμα στον Κρίστο θα οργανώσει επίσης και το Κέντρο Πομπιντού.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP