Φλωρεντία: Ο εμβληματικός Τρούλος του Μπρουνελέσκι κλείνει 600 χρόνια ζωής

Φλωρεντία: Ο εμβληματικός Τρούλος του Μπρουνελέσκι κλείνει 600 χρόνια ζωής Facebook Twitter
0

Συνολικά 600 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής του εμβληματικού τρούλου του Μπρουνελέσκι στον καθεδρικό ναό Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε στην Τοσκάνη.

Το 1418 ο ευφυής σχεδιασμός για τον τρούλο ανατέθηκε στον 41χρονο αρχιτέκτονα, μηχανικό και χρυσοχόο από την Φλωρεντία, Φίλιππο Μπρουνελέσκι, ο οποίος θεωρείται πατέρας της Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.


Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν στις 7 Αυγούστου 1420 και ο τρούλος ολοκληρώθηκε τελικά, 16 χρόνια αργότερα. Μάλιστα, παραμένει ο μεγαλύτερος τρούλος που έχει χτιστεί με τούβλα που υπάρχει στον κόσμο με εξωτερική διάμετρο 54,8 μέτρα και εσωτερικό 45,5 μέτρα.

Φλωρεντία: Ο εμβληματικός Τρούλος του Μπρουνελέσκι κλείνει 600 χρόνια ζωής Facebook Twitter


Η μεγαλοφυΐα πίσω από το σχεδιασμό του Μπρουνελέσκι είναι ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο ομόκεντρους θόλους όπου ο εξωτερικός κρύβει τον εσωτερικό.

Ο αιχμηρός θόλος, ισχυρότερος από τον ημικυκλικό. χτίστηκε με ελαφρύτερο τούβλο, «δέθηκε» με δακτυλίους τάσης από πέτρα, σίδηρο και ξύλο, όπως τα στεφάνια σε ένα βαρέλι, αποτρέποντας το από το να ραγίσει ή να καταρρεύσει.


Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του τρούλου, ο Μπρουνελέσκι αναγκάστηκε να εργαστεί μαζί με τον αντίπαλό του Λορέντζο Γκιμπέρτι, δύο δεκαετίες αφότου ο Γκιμπέρτι τον κέρδισε για τα σχέδια των χάλκινων θυρών του Βαπτιστηρίου της Φλωρεντίας.

Φλωρεντία: Ο εμβληματικός Τρούλος του Μπρουνελέσκι κλείνει 600 χρόνια ζωής Facebook Twitter


Ο ολοκληρωμένος καθεδρικός ναός, του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1296, καθαγιάστηκε τελικά από τον Πάπα Ευγενίο IV στις 25 Μαρτίου 1436, ως θρίαμβος για τον Μπρουνελέσκι, τη Φλωρεντία και όλο τον κόσμο.


Δέκα χρόνια αργότερα, ο Μπρουνελέσκι δέχτηκε την ύστατη τιμή όταν το σώμα του θάφτηκε σε κρύπτη του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας, κάτω από τον θόλο που δημιούργησε.

Φλωρεντία: Ο εμβληματικός Τρούλος του Μπρουνελέσκι κλείνει 600 χρόνια ζωής Facebook Twitter

Για τον εορτασμό της 600ης επετείου του τρούλου, ο καθεδρικός ναός έχει προγραμματίσει μια σειρά ελεύθερων ομιλιών αφιερωμένων στην κατασκευή του, που ξεκίνησαν στις 14 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 19 Μαΐου στην Αίθουσα Μπρουνελέσκι του Antica Canonica di S. Giovanni.

Με πληροφορίες από wantedinrome

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ