Συνολικά 600 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής του εμβληματικού τρούλου του Μπρουνελέσκι στον καθεδρικό ναό Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε στην Τοσκάνη.

 

Το 1418 ο ευφυής σχεδιασμός για τον τρούλο ανατέθηκε στον 41χρονο αρχιτέκτονα, μηχανικό και χρυσοχόο από την Φλωρεντία, Φίλιππο Μπρουνελέσκι, ο οποίος θεωρείται πατέρας της Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.


Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν στις 7 Αυγούστου 1420 και ο τρούλος ολοκληρώθηκε τελικά, 16 χρόνια αργότερα. Μάλιστα, παραμένει ο μεγαλύτερος τρούλος που έχει χτιστεί με τούβλα που υπάρχει στον κόσμο με εξωτερική διάμετρο 54,8 μέτρα και εσωτερικό 45,5 μέτρα.

 

Φλωρεντία: Ο εμβληματικός Τρούλος του Μπρουνελέσκι κλείνει 600 χρόνια ζωής


Η μεγαλοφυΐα πίσω από το σχεδιασμό του Μπρουνελέσκι είναι ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο ομόκεντρους θόλους όπου ο εξωτερικός κρύβει τον εσωτερικό.

 

Ο αιχμηρός θόλος, ισχυρότερος από τον ημικυκλικό. χτίστηκε με ελαφρύτερο τούβλο, «δέθηκε» με δακτυλίους τάσης από πέτρα, σίδηρο και ξύλο, όπως τα στεφάνια σε ένα βαρέλι, αποτρέποντας το από το να ραγίσει ή να καταρρεύσει.


Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του τρούλου, ο Μπρουνελέσκι αναγκάστηκε να εργαστεί μαζί με τον αντίπαλό του Λορέντζο Γκιμπέρτι, δύο δεκαετίες αφότου ο Γκιμπέρτι τον κέρδισε για τα σχέδια των χάλκινων θυρών του Βαπτιστηρίου της Φλωρεντίας.

 

Φλωρεντία: Ο εμβληματικός Τρούλος του Μπρουνελέσκι κλείνει 600 χρόνια ζωής


Ο ολοκληρωμένος καθεδρικός ναός, του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1296, καθαγιάστηκε τελικά από τον Πάπα Ευγενίο IV στις 25 Μαρτίου 1436, ως θρίαμβος για τον Μπρουνελέσκι, τη Φλωρεντία και όλο τον κόσμο.


Δέκα χρόνια αργότερα, ο Μπρουνελέσκι δέχτηκε την ύστατη τιμή όταν το σώμα του θάφτηκε σε κρύπτη του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας, κάτω από τον θόλο που δημιούργησε.

 

Φλωρεντία: Ο εμβληματικός Τρούλος του Μπρουνελέσκι κλείνει 600 χρόνια ζωής

 

Για τον εορτασμό της 600ης επετείου του τρούλου, ο καθεδρικός ναός έχει προγραμματίσει μια σειρά ελεύθερων ομιλιών αφιερωμένων στην κατασκευή του, που ξεκίνησαν στις 14 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 19 Μαΐου στην Αίθουσα Μπρουνελέσκι του Antica Canonica di S. Giovanni.

 

Με πληροφορίες από wantedinrome